Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Beginnen zonder te weten

Beginnen zonder te weten, een blanco vel, wat wil je, wat voel je waar gaat het heen?

Durf je je te laten leiden door je innerlijk weten, de Bron in jou?

Steeds opnieuw komt die vraag, steeds opnieuw mag je stappen maken om die leiding te volgen.

Er is zoveel te overwinnen in jezelf voordat je je durft over te geven. Het begint met ‘Ik weet het’ , dan volgt de ja maar, dan komt de criticus en natuurlijk wat zegt de omgeving. In welke volgorde ook, ze komen meerdere malen langs. In de ontwikkeling is het van belang om jezelf eerst een plek te geven in de wereld, de maatschappij, maar je ontwikkeling gaat door en je individuatie proces start in je 30e – 40e levensjaar. Jung beschrijft het individuatie proces als het proces waarin jij je niet meer aanpast aan de maatschappij, maar dat jij meer jezelf wordt. Bij Jung betekent individuatie de ontwikkeling van de hele persoon in relatie tot anderen, maar met een betrekkelijke onafhankelijkheid ten opzichte van sociale normen. Hij was van mening dat dit proces vooral tot ontwikkeling kwam in de tweede helft van het leven.’ https://www.psychoanalytischwoordenboek.nl/lemmas/individuatie/

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe meer jij je persoonlijke ontwikkeling volgt hoe meer je ontdekt wat niet wezenlijk bij je past, ook al heb je anders geleerd. We worden gevormd in en door de maatschappij, maar wie we zijn gaat voorbij die vorming. De ontdekking van wie je werkelijk bent, brengt het besef dat je meer bent dan je lichaam. Je lichaam is de uitingsvorm, het kanaal waar mee je communiceert en vorm geeft. Zorg voor jezelf, neemt de zorg voor je lichaam mee. Vaak starten we met de buitenkant om dan meer naar datgene wat binnenin je leeft toe te kunnen komen.

In de ontwikkeling van jezelf is de ontdekking van Het Zelf, je innerlijk Bron van belang. Jij bent een uiting van de Bron, hoe meer je in lijn bent met je Bron hoe meer je leeft volgens je innerlijke kern. Dan wordt datgene wat je geleerd hebt, de norm hoe het hoort minder van belang. Dan kan je nog steeds de regels en de wetten van de maatschappij respecteren, maar je leven heeft een andere aansturing gekregen: je leeft van binnenuit.

Om van binnenuit te kunnen leven, is er veel af te leren, en de ervaringen die je van binnenuit hebt te erkennen. Daarvoor is er ruimte voor jezelf nodig, stilte om de innerlijke stem te kunnen horen. Kijk waar jij staat in je ontwikkeling, wordt je nog geleefd? Voel jij je gedreven door de omgeving? Of kan je je innerlijke stem horen?

Er is geen oordeel waar je bent, alles is ontwikkeling. We hebben allemaal onze eigen weg te gaan.

Mocht je hier meer over willen weten, voel je vrij om contact met mij op te nemen.

Begin zonder te weten; zeven overwegingen

1. Hoe vaak kun je opnieuw beginnen? Beginnen om te vertrouwen, beginnen om los te laten wat je niet dient? Elke dag kan je opnieuw beginnen, elk moment kan je opnieuw beginnen, je mag fouten maken; vergeef jezelf en begin opnieuw.

2. Alle ervaringen die je hebt dit in leven zijn een onderdeel van het proces dat jij in dit leven hebt te gaan. Wat je ook hebt meegemaakt accepteer het als onderdeel van jouw proces waar jij een weg in hebt te vinden.

3. Het vinden van je eigen weg, is een zoektocht. Er is niemand die precies als jij bent. Natuurlijk kun je met gelijk gestemde aansluiting vinden, maar ook gelijkgestemde hebben ieder een uniek proces.

4. Afstemmen op je innerlijke weten, je Bron, welke naam je het ook geeft, vraagt: stilte, luisteren naar datgene wat in jouw leeft, wat in jouw naar boven komt. Leer maar te vertrouwen op je innerlijke stem, je innerlijk weten, ook dat is een proces op zich.

5. Ook al begrijp je jezelf niet, ook al begrijp de omgeving je niet; het volgen van je innerlijke stem leidt je door onbegrepen, ondefinieerbare plaatsen. Vertrouw maar op de leiding die je hierin ontvangt. Stel jezelf gerust bij alle opstand en onrust die je in jezelf voelt.

6. Voel, ervaar en ontdek wat er in jou wil stromen, wat er in jou tot uiting wil komen. Jouw wensen, verlangens die diep in jou leven zijn belangrijke richtingaanwijzers. Als dit verlangen er is, denk dan niet dat het onmogelijk is. Als jij je innerlijke leiding volgt, datgene wat het saboteert kunt loslaten, zijn de wonderen de wereld niet uit.

7. Verwacht wonderen: begin je dag met afstemming, wees stil en vind vrede en helderheid in jezelf. Je bent als een instrument dat elke dag afgestemd mag worden.

Voor het gratis ebook klik hier. Om een afspraak met mij te maken, klik hier.

Reageer

Via Sophia