Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
beslissen, kiezen voor jezelf

Beslissingen nemen; kiezen voor jezelf

Beslissingen nemen; kiezen voor jezelf

Elke keer als je een beslissing neemt, is er iets waar je niet voor kiest. Deze tegenstelling is onafscheidelijk met elkaar verbonden. Kiezen voor iets, daarmee loslaten dat je het andere niet kiest. Ik ken veel mensen die hier heel veel moeite mee hebben. Hoe is het voor jou?

Waar kies je voor? Kies je dan voluit? Kun je datgene waar je niet voor kiest loslaten?

Juist het niet kunnen of niet durven kiezen, maakt de keuze moeilijker. Dan blijf je de voordelen van de verschillende kanten zien, dan kan je niet besluiten wat voor jou belangrijker is.

Daarvoor is het belangrijk om het doel van je keuze duidelijk te hebben. Als jij weet wat je doel is, weet jij wat je moet doen om dat doel te behalen. De keuzes die je hebt, bepalen het pad wat je hebt te gaan. Ga je rechtstreeks, maak je omwegen, werkt je het tegen? Daarmee zijn jouw keuzes verbonden met het doel wat je wil behalen.

Hoe zit dat dan met je dagelijkse keuzes?

Geldt dan ook dat je daarvoor een doel moet hebben? In zekere zin geld het dan ook dat je een doel moet hebben. Al je ervaringen, ook de onbelangrijke, blijken soms enorm belangrijk te zijn. Stel je voor dat je van bloemen houdt en je gunt jezelf geen bloemen; dan zegt dit wat over de manier waarop je met jezelf omgaat. Jouw overtuigingen, jouw kijk op jezelf, is zichtbaar in je dagelijkse leven.

Ja maar, ik vind het zo zielig voor de persoon als ik niet voor hem kies, of ik vind het zo lastig om datgene waar ik niet voor kies los te laten. Je kunt enorm veel reden hebben om niet te kiezen. Bedenk dat als jij niet kiest, je toch een keus maakt. Meestal wordt die keus dan gemaakt, door andere mensen, door omstandigheden, meestal niet ten gunste van jou. Wie beslist? Kan jij voor jezelf kiezen, kan jij keuzes maken die goed zijn voor jou? Of laat je het liever aan een ander over?

Juist door de beslissingen in ons leven, de kleine en de grote keerpunten in ons leven wordt ons gecreëerd. Het pad ontstaat door het te gaan. Durf te gaan, durf je keuzes te maken. Door het licht, door het donker. Kijk vooruit, geloof en vertrouw jezelf. Vertrouw de verbinding die je voelt, de keuzes die je maakt. Zelfs al ben je niet blij met alle keuzes die je hebt gemaakt, achteraf kun je zeggen hoe iets uitpakt: je bent weer een ervaring rijker en wijzer. Laat het achter je en maak nieuwe keuzes.

Zeven tips bij : Beslissingen nemen; kiezen voor jezelf

Tip 1. Kijk naar jou manier van beslissingen nemen.

Als je het zeker weet, beslis dan. Heb je meer tijd nodig, neem je tijd.

Ieder heeft zijn eigen manier om zaken af te wegen.

Verlies je doel niet uit het oog.

Tip 2. Als je het besluit hebt genomen, trek je beslissing dan niet in twijfel.

Ga achter je beslissing staan en voer het uit. De tijd zal bewijzen of de beslissing die je genomen hebt, waar jij achter staat, juist is. Trek het einddoel niet bij voorbaat naar je toe.

Tip 3. Door te kiezen voor iets, kies je iets anders niet.

Dat kan gemengde gevoelens opleveren. Laat deze gevoelens toe, accepteer ze. Juist door ze te voelen en te ervaren, kun je krachtiger in je beslissing komen te staan. Je weet waar je iets voor doet en waarom het voor jou nodig is.

Tip 4. Laat: ¨Had ik maar…¨ los.

Achteraf praten is gemakkelijker dan vooruit zien. Weet dat elke ervaring, hoe die ook uitpakt, van belang is. Met ¨Had ik maar..¨ draai jij de situatie niet terug. Integendeel, je leert niet van je ervaring. Jij blijft hangen in iets wat niet meer is.

Blijf in het nu, ga om met de situatie die nu is!

Tip 5. Rouw je om het verlies van gemiste kansen?

Rouwen helpt je om los te laten, om de huidige situatie te integreren. Door te rouwen, kan verlies verwerkt worden. Schuld en schaamtegevoelens zijn hierbij niet nodig. We hebben alle ervaringen nodig, ook degene die jij als niet positief beoordeeld.

Tip 6. Wat is passend in het omgaan of het nemen van je beslissing?

Mensen beslissen vaak omdat een ander ook zo besluit, omdat het hoort of om welke onuitgesproken regel. Neem de uitdaging aan om voor je zelf te kiezen. Wat past jou? Wat is goed voor jou? Misschien is het niet common sense; durf jij zelf te denken, je eigen pad te zoeken en te gaan? Wat voor jou passend is, is mogelijk niet passend voor een ander, durf je eigen pad te ontdekken.

Tip 7. Neem de beslissing op basis van wat je nu weet, waar je nu staat en wat je nu gelooft.

Durf vooruit te kijken, te geloven en te vertrouwen dat jouw weg ontstaat door hem te lopen. Je weg bestaat nog niet, niemand is daar geweest, ontdek en heb vertrouwen. Je voelt, je weet, wat voor jou het beste is. Met een positieve verwachting bereik je meer, dan door achterom te kijken. Zet je blik op het doel wat je gekozen hebt en ga door!

 

Hoe gaat het met jou? Kies jij voor jezelf? 

Of wil je hulp om nu echt voor jezelf te gaan?

Wil je weten wat je nodig hebt, of wil je meer duidelijkheid in je situatie?

Neem dan contact met me op.

 

Reageer

Via Sophia