Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
blokkade

Blokkade, hoe herken je hem

Hoe herken je een blokkade?

´Ik heb n blokkade, maar ik weet niet hoe ik hem herken en wat ik er mee moet´.

Deze vraag werd zo’n beetje lachend en zichzelf half wegwuivend gesteld. ´Hoe kom je aan deze vraag´ vroeg ik: ergens zul je toch moeten weten, merken of wat dan ook dat er een blokkade is?

Hoe ontdek je wat je blokkeert?

Het antwoord zit in de vraag. Waar je blokkeert, daar ontstaat stilstand, daar stroomt het niet. Heel letterlijk kun je dat vertalen met de zin die ontbreekt. Dingen die niet werken. Verbindingen die niet gemaakt kunnen worden.

Deze week sprak ik met deze persoon. Langzaam werd ik misselijk. Mijn maag voelde van streek. Natuurlijk vroeg ik me als eerste af of ik iets verkeerds gegeten had waardoor ik misselijk was, ik kon niets vinden. Ik voelde mijn misselijkheid. Taste als het ware af wat het was. Wat er met mijn lichaam aan de hand was. Tot ik me afvroeg of deze misselijkheid van mij was? Nee, het was niet van mij.

Ik vroeg de persoon met wie ik sprak of die misselijk was. Hij bevestigde dat hij misselijk was. Hij wist niet waarom hij misselijk was, hij had het vaker.

Ik vroeg wanneer hij zich misselijk voelde.

Hij wist het niet. Hij voelde niet veel. Ik legde mijn hand op zijn knie en vroeg wat hij voelde. Ja dat voelde hij wel.

Langzaam werd het duidelijk; niet voelen, negeren wat de signalen zijn: dan ontstaat er vanzelf een blokkade. En dan verbaasd zijn, waar het vandaan komt.

Een blokkade ontstaat niet vanzelf. Het kan te moeilijk zijn, wat je voelt en ervaart. Dan sluit je de poort van je gevoel. Dan sluit je dingen buiten. Je lichaam behulpzaam als altijd, versterkt dit.

Emotioneel moet je sterker worden om die dingen die je toen niet aan kon, nu wel aan te gaan.

Zeker als het gaat over kindstukken; als kind had je niet de mogelijkheden die je als volwassene wel hebt. Door je dit te realiseren, kan het ook minder bedreigend worden om die stukken aan te gaan, die je als kind niet aan kon.

Hoe herken je een blokkade 7 tips

1. Heel veel onverklaarbare lichamelijke klachten worden veroorzaakt door een blokkade. Daar waar de energie niet kan stromen, waar jij geen aandacht kunt of durft te geven, reageert en vertaalt jou lichaam de energie.

2. Blokkades kunnen onzichtbare blijven in de blinde vlekken, dat wat je niet kan zien. Meestal wordt je door je omgeving gevraagd waarom jij dit of dat wel of niet doet.

3. Je kunt letterlijk misselijk worden, pijn, angst, (tijdelijk) geheugenverlies of andere klachten hebben bij blokkades. Je lichaam kan letterlijk vergroeiing laten zien, waar het lichaam, niet stroomt.

4. Blokkades zijn het resultaat maar ook de oorsprong van niet voldoende geuite emoties. Alle ervaringen brengen bewuste of onbewuste emoties met zich mee.

5. Blokkades zijn er om los te laten. Leer stap voor stap te voelen wat er in je leeft en wat er door je heen stroomt.

6. Het dagelijkse leven geeft je die hulp, die aanwijzingen die jij kunt gebruiken om je bewustzijn op te rekken. Wees je dus bewust wat er in en om je gebeurt.

7. Adem en ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel om je lichaam van adem en energie te voorzien. Leer bewust door te ademen, gebruik je aandacht en adem om bij datgene wat je voelt te aanwezig te kunnen blijven.

 

Wil je begeleiding bij het vinden en ontmantelen van je blokkade? Neem contact op en ontvang het gratis ebook

Reageer

Via Sophia