Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
gemengde gevoelens

Gemengde gevoelens en controle

Gemengde gevoelens en controle

Juist als je bekend bent met angstklachten wil je alles onder controle houden. Maar soms wordt je meegenomen door gemengde gevoelens. Je voelt de onderstroom van angst. Dan is je vraag; houd ik de controle nog?

Belangrijk is om niet weg te lopen voor je eigen gevoelens. Wat is die onderstroom? Angst voor controle verlies. Je wil het zo graag in de hand houden.

Voelen en meegenomen worden door gevoelens vraagt om te volgen en jij durft niet te volgen. Je wil het in de hand houden. Je wil je gevoelens onder controle houden. Je niet mee laten nemen door wat er in je leeft.

Angst om de controle te verliezen heeft veel te maken met angst voor het leven. Het leven is niet te controleren; hoe graag je het ook wil. Ja maar.. en je moet toch verstandig zijn?

Voelen is ontdekken wat er in je speelt. Als je niet durft te voelen, wordt het ook moeilijk om te ontdekken wat er in jouw gaande is. Je stopt de stroom, je damt hem in, zodat je minder kan voelen. Minder voelen betekent dat je minder energie tot je beschikking hebt. Alsof je het daarmee onder controle hebt. Je denkt het.

Maar alles wat er in jouw speelt en geen ruimte heeft of krijgt, zoekt een andere weg om te stromen. Angst, woede, gebrek aan vertrouwen zijn normale gevoelens die alleen maar weergeven wat er in je speelt. Dat wat jij vreest bevat een enorme hoeveelheid energie, die zich niet weg laat stoppen. Al jouw gevoelens, hoe gemengd ze ook zijn, hoe heftig ze ook zijn; zetten de deur open naar jouw heelheid.

Gemengde gevoelens

Veel wat je voelt is misschien versluierd, onduidelijk. Je weet misschien niet wat je voelt, waarom jij je zo voelt. Je zult het niet gaan ontdekken door het weg te stoppen. Door het uit de weg te gaan geeft het je geen zicht. Het aangaan in volledige eerlijkheid en liefde naar jezelf brengt je bij een ongelooflijke energie stroom in jou.

Zoek naar manieren om jezelf en anderen te begrijpen. Vertel datgene wat je niet durft te vertellen. Hoe opener jezelf bent, hoe oprechter je communicatie zal zijn. Vertrouw jezelf, respecteer jezelf. Val jezelf niet aan en laat jezelf niet aanvallen. Je mag grenzen aangeven. Je mag voelen wat er is, de stroom door je heen laten gaan. Je bent veilig, je kunt jezelf die veiligheid bieden door het toe te staan.

7 tips Gemengde gevoelens en controle

Tip 1.

Jouw gevoelens en emoties kun je vergelijken met het stuur van je auto.

Je kunt niet bijsturen als je gevoelens en emoties niet serieus neemt

Tip 2.

De wereld die je ziet is een projectie van wat je voelt. Je voelen is een belangrijk zintuig om de wereld waar te nemen.

Tip 3.

Jezelf beschermen of afschermen voor je eigen gevoelens is een illusie. Zolang we ons aangevallen voelen door onze eigen gevoelens versterken we onze angst.

Tip 4.

Gevoelens zijn signalen wat er in je binnenste omgaat. In ons taalgebruik komt duidelijk naar voren hoe gevoelens en lichaamssignalen met elkaar verbonden zijn. Bijv brok in de keel, knoop in de maag, onderbuikgevoelens. Veel chronische klachten ontstaan doordat lichaamssignalen onderdrukt worden.

Tip 5.

Met bewustzijn en energie creeer jij je werkelijkheid. Door je meer bewust te worden wat je voelt, deze gevoelens toe te laten, hoe krachtiger jij bent als creator van jouw leven.

Tip 6.

Respecteer jezelf, wat je voelt en wat dit voor je betekent. Dit is de informatie waarmee jij je wereld waarneemt en vorm geeft. Je energie staat in dienst van je gedachten. Heb je veel en hoge energie, zul je positieve gedachten kunnen hebben. Heb je weinig of lage energie, dan kost een positieve gedachte veel meer kracht.

Tip 7.

Als je je spieren aanraakt, kun je voelen hoe gespannen ze staan als jij je afsluit voor je gevoelens en de boel onder controle wil houden. Je hebt spierspanning nodig om de controle te houden. Je ontvangt energie als je je gevoelens kunt laten stromen.

 

Wil je meer weten download dan het ebook of kijk naar mijn laatste vlog

Reageer

Via Sophia