Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Geluk als onvoorwaardelijk recht

Geluk als onvoorwaardelijk recht van je bestaan.

Geluk, gelukkig zijn er moeten altijd eerst iets voldaan worden voor we gelukkig kunnen zijn. Onze gezondheid, onze baan, relatie, kinderen alles moet goed gaan willen we gelukkig kunnen zijn.

Ik was daar gisteren over aan het nadenken. Het is eigenlijk raar, we zijn altijd bang dat ons geluk bedreigd wordt. Er hoeft maar iets te gebeuren of we voelen ons ongelukkig.

Gek dat geluk zo aan voorwaarde gebonden is. Eigenlijk niet zo gek; want we zijn geboren in zonde en in ons zweet zullen we ons brood verdienen. Geluk wordt dus altijd bedreigd. Ongelukkig zijn is blijkbaar natuurlijker dan gelukkig te zijn.

Kun je het ook anders zien?

En wat als het nu de bedoeling is dat het andersom is? Dat geluk je natuurlijk staat van zijn is? Dat er zaken kunnen zijn die een schaduw werpen, of wat we anders zouden willen; maar dat dat niet af doet aan het feit dat geluk een basisrecht is. Dat we het geluk hebben te mogen leven, dat we geluk hebben dat we zelf ons leven mogen invullen. Dat geluk ons deel is. Alle uitdagingen die we in het leven tegen komen zijn daar, als ervaringen, waar we mee mogen stoeien, van mogen leren. Maar dat we in de basis geluk hebben en geluk ons geboorterecht is.

Het leven als speelveld vraagt van ons om ons te openen voor het leven, de liefde, het geluk. Veel zaken die we vanuit de maatschappij en onze opvoeding mee krijgen blijken anders dan verwoord. We mogen vanuit ons geboorterecht, onze liefde en geluk gaan voelen en ervaren hoe het is en wat wij kunnen bijdragen aan het geheel. En ja de wetten van het universum zijn nog steeds actueel.

Zoals de wet van evenwicht en homeostase: daar zoeken wij steeds naar, ook de wet van aantrekkingskracht en de minste weerstand spelen hierin ook een grote rol.

Misschien kun je terugkijken naar het leven dat achter je ligt, en daar zien waar jij gelukkig was, waar je dankbaar voor kunt zijn. Zelfs als je moeilijk hadden, was daar iets wat je gelukkig kon maken. Geluk is altijd een deel van je leven en zal altijd een deel van je leven zijn.

Geluk als onvoorwaardelijk recht van je bestaan. Zeven overwegingen

1. Als alle gevoelens er mogen zijn en naast elkaar kunnen bestaan. Kun je gelukkig zijn, verdrietig zijn en dankbaar voor de liefde die maakt dat je nu verdrietig bent. Je ben niet één dimensionaal. Er zijn altijd zoveel facetten die je kunt onderscheiden.

2. Beperkingen die je in welke vorm ervaart zijn de uitdagingen in het leven die jij hebt aan te gaan. Jij omdat jij het als een beperking ervaart en jij omdat het leven altijd wil uitdijen en expanderen.

3. De geschiedenis, de legendes alles verhaalt van mensen die uitdagingen overwonnen, geloofden in het leven en stappen hebben gemaakt; zodat zij en de mensen waarvan zij hielden gelukkiger zouden zijn.

4. Misschien gaat het ook over hoe je geluk definieert. Geluk wil niet zeggen dat alles loopt zoals jij het bedenkt, of denkt dat het moet gaan. Geluk gaat veel verder: het gaat over het paradigma: waar ieder mens heeft recht op een vrije mening, vrije wil en vrijheid van leven. Uiteindelijk gaat het over je persoonlijke keuze hoe je in het leven staat; hoe een ander het ook beoordeelt.

5. In de ontwikkeling van ons persoonlijke leven; nemen we al ons DNA zowel fysiek als op andere levels mee: We komen met een blauwdruk; wat we hier willen ervaren. In het hier en nu kunnen we altijd onze beslissingen bijstellen en andere keuzes maken.

6. Als we als uitgangspunt nemen dat geluk ons deel is, dat wat er ook gebeurt dat het altijd goed komt, omdat dat in onze Broncode meegegeven is. Zouden we dan niet veel vrijer kunnen zijn meer vertrouwen kunnen hebben? En ons meer afstemmen op wat de bedoeling is?

7. Het leven willen controleren, geen vertrouwen hebben in je eigen inzichten levert angst op. Juist door de controle; het niet durven meegaan met de flow, levert andere uitkomsten op. Meegaan met de flow van het leven, afstemmen op datgene wat de bedoeling is; helpt je om jouw wensen en verlangens mee te nemen. Ze niet koste wat het kost door te drukken, maar ze plaats te geven in het geheel.

Wil je met met praten hoe jij het geluk in je leven kunt zien en ervaren, naam dan contact op. Voor het gratis ebook, klik hier.

Reageer

Via Sophia