Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
depressie

Depressie; onzichtbaar en toch zo aanwezig

Depressie is onzichtbaar en toch zo aanwezig. Depressie komt in alle leeftijdscategorieën voor. In de huidige tijd kan je verschillende oorzaken aanwijzen; baan weg, je expressie kwijt; opgesloten in je eigen huis. Hoe moet je verder, wat brengt de toekomst, heb je wel een toekomst?

Hoeveel herkennen het, hoeveel kunnen hier niet overheen kijken. ´n Probleem zo groot dat je er niet overheen kunt kijken. Investeringen weg, toekomst weg; geen uitzicht.

Hoe ga je daarmee om?

Zo gezien is er geen oplossing. In de huidige tijd zien veel mensen; hun werk, hun toekomstplannen verdwijnen. Alsof het ´n illusie was, alsof het niets is. Hoe gemakkelijk is het dan om te twijfelen aan alles. Hoe moeilijk is het om hierover heen te kijken. Te kijken naar wat wel mogelijk is.

Juist de mensen die met hart en ziel hun werk deden, vinden het misschien wel het moeilijkst om anders te kijken. Andere mogelijkheden te zien. Te herkennen dat hoe erg het momenteel ook is met je werk, je inkomsten, dat er meer mogelijk is. Dat deze situatie hoe dan ook ooit voorbij zal gaan. Dat je er mogelijk geen controle over hebt, maar dat je wel kunt mee bewegen met wat er wel is.

Niet vreemd dat veel mensen hier zoveel moeite mee hebben. Niet verwonderlijk dat mensen in een depressie terecht komen. Hun vertrouwen kwijt raken en niet weten hoe nu verder. Waar de één met veel moeite een mogelijkheid ontdekt, lijkt dit niet passend voor iemand anders.

Depressie blijkt uiteindelijk jou bij jouw diepste angsten te brengen. Ingekeerd in jezelf is het zo moeilijk om naar buiten te kijken. Depressie wordt niet voor niets agressie die naar binnen gericht is, genoemd. Het lijkt onmogelijk om de weg terug te vinden.

Praten helpt

Praten is zo belangrijk, zeker tijdens een periode van depressie. Juist als je totaal geen behoefte hebt aan welke afleiding, welke structuur dan ook. Juist dan is een contact, een gesprek van zo’n wezenlijk belang. Niet dat ´n ander de oplossing heeft, niet dat ´n ander jou kan vertellen wat je moet doen. Het helpt je om uit je eigen vicieuze cirkel te stappen, te ontdekken en te ervaren dat er iemand is. Iemand die naar je luistert, iemand die vind dat jij er ertoe doet.

Depressie en angst komen vaak in combinatie met elkaar voor.

Depressie; onzichtbaar en toch zo aanwezig: 7 tips

1. Als je depressieve klachten ervaart, zoek dan hulp; het is belangrijk dat je voelt en ervaart dat je er niet alleen voor staat.

2. Zelfzorg is erg belangrijk : zoals ´n vast dagritme dat bied houvast. Verder is het belangrijk om in beweging te blijven, ga naar buiten, blijf activiteiten ondernemen.

3. Depressie vraagt om iets in jezelf aan te gaan, je niet te blind te staren op wat niet werkt, wat niet gaat.

4. Depressie vraagt van je om je persoonlijke waarde te ontdekken. Het gaat niet om wat je doet, of wat je hebt, maar Jij doet er toe. Het gaat om jou als mens.

5. In tijden van depressie is je levensenergie laag: voed je op alle niveaus met datgene wat je energie geeft. Dit gaat om zowel goede voeding, activiteiten, afwisseling van rust en inspanning en een goede nachtrust. Vermijd of wees matig met stimulerende middelen. Ga uit je hoofd en wees meer aanwezig in je lichaam.

6. Je hebt een depressie, je bent het niet. Start met mediteren, zodat je de werkelijke waarden van het leven kunt ontdekken.

7. Steun jezelf. Zie depressie als een periode waarin je meer steun en liefde nodig hebt, vooral van je zelf. Beoefen je in zelfliefde; zie wat je kan doen om jezelf te helpen, waar je ondersteuning door krijgt en gun jezelf dat.

Heb je hulp nodig neem dan contact met mij op. Om het gratis ebook te downloaden, klik dan hier.

Reageer

Via Sophia