Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
bun-out en beknelling

Burn-out en knellende banden

Burn-out en beknelling

Angst en burn-out zijn belangrijke kenmerken dat jij niet goed zit in je situatie.

Ofwel je gaat niet goed om met je situatie, of de situatie past niet meer voor je.

Als je levensruimte te klein is geworden, gaat het knellen. Je moet jezelf erg inhouden om nog te passen in een situatie. Dat is mogelijk, maar dat vraagt een prijs. Ben jij bereid die prijs te betalen? De prijs om aan banden gelegd te worden, de prijs dat een ander bepaalt hoe ver jij kan groeien, de prijs dat een ander bepaalt wat goed is en wat goed genoeg is?

(let wel we hebben zoveel innerlijke stemmetjes; dat we heel vaak de norm verinnerlijkt hebben)

Bekneld in de ruimte

Net zoals een boom gedwongen wordt via kabels of banden om een bepaalde richting uit te groeien; lukt dit wel, maar je ziet heel vaak vergroeiingen. De band vergroeid in de boombast; de boom moet een onnatuurlijke groei doormaken. Als het niet anders kan, lukt het wel, maar het kost wat.

Als jij jezelf voorstelt als een boom die gedwongen wordt te passen in een bepaald plaatje, dat je gedwongen wordt om een bepaalde richting uit te gaan; dan lukt je dat wel, maar je moet je forceren. Dat forceren kost je zoveel energie dat je in een burn-out raakt. Angst, depressie en vermoeidheid zijn belangrijke onderdelen van burn-out.

 

Langzaam bekneld raken

In het begin kan het zijn dat je nog niet in de gaten hebt dat je binnen een bepaald stramien moet passen. Maar hoe kleiner je ruimte wordt, hoe meer het gaat knellen. Als jij dan ook de overtuiging hebt dat het zo moet dan ben jij je eigen cipier.

Angst, depressie, vermoeidheid het zijn allemaal belangrijke signalen. Signalen dat jij niet op de juiste plaats zit, of dat jij niet juist met de situatie omgaat.

Wat kan je doen?

Waar ben je bang voor?

Belangrijk is dat jij eerst zicht krijgt op je situatie.

Wat is er aan de hand. Waar voel jij je niet goed bij?

Wat verlangt de situatie van je?

Is dat voor jou de bedoeling?

Zit je nog op de juiste plek?

Als je wel op de juiste plek zit, wat moet je veranderen?

Waarom past het niet?

Wat is er in jou, wat naar buiten wil komen?

Zeven tips om uit de beknelling te raken.

gebaseerd op de ganslegging van 14-1-18

Tip 1.

Hou rekening met je behoefte. Wat heb je nodig? Wat is goed voor jezelf. Alleen door naar je eigen signalen te luisteren kan je daar zicht op krijgen.

Tip 2.

Waar ben jij in het geheel? Neem jij de plaats in die jij moet innemen?

Door geen aandacht te geven aan wie jij bent en wat jij nodig hebt, neem je geen plaats in. Dan mis je het belangrijkste onderdeel van het leven; Jij!

Tip 3.

Oordelen en veroordelingen zijn als knellende banden, ze proberen je op je plaats te houden. Ze proberen je in een bepaalde structuur en denkkader te passen. Als jouw bewustzijn groeit pas je niet meer in dat denkkader.

Tip 4.

Wat zijn de signalen die je ontvangt, vanuit jezelf en vanuit de omgeving? Wat klopt er nog en wat klopt niet meer. Wees alert op jezelf en hoe jij reageert op de signalen die je ontvangt.

Tip 5.

Iedere dag zijn er nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en nieuwe beslissingen om te maken. Kijk wat er op je af komt, kijk wat goed voor je is en beslis. Jij bent de kapitein op jouw levens schip. Jij bepaalt je koers en jij bepaalt wie met je meevaren.

Tip 6.

Kijk naar de uitdagingen die je tegenkomt. Daarmee wordt je uitgenodigd om oude angsten los te laten. Je bent tot veel meer in staat dan dat jij weet. Door elke keer je uitdaging aan te gaan, vergroot jij je levensruimte.

Tip 7.

Beloon jezelf voor de uitdagingen die je bent aangegaan. Zie de stappen die je maakt en gemaakt hebt. Door jezelf te belonen, geef je jezelf toestemming en goedkeuring om door te gaan. Jij bent je eigen motivator.

 

Voor meer info schrijf je in voor de nieuwsbrief en download het gratis ebook

Reageer

Via Sophia