Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

De dwang van positief denken

Als ik maar positief denk, dan komt alles toch goed?

Mijn cliënt vertelde dat ze altijd positief denkt. Ze vertelde een aantal zaken, waarin ze vond dat positief moest denken.

´Hoe voelde jij je dan?´ Vroeg ik

Ze keek me verbaasd aan en snapte mijn vraag niet.

Mijn cliënt was overtuigd dat als zij positief dacht, dat het allemaal wel goed zou komen.

Wat ze niet wist was dat ze gevangen zat in een overtuiging; positief zijn en positief denken.

 

Wat is er aan de hand? Het is toch de bedoeling om positief te denken?

Wat er aan de hand is, dat de functie voelen wordt uitgeschakeld, het wordt overschreven door het begrip denken en dat moet dan wel positief denken zijn. Het voelen mag er niet zijn.

Als je nog even terugdenkt aan de cirkel

Denken, voelen, gedrag dan hebben alle functies hun rol.

Alles is in lijn met elkaar.

Als jij je niet lekker voelt, is het heel moeilijk om daar positief over te denken.

Als jij accepteert dat jij je niet lekker voelt, kun je dat accepteren en van daaruit besluiten dat je anders wil voelen en onderzoeken wat daarvoor nodig is.

 

De verschillende niveaus van voelen, denken en handelen

We hebben alle functie in ons; ze representeren ook verschillende niveaus in ons.

Het voelen staat voor ons emotionele leven. Het denken staat voor onze mentale zijn en het handelen is het gedrag dat we laten zien.

Dit is de basis van ons zijn. In het midden van de cirkel staan daar de overtuigingen die we opgedaan hebben en meegenomen hebben in ons leven.

Ook deze overtuigingen kunnen we door deze cirkel te volgen beïnvloeden.cirkeldenkenvoelen

Alle deze verschillende onderdelen zullen met elkaar in lijn moeten zijn, wil jij congruent zijn.

(congruent wil zeggen: wat je zegt past bij hoe jij je voelt, hoe je handelt)

 

Hoe kan je dan één van deze niveaus beïnvloeden?

Je kan op elk niveau van deze cirkel instappen en deze beïnvloeden.

Als mens ben je voortdurend in beweging, in verandering. Beïnvloeding kan je vooral doen als je bewust bent wat er nu is, en na te gaan wat je wil.

Het gemakkelijkste kan je beïnvloeden door bewust te zijn, bewust te worden en te wensen.

Voel, ervaar wat er is en visualiseer je wensen.

Zeven tips : als ik maar positief denk

Tip 1.

Positief denken, positief verwachtingen hebben is goed. Als het klopt hoe jij je voelt. Anders ontken je je gevoelslaag en ontstaat er disharmonie.

Tip 2.

Breng je denken, voelen en handelen in lijn. Wordt je bewust hoe jij je voelt, wat je denkt en hoe jij je gedraagt. Als jij in flow bent, zit je op één lijn. Als jij heel erg hard je best aan het doen bent, ben je (waarschijnlijk) niet in lijn met je voelen, wensen en verwachtingen.

Tip 3.

Als jij je verdrietig voelt, en je dwingt je om dit te negeren omdat dit niet positief is, ben je heel erg tegen jezelf. Voel wat je voel, alles emoties, ook degene die je negatief beoordeelt mag je voelen. Juist door het voelen en accepteren creëer je ruimte.

Tip 4.

Je hebt je voelen niet onder controle, je kunt het wel beïnvloeden. We zijn voelende wezens, ons gevoel is onze kracht; het geeft heel vaak de aanwijzing wat er nu mag ontstaan.

Tip 5.

Ook ons denken hebben we niet onder controle, maar kunnen we wel beïnvloeden. De gehele dag is er een gedachten stroom die maar doorgaat. Je hoeft deze stroom niet tot stilstand te zetten, je hoeft hem niet te stoppen om hem te beïnvloeden. Kijk naar je gedachten stroom, neem waar en kijk naar de overtuigingen achter bepaalde gedachten gangen , verander je overtuiging en je beïnvloed je gedachten stroom.

Tip 6.

Je hebt altijd keuze hoe jij handelt. Je overtuiging over jezelf, bepaalt in grote mate je voelen, denken en handelen. Leer van jezelf te houden, leer jezelf te respecteren en leer om te gaan met jezelf. Dit heeft ook verandering ten opzichte van jezelf tot gevolg.

Tip 7.

Positief denken is een groot goed, zolang het maar geen dwang is. Alles waarin jij jezelf dwingt is onvrij. Gun jezelf de vrijheid om je denken, voelen en handelen in lijn te brengen en geniet van het leven. Genieten helpt je om positief te zijn.

 

Wil je meer informatie?

Neem contact op of schrijf je in voor de nieuwsbrief om geen nieuws te missen. 

 

Reageer

Via Sophia