Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
gedrag en patroon

Gedrag en patroon

Kan iemand mij vertellen wat ik gemist heb? Ik herhaalde de vraag; niemand antwoordde. Mijn vraag werd niet gehoord, ik werd niet gezien. Onlangs bij een online training kwam ik later aan en stelde deze vraag en gebeurde dit. En wat denk je hoe ik me voelde? En wat ik deed?

Als je je niet gehoord of gezien voelt is het heel gemakkelijk om in oud gevoel en daarbij horend gedrag te schieten. Vanuit het gevoel niet gezien te worden, er niet toe doen, komt gemakkelijk het gedrag verongelijkt zijn en je terug trekken. Herkenbaar?

Dit is een patroon, wat zich kan herhalen, waarmee je voor jezelf bevestigt: dat je er niet toe doet, dat de ander niet luistert en dat jij er niets aan kan doen. Duidelijk toch?

Zo gaat het met patronen; er is een vast verloop, met een vaste uitkomst.

Wat zou er gebeuren als je dit patroon zou veranderen?

Hoe dan?

Ik heb de vraag toch gesteld?

In ons hoofd zijn er zoveel bezwaren, we zien niet wat mogelijk is. Je hebt toch een vraag gesteld?

Ja de vraag is gesteld, maar aan wie heb je de vraag gesteld?

Je hebt de vraag niet geadresseerd, je hebt iemand niet persoonlijk aangesproken, er is geen verbinding gemaakt. Het gaat om de verbinding die je maakt. In welke situatie je bent, wat je ook voelt, het gaat om de verbinding die je maakt met jezelf en vanuit jezelf naar de ander.

We hebben een patroon opgebouwd waarin we onszelf en ons gedrag bevestigen. Heel vaak is dit gedrag gebaseerd op oude pijn, of op compensatie van oude wonden. En dit gedrag is te veranderen, enerzijds door te zien wat we doen, anderzijds door jezelf te accepteren zoals je bent en de persoonlijke verbinding te maken.

Zeven tips om gedrag te doorbreken.

1. Verwerk oude pijn en angst, ze zorgen ervoor dat jij je voortdurend bevestigd en de oude pijn opnieuw naar boven laat komen.

2. Accepteer wie je bent en geef jezelf ruimte. Je bent uniek wezen. Al je ervaringen heb je gebracht tot waar je nu bent. Met jouw persoonlijkheid en gaven.

3. Luister naar wat je zelf letterlijk dagelijks tegen jezelf zegt. Realiseer jij je dat je dit zeker niet tegen je vriendin zou zeggen? Waarom zeg je het dan wel tegen jezelf? Knoop vrienschap met jezelf aan en zeg aardige dingen tegen jezelf.

4. Verander de negatieve en beschuldigende of verwijtende woorden die je tegen jezelf zegt in aardige en opbouwende woorden.

5. Neem de tijd om jezelf aandacht te geven, aan wat je voelt, wat je denkt en wat je wil. Daarmee gun jij jezelf een basis.

6. Door te zien wie je bent, kan jij je eigen plaats innemen. Ieder mens is anders en ieder heeft zijn plaats en ruimte; neem die in.

7. Open je hart voor jezelf, zodat je vrij zicht hebt om naar je omgeving te kijken. Als jij mag zijn wie je bent, kun je de ander ook gemakkelijker in zijn waarde laten.

 

Schrijf je in voor het gratis webinar: klem zitten tussen twee werelden. 

Reageer

Via Sophia