Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
voorspelbaarheid

Geen voorspelbaarheid aub

Geen voorspelbaarheid aub

“Ik hoop dat het niet te voorspelbaar is. Ik hou wel van het onverwachte, de variatie.” Hij had net de opdracht gehad wat bewuster om te gaan met zichzelf. Dus ik vroeg hem even stil te staan bij wat hij net zei.

Ook al hou je van variatie; sommige dingen zullen voorspelbaar zijn.

Het is voorspelbaar dat je op bepaalde tijden zult eten en slapen. Is dat een probleem?

Wat je eet en hoe je slaapt kan je invullen.

Als je nu erg gericht bent op het anders zijn, kan het zijn dat je gericht bent op de handelingen en niet op wat het met je doet of wat het voor je kan betekenen. Dan kun je vergeten dat elke handeling iets teweegbrengt. Dat wat het teweegbreng is een hele wereld op zich.

Als je eet kan je stilstaan bij de vraag: vind ik het lekker, voed het mijn lichaam, is het goed voor mij? En zo kan je nog heel wat vragen stellen. Dan is er ook nog de manier waarop je eet, met wie, hoe het bereid is, waar het vandaan komt. Er gaat een hele wereld voor je open, als je daar nog nooit bij hebt stil gestaan.

Zo is ook in contact met een ander, en zeker in contact met jezelf.

In contact met de ander kan je naar de buiten kant kijken; hoe ziet de ander eruit, wat draagt hij of zij. Wat voor werk doet hij? Dat is even leuk, maar vertelt niet echt veel. Veel interessanter is, hoe is het contact met de ander? Hoe voelt tie, wat raakt de ander bij jou, in gesprek kan je ontdekken wat jij bij de ander raakt. Zo is elk contact anders en ook elke keer kan het anders zijn. Dat heeft veel met hoe jij je op dat moment voelt te maken.

Bewust omgaan met jezelf heeft dus niet minder met handelingen te maken die je doet, maar veel meer met hoe iets op jouw overkomt. Hoe jij het voelt, wat jij ervaart, wat het met je doet en wat er bij jou in beweging wordt gezet. Een aanraking hoe subtiel ook, kan je in vuur en vlam zetten, of helemaal niets doen. Leer te voelen en waar te nemen wat er in je gebeurt.

Zeven tips bij: Geen voorspelbaarheid aub:

1. Als je gericht bent op de wel of niet voorspelbaarheid van iets, is de kans groot, dat je de waarde niet (meer) kan zien. Dat je in je hoofd zit en niet meer voelt wat het voor je betekent. Dit kan gaan over een relatie tot over het eten van iets.

2. Een bepaalde mate van voorspelbaarheid zal in iedere situatie aanwezig zijn. Hoe spannend iets is hangt af van jou beleving, niet van de activiteit aan zich. Je kunt nog zulke spannende dingen doen, het kan je tijdelijk een kick geven, maar als je gevoel niet gevoed wordt, dan zal het je niet vervullen.

3. We kunnen allemaal een zelfde situatie meemaken en het totaal anders beleven. In het klein zie je dat in een gezin. Ieder kind beleeft zijn ouders en opvoeding anders. Dit geld ook voor trauma’ s. Niet de ervaring hoeft traumatisch te zijn, wel hoe we het beleven.

4. Open staan voor een ervaring, betekent dat we niet van te voren bedenken hoe iets zal verlopen, maar dat we ons leeg maken om iets ook werkelijk te ervaren

5. Selffulfilling prophecy werkt twee kanten op. Als jij gelooft dat iets slecht afloopt, heb je grote kans dat dit ook gebeurt. Als jij wenst dat iets goed uit pakt, dan maak je een voorstelling van hoe jij wenst dat iets zal verlopen en kijk daar vol liefde naar. Grote kans dat het inderdaad zo uitpakt.

6. Hoe meer je vertrouwt in het leven, en gelooft dat jij het waard bent om in dit leven gelukkig te zijn, hoe meer geluk en liefde je kant uit zal komen. n Goede balans tussen voorspelbaarheid en onvoorspelbaarheid is belangrijk voor een gezond evenwicht.

7. Bewust omgaan met jezelf vraagt van je om jezelf te observeren. Te kijken naar de achtergrond van je wensen, denken en handelen en te ervaren wat je dit alles met je doet. Je mag wensen, je mag denken, je mag variatie in je leven hebben en inzetten: uiteindelijk zit de werkelijk groei en variatie in hoe jij de levensenergie door je heen kan laten stromen en je energie steeds zuiverder door je heen mag stromen.

Wil je leren om meer bewuster met jezelf om te gaan? Neem contact op. 

Vraag het gratis e-book aan en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Reageer

Via Sophia