Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
verandering

Advies, hoe ga je ermee om?

Advies, hoe ga je ermee om?

We leven in de maatschappij, we hebben ons plek in de maatschappij en we krijgen belangrijke informatie uit de maatschappij. Het is belangrijk dat je deel uitmaakt van deze maatschappij en dat je daar je weg in vind.

Zelfonderzoek gaat niet alleen over wat er in jezelf speelt. Zelfonderzoek gaat ook over datgene wat er uit de buitenwereld naar je toe komt. Er kan van alles vanuit de maatschappij naar je toekomen. Gebeurtenissen, mensen die je vragen stellen, mensen die je advies geven. Beslissingen die jij moet nemen, consequenties die deze beslissingen weer hebben. Er is heel veel over te vertellen.

Vandaag heb ik het vooral over de reacties die je van mensen krijgt.

Ik ben zelf erg gevoelig voor reacties van mensen. Dat heeft ook heel erg te maken hoe ik me op dat moment voel. Voel ik me kwetsbaar, kan een opmerking mij enorm raken. Het kan me ondersteunen, in balans helpen of juist uit balans halen.

Zit ik lekker en stevig in mijn vel: dan ben ik een stuk minder gevoelig voor reacties. Maar dan nog kan een stevig geplaatste reactie, of een reactie waar mijn gevoelige plek wordt geraakt, me volledig uit het veld slaan.

 

Wat is belangrijk bij een advies

Het is dus belangrijk:

– wie is de persoon die het zegt

– en wat zegt de persoon

– hoe voel ik mij

 

Nu is het belangrijk dat je bij de reacties die uit de buitenwereld komen je een aantal dingen in overweging te nemen.

 

Wie zegt wat en waarom?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen je advies geven.

  • Dwaal je af van het normale; wil men je terughalen op het rechte pad?
  • Zijn mensen (onbewust) jaloers en willen ze dat je niet teveel groeit?
  • Willen mensen je beschermen voor….?
  • Steunen mensen je in de weg die je gaat?
  • Zijn mensen blij voor je en geven ze goede raad?

Het is soms lastig om te onderkennen waarom mensen de dingen zeggen die ze zeggen.

Afhankelijk van de positie waarin je tot de verteller staat moet je soms wat met het advies.

 

Belangrijk voor jou is om te onderkennen:

  • wat zegt men en waarom?
  • Klopt het met je overtuiging?
  • Hoe raakt het je?

Allemaal interacties die je meeneemt in jezelf onderzoek. Je leeft in de wereld, in de maatschappij. Niemand is totaal afgezonderd. Door de reacties van buiten naar binnen te nemen, kan je je eigen inzichten van binnen naar buiten nemen. Je zult merken dat: hoe jij je voelt, in welk proces je zit, heel veel zijn weerspiegeling vind in de buitenwereld. En andersom werkt het ook zo. Wat je in de buitenwereld tegenkomt resoneert heel veel met je binnenwereld. Het gaat altijd over jou, jij in relatie tot jezelf en jij in relatie tot de buitenwereld.

Zeven tips in het omgaan met advies:

Tip 1.

Ieder mens kijkt vanuit zijn gezichtspunt. Heeft iemand zelf veel problemen waar hij moeilijk kan spelen met het perspectief: let dan op. Projectie (niet de ander heeft het probleem, jij krijgt het probleem toebedeeld) kan een grote rol spelen in het advies wat iemand geeft.

Tip 2.

Hoe voelt het als iemand jou advies geeft: Ik kan een goed (bedoeld) advies naast me neer leggen omdat ik er nog niet klaar voor ben, of omdat ik het niet van die persoon kan aannemen. Merk op wat het is. Dan hoef je niet altijd het kind met het badwater weg te doen. (het mag wel natuurlijk)

Tip 3.

Wat zegt het advies je? Het kan zijn dat het advies goed is, maar dat het niet past bij je manier van zijn. Dan kan je ervoor kiezen om het advies te laten voor wat het is, of je haalt de essentie eruit en je vult het in op jouw manier.

Tip 4.

Heb je om het advies gevraagd, of heb je advies ongevraagd gekregen?

Adviezen kunnen heel goed zijn. Maar er is een groot verschil. Als je vraagt om advies; dan sta je open voor advies. Vraag je niet om advies; dan is er grote kans dat jij er niet voor open staat.

Hoe waardevol het advies ook kan zijn.

Tip 5.

Heel vaak ontvang je reacties, consequenties, niet omdat je erom vraagt, maar omdat je iets in beweging hebt gezet. Jij kan dus zelf een proces in beweging zetten bij mensen door wie je bent, en wat je doet. Zo gebeurt dat ook andersom. Hoeveel ruimte heb je in om dat toe te laten, om daarin mee te bewegen?

Tip 6.

Vragen, adviezen; heel vaak ben je dan in een proces. Een beweging, een verandering. Wij, mensen vinden het heerlijk als alles bij het oude blijft. Processen, hoe belangrijk ook, vragen heel wat moed, heel wat lef en doorzettingsvermogen. Soms komen we met pijn en moeite in beweging en hebben we de handen vol aan ons zelf. Raad en advies van anderen kan steunend zijn, of ongewenst. Beslis zelf, geef zelf je grenzen aan wat je wil. Het is niet persoonlijk naar de ander, maar als jij je handen vol heb met je zelf dan hoeft er niet meer bij. Maar het kan ook heel fijn zijn, en heet het dan welkom.

Tip 7.

Het leven klopt altijd aan je deur. Het leven brengt die gebeurtenissen in je leven om je de juiste richting in te krijgen. Het leven gebruikt daarvoor ook andere mensen. Dus ook al heb je er niet om gevraagd, ook al heb je er geen zin in, soms is het goed om te luisteren, je te beraden en te voelen: wat is goed?

Wil je meer weten?  Download het gratis ebook op de home pagina

Reageer

Via Sophia