Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

 

Gratis Ebook

Burn-out anders benaderd,
uit je burn-out met de Gans Methode

De kracht van het verhaal, wat wil jouw verhaal jou zeggen?

Elk mens heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen manier om in zijn verhaal te staan.

Ons leven kent veel verhaallijnen.

Elke keer als we een keuze maken of een beslissing nemen zijn er wendingen in ons verhaal.

Al onze verhalen bij elkaar vormen ons levensverhaal. Van oudsher werden er veel verhalen verteld en gesymboliseerd.

In sprookjes worden verhalen symbolisch verteld. In elk sprookje wordt een boodschap een bedoeling doorgegeven.

De hoofdpersoon moet ondanks vele tegenslagen een bepaald doel bereiken. De meeste sprookjes hebben een vaste structuur.

De meest onwaarschijnlijke personen, moet een opdracht uitvoeren.

Deze opdracht wordt door de meest verstandige mens als onmogelijk beschouwd.

Degene waarvan je het minst verwacht, voert de opdracht uit met hulp van dieren of bijzondere omstandigheden.

 

Op het Ganzenbord word de lijn van het levensverhaal uitgezet.

Het verhaal wat wij in de diverse stadia van het leven tegenkomen.

Eerst moet je de brug over om te gaan staan achter je beslissing.

Als jij niet 100% achter je beslissing stond, werkt dit door in je leven.

Als je wel 100% achter je beslissing staat, wordt je niet gevrijwaard van hindernissen.

Uiteindelijk moeten we ook weer loslaten.

Dit word gesymboliseerd door de dood, maar kan je ook zien in de cyclus van het leven; de rups die verpopt en uiteindelijk een mooie vlinder wordt.

 

Iedereen krijgt datgene op zijn pad; wat hij nodig heeft om te leren.

Dat wil niet zeggen dat jij altijd weet wat je nodig hebt.

Ook wil het niet zeggen, dat als je veel op je pad krijgt dat je iets slechts gedaan hebt, integendeel.

Degene die de onmogelijkste opdrachten in de sprookjes of verhaal kreeg, een opdracht die eigenlijk niet te doen, was meestal voor degene die koning werd.

 

Joseph Campbell heeft in ´de held met de duizend gezichten´ oude mythe en sprookjes vergeleken. Hij ontdekte daar de volgende thema’s

  1. Het op zoek gaan naar je eigen bestemming
  2. de dood en haar betekenis/ of de overwinning van het goed over kwaad
  3. de ontwikkelingsweg van onze ziel.

 

Oude verhalen, spelen en rijmpjes vertellen dus meer dan je aan het oppervlakte kunt bedenken.

Zowel het ganzenbord als de sprookjes kunnen je helpen om jouw eigen verhaal duidelijk te krijgen.

Om te ontdekken wat jou bestemming is, wat jou kan helpen om jou stappen te maken. Uiteindelijk zijn we allemaal bezig met onze eigen ontwikkelingsweg.

 

Er is een opvatting dat de ziel net als de zon, de seizoenen en de natuur zich in een spiraalbeweging voortbeweegt. Deels in de duisternis, deels in het licht.

Op het ganzenbord is het speelveld spiraalvormig met een aantal hindernissen: de brug, het doolhof, de herberg, de gevangenis en de put. De begeleider van het spel is de gans. Ieder moet mens moet de brug over om in zijn eigen leven zijn bestemming te vinden.

Het doolhof staat voor het rusteloze zoeken als je de keuze nog niet gemaakt hebt. In de herberg blijft diegene steken die alleen op zoek is naar materiële behoeften. De gevangenis is voor diegene die alleen maar werkt aan zijn intellectuele ontwikkeling en zijn gevoelskant verwaarloost. Hij zit ´gevangen´ in het systeem. De put staat voor de wanhoop, waarin een mens kan verkeren. Hij kan daar alleen maar uitkomen als een andere speler hem eruit helpt. Spelenderwijs leer je over de uitdagingen van het leven.

 

De kracht van het verhaal ontdek je door het te leven. Je staat niet stil, ook al denk je dat soms.

Je bent op reis; jouw levensreis. Jij bepaalt de weg.

7 tips om je eigen verhaal vorm te geven.

Tip 1. De kracht van je verhaal

Wat is je verhaal? Ieder mens creëert zijn eigen verhaal. Dat is ook de bedoeling. Door je verhaal te herkennen, krijgt je zicht op je verhaal, kan je ontdekken wat je nog mist in je verhaal en dat in je levensverhaal toe laten.

 

Tip 2. De kracht van het verhaal

Als je kijkt naar je broers of zussen (of klasgenoten van vroeger) dan kan je zien dat een ieder een ander leven heeft. Niemand leeft zoals jij. Er zijn altijd verschillen. Zelfde opvoeding, zelfde achtergrond en toch zo verschillend. Dat komt door jou unieke manier van leven. Ieder neemt dagelijks beslissingen groot of klein en dat werkt door in je leven.

 

Tip 3. De kracht van het verhaal

Ondanks dat we zo verschillend zijn, hebben we ook zoveel gemeen. We zijn allemaal verbonden met elkaar. De beslissingen die we maken, kan ook weer van invloed zijn op iemand anders zijn leven.

 

Tip 4. De kracht van het verhaal

Elke actie, elke beslissing die we nemen heeft net als in een web een bepaalde trilling. Sommige trillingen stijgen boven de andere trilling uit. Liefde is een hoge trilling en kan als een warme deken om ons heen liggen. Een terroristische actie heeft een lage trilling, maar kan toch een enorme impact hebben.

 

Tip 5. De kracht van het verhaal

Zelfs als het leven niet loopt zoals jij verwacht, dan nog is het van belang dat jij accepteert en meegaat zoals het gaat. Zodra jij in verzet gaat, raak je de voeling met jou leven kwijt.

 

Tip 6. De kracht van het verhaal

Door tegenslag wordt je sterker; zie het als spieren training. Door tegenslag word jou gevraagd, wat jij werkelijk wil. Als jij dan bewust kiest en volhoud voor jouw doel, (ook al is dat met een omweg volgens jou), dan jouw inzet groter zijn dan, en is de impact groter.

 

Tip 7. De kracht van het verhaal

Jij komt in jouw leven die omstandigheden tegen die jouw vormen. Jouw ervaringen zijn belangrijk om uiteindelijk jouw potentie, jouw missie te leven. (eikenvrucht theorie)

 

Op 27 juni is er een Gans event voor mensen met Burn-out klachten. Ken je mensen die burn-out klachten hebben of heb je zelf burn-out klachten? Stuur deze mail door of meld je aan door deze mail te beantwoorden of mail naar sophie@via-sophia.nl

Reageer