Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
emotionele verleider

Emotionele verleiding.

Emotionele verleiding: daar valt zoveel onder. Je komt het tegen in jezelf; in de tegenstellingen, in de gevoelsschommelingen. Er zijn momenten dat je je heel gelukkig kunt voelen, met name in gezelschap van andere mensen. Maar zodra je uit die bubbel bent, is het weg. Dan is er sprake van zelfafbraak. Dan ben je hard voor jezelf, vindt je jezelf niets waard. Dan is er geen liefde in je. Geen compassie voor je pijn. Dan doe jij jezelf pijn. Dan zie je geen licht.

Mogelijke dat je eerst buiten jezelf kijkt waar het vandaan komt; wat je meegemaakt hebt, wie je ontmoet hebt, wat je gegeten hebt, hoe je bioritme is. Maar als je tot de conclusie komt; nee dat is het niet, dan kom je bij jezelf uit. Dat je het ene moment zo gelukkig kunt zijn, zo vol plannen en het andere moment zo leeg. Het zijn de tegenstellingen: overgave – gulzigheid, liefde – angst.

Emotionele depressie, verslaving, uitspattingen. Het gaat om niet verwerkte diepe teleurstellingen. De pijn wordt verdrongen door te vluchten in de zucht van : nu even niet voelen. Je stemming schiet van de ene kant naar de andere kant.

Hoe kan je uit deze emotionele achtbaan komen? Wat kan je doen om jezelf te helpen?

Elke keer als je op dit punt bent aangekomen, is het een uitnodiging om boven jezelf uit te stijgen. Te kijken wat je werkelijk beweegt. Welke pijn je voortdrijft. Te voelen waar je eigen pijn zit, wat je niet onder ogen durft te komen. Je eigen schaamte, schuld en verdriet spelen een grote rol. Je beschuldigd jezelf; dat is niet hetgeen je dichter bij jezelf brengt.

Ontdek wat de tegenstellingen in je leven zijn.

Waar je, alsof je geen eigen wil hebt, naar toe getrokken wordt. Wat als verslavend element in je leven aanwezig is. Het kan de ander zijn, of een zak chips. Wat het ook bij je is, zie het onder ogen. Die ander of die zak chips zijn de verleiders om maar niet bij jezelf uit te komen. Waar heb je de moed en het vertrouwen op gegeven?

Daar waar je geen belangstelling meer voelt, je geen gedrevenheid hebt en geen wil om te scheppen: daar ontstaan kleinere of grotere leegtes, die gevuld willen worden.

Datgene wat je als niet fijn, als verslaven of als emotionele verleiding ziet, brengt een bewustheid bij je naar boven. De bewustheid wat je werkelijk wil, maar waar je nog weerstand kunt bieden. Waar jij jezelf nog niet kunt vergeven.

Zeven tips Emotionele verleidingen

Tip 1.

Emotionele verleiders hoeven niet op te vallen. Het zit in de gewone dingen. Zelfs werk kan een manier zijn om niet aan je werkelijke behoefte te voldoen.

Tip 2. Stel jezelf de volgende vragen:

Ben en voel ik mij vrij om mijn ideale leven te leven? Waar voel ik mij geblokkeerd of machteloos?

Tip 3. Andere vragen die jij je kunt stellen:

  • in welk gedrag kom ik het tegen?
  • In welke gewoontes is het gekropen?
  • Op welk momenten is de emotionele verleiding aan het werk?
  • Wat levert mij dat uiteindelijk op?

Tip 4. De werking van emotionele verleiders:

de een wordt verleid door woede (de dader), de tweede door de wrok (het slachtoffer) en de derde de helper? Daar kan iets van ´ijdelheid´ in zitten. In deze driehoek staat de helper niet boven het conflict, maar wordt hij deel van het patroon.

Tip 5. Problemen

Naar buiten toe ontstaan er problemen als de aanwezigheid in de gaten begint te lopen. Dan wordt je wakker en dan realiseert je dat je bijvoorbeeld teveel snoept. Als reactie kan jij je schuldig voelen en wordt er een nieuwe lading op jezelf gelegd.

Tip 6. Vaste gewoonte

In vaste gewoonte zit automatisch gedrag, hoe beter dit automatische gedrag lukt, hoe meer macht het heeft. Dit ontdek je als je probeert oude gewoontes los te laten. Daarom is het belangrijk om na het loslaten van vaste gewoontes nieuwe gewoontes te vormen, of een nieuw ritme in je lichaam te laten ontstaan.

Tip 7. 

Emotionele depressie, verslaving, uitspattingen. Het gaat om niet verwerkte diepe teleurstellingen en pijn. Durf jij deze teleurstelling en pijn aan te gaan? Het heeft zich nu genesteld in je lichaam. Nu blokkeert het je. Je ontvangt nu de uitnodiging om boven jezelf uit te stijgen.

Tips nav Werelden en wezens Jaap vd Weg

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen?

Neem dan contact met mij op.

Reageer

Via Sophia