Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
ben je het waard?

Ben jij het waard?

Ben je het waard om gelukkig te zijn?

Met deze vraag eindigde mijn laatste ganslegging. Door deze vraag kom je tot de kern van je zijn.

Voel jij je waardevol, voel jij dat jij waarde hebt, dat je deze waarde mag uitdragen?

Een ander hoeft er niets over te zeggen, dit is een vraag die puur over de binnenkant van jou zijn gaat. Als je echt in contact bent met jezelf kun je gaan voelen of jij je zelf de waarde geeft, het gunt om gelukkig te zijn. Hier komen ondanks alles wat we gedaan hebben, ondanks wat een ander er over zegt bij jouw diepste gevoel uit. Mag jij er zijn, wat is je waarde?

 

Reden om jezelf niet waard te voelen

Als je niet zo’n geweldige start hebt gehad in dit leven, dat hoeft niet over misbruik te gaan, maar gewoon, het liep anders dan jij nodig had, dan kan er in jou nog een pijn zitten. Deze pijn houd jou tegen om je waardevol te voelen. Het is niet omdat jou dit met opzet is aangedaan. Je kunt als kind in de couveuse hebben gelegen, of uit een druk gezin komen, waarin jou behoeften niet vervuld werden.

Let wel, al jouw ervaringen hebben bijgedragen aan je karaktervorming. Je hebt geleerd om er mee om te gaan, misschien heb je de pijn weggestopt, misschien heb je de pijn om kunnen zetten in een bijzondere karaktertrek. Alle ervaringen die we opdoen, passen precies in de puzzel van het leven. Alles draagt bij, zodat jij alle tools in handen hebt om jouw levensmissie te leven.

Hoe ga jij om met je pijn?

Maar uiteindelijk is de cirkel rond en kom je toch weer bij deze vraag uit. Ben jij het waard om gelukkig te zijn? Gun jij jezelf om gelukkig te zijn?

Het gaat erom wat jij doet met deze oude pijn, mag het er zijn. Mag jij het voelen. Zodra jij erkent dat je pijn en/of verdriet hebt verandert er al iets. Je gaat voelen.

Je gaat je pijn of je verdriet voelen.

Toestaan dit te voelen, is de grootste stap die je kan maken. Het mag er zijn.

Vaak zijn we zo aan het spartelen om maar niet te voelen.

We bedekken het met welke verslaving of afleiding dan ook.

Stop eens met het te bedekken. Zodra jij je pijn gaat voelen, ben jij er voor jezelf.

Als jij je eigen pijn en verdriet mag voelen, ben je ook in staat om het geluk te dragen.

Het lijkt zo tegenstrijdig, maar het is zo met elkaar verbonden.

Zeven tips: Ben jij het waard om gelukkig te zijn?

Tip 1.

Ingekapselde parel, daar waar de pijn ingekapseld is, is de noodzaak om terug te gaan naar de oorspronkelijke pijn. Om deze pijn te voelen te erkennen en een plek te geven.

Tip 2.

Maak jezelf regelmatig leeg, zodat je geest ruimer en helderder kan worden. Jouw geest kan getraind worden om een hele goede manager en schepper en verdediger te worden van wat echte waarde heeft voor het hart. Door deze kracht kan je voelen wat jou helpt om boven je angst uit te stijgen en te groeien. Laat oude patronen los, leer te voelen en je hart te vertrouwen. Wees vriendelijk met jezelf maar doortastend. Blijf volharden, ook al zie je niet direct resultaat. Uiteindelijk zul je de vruchten plukken van je volharding. Jij en de wereld zal profiteren van de vooruitgang die je boekt.

Tip 3.

Ook al merk je door de ervaringen die je opdoet, dat je meer en meer zelfvertrouwen krijgt, er zijn delen waarin jij je heel erg onzeker kan voelen. In dat kleine kind: leeft nog de vraag: ben ik het waard. Je kan het kind niet overtuigen, Niet overhalen; in de delen waar pijn ziet. Het kleine meisje wil gewoon voelen dat het er mag zijn, dat het het waard is. Zolang je dat in jezelf niet ontdekt; is en blijft dit een belangrijke vraag die als een angel steekt.

Tip 4.

Luister naar je lichaam, voel waar het nog niet stroomt. Daar waar het niet stroomt is er nog iets wat contrast oplevert. Wees als een milde toeschouwer, probeer in jezelf te voelen wat jij nog mag toelaten.

Tip 5.

Je kunt je niet verstoppen achter: ja maar toen…, mijn ouders hebben….., al die ervaringen zijn de brandstof voor je ziel. Wat doe je er mee. Als je de ander verantwoordelijk blijft stellen, neem jij niet de regie over jou leven. Datgene wat jij nooit hebt ontvangen, gemist hebt of meegemaakt hebt is jou ervaring. Dit past in de puzzel die jou levenservaring is.

Tip 6.

Goede bedoelingen, loyaliteit, taboe, schaamte, schuld allemaal redenen waarom we niet ons werkelijke gevoel toelaten. Ondanks goede bedoelingen kan jij gewoon pijn ervaren. Ondanks de taboe, blijf jij je eigen verhaal en ervaring behouden. Overtuigingen kunnen zoveel schaamte en schuld meebrengen, waardoor jij je eigen gevoel niet onder ogen durft te zien. Schaamte en schuld maakt alles zoveel zwaarder.

Tip 7.

Alle gevoelens of je ze negatief of positief beoordeeld zijn gevoelens die er mogen zijn. Gevoelens geef jij een label; op zich zijn ze niet goed of slecht. Laat de beoordeling los en voel gewoon.

 

Donderdag 15 november houd in centrum Hofdael te Geldrop een lezing over angst loslaten om je passie te vinden. Start 20.00

Wil je er bij zijn wees welkom, wil je informatie mail of bel: 06-13855284

Reageer

Via Sophia