Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
gespannen verwachting

Gespannen verwachtingen

Gespannen verwachtingen

Elke levensfase heeft zijn eigen uitdagingen. Als kind was je gespannen voor de komst van Sinterklaas, voor je verjaardag.
Vol verwachting keek je uit naar deze bijzondere gebeurtenis; wat zou er allemaal gebeuren, wat zou je allemaal krijgen.
Als puber was je gespannen of zocht je de spanning op door grenzen te onderzoeken.

Door over grenzen heen te gaan, terug te komen, kun je ontdekken. Met vrienden mee, ontdekken wat je ouders ervan vinden als je over de grens bent gegaan.                                                   Cruciaal: mag je ontdekken of word je de les gelezen?
Ook als volwassenen kennen we de gespannen verwachting; bij het vinden of het ingaan van een nieuwe levensfase.                                                                                                          Beslissingen die verstrekkende gevolgen hebben. Altijd zijn je verwachtingen gespannen: Durf ik het, durf ik het niet? Lukt het, lukt het niet?

Te veel spanning

Soms wordt de spanning je te veel. Vooral als je al die veranderingen niet wil. Er is ook een tendens in ons, die eigenlijk niets veranderen wil. Zich verzet tegen al die veranderingen. Het houd de verandering niet tegen: integendeel.
Weerstand of verzet zijn pogingen om bij voorbaat frustratie en teleurstelling te voorkomen. De verwachting is dat het niet beter kan. De wens is: ik heb het goed, laat het zo.

Het leven brengt je de veranderingen; zie het als een mogelijkheid om te groeien. Door heel je leven heen is er ontwikkeling mogelijk. Door heel je leven is er groei.
Geen verandering is geen leven, is geen groei.

´Ja maar: als ik hoge verwachting heb valt het altijd tegen!´ Een veelgehoorde uitspraak, ik herken hem zelf ook. Het punt zit in de verbinding. Als jij hoge verwachtingen hebt, zonder dat je in verbinding bent met jezelf, dan leef je de illusie, de wens. In feite wil je sturen, controleren wat er gaat gebeuren: Dat gaat niet gebeuren. Het is niet je wil die de wens doet uitkomen. Het is de verbinding met je verlangen die wensen uit laat komen.

Spanning en verbinding

In verbinding met jezelf kun je de verwachting in jezelf voelen. Je bent ´zwanger´ van de verwachting, je voelt het leven, het beweegt in je, het stroomt in je. Het is aanwezig. Dan kan je deze verwachging volgen, het drijft je, het beweegt je; laat het gebeuren. Laat je drijven door je verwachting, door wat in je leeft. In feite moet je stappen in de overgave. Je voelt het in heel je wezen, in heel je zijn. Blijf in contact, blijf erbij en magie gaat gebeuren.

Zeven tips bij Gespannen verwachtingen

Tip 1. Voel en ervaar wat het leven van je verlangt.

Laat je eigen verlangen er zijn, laat het groeien. Beiden komen samen, hebben één doel. Het leven te beleven en ervaren, het leven wordt gecreerd door jou en jouw verlangens.

Tip 2. Je hoofd gooit vaak roet in het eten.

Je verlangen volgt geen rechte weg, je verlangen kent geen heilige huisjes. Verlangen kent geen taboes. Het hoofd denkt te weten hoe het moet, wat de rechte weg is. Maar weet dat je hoofd rekening houd met heilige huisjes, met taboes. Door je hoofd raak je nogal eens van je pad af. Heb je weer te veel rekening gehouden met de ander en niet geluisterd wat er in je leeft en wat door jou tot leven wil komen.

Tip 3. Je eigen weg is vaak een onontgonnen weg.

Er zijn nog niet veel mensen voor je geweest. Niet veel van je vrienden zullen deze weg gaan. Laat je niet weerhouden om je eigen pad te ontdekken. Jouw weg is uniek, mogelijk alleen, mogelijk dat je andere ontdekkingsreizigers tegen komt; je nieuwe vrienden, je nieuwe familie. Het ontdekken waard.

Tip 4. Vertrouw niet te veel op het advies van anderen.

Velen hebben een mening wat voor jou het beste is. Weinigen geven echt ruimte aan wat er door jou heen wil stromen. Geef jezelf de ruimte die je nodig hebt. Op jou komt het aan. Het is aan jou om je eigen ruimte te creëren.

Tip 5. Je zal niet de eerste zijn die twijfelt of je op de juiste weg bevindt.

Je zal niet de eerste zijn die twijfelt. Of jij de persoon bent die hier voor bestemd is. Twijfel is een slechte gewoonte die moeilijk af te leren is. Het is weer je hoofd, dat denkt, dat denkt te weten. Maak verbinding met je hart en je zult weten. Twijfel mag je loslaten. Het zal je niet verder helpen.

Tip 6. Wees ruimdenkend.

Waar wordt je blij van? Vertrouw erop dat datgene waar jij blij van wordt voor jou bedoeld is. Wees geduldig en verzet je niet.

Tip 7. In volledige acceptatie van jezelf,

In volledige acceptatie, in volledig aanwezig zijn in je leven kun je ervaren wat voor jou de bedoeling is. Wat je weg is. De bevestiging ontvang je van binnenuit. De bevestiging van buitenaf kan soms even duren. Maar vertrouw je eigen wijsheid en ga door op je ontdekkingsreis. Het zal je brengen wat je zoekt.

 

Binnenkort bereik ik het magische jaar 50. N halve eeuw op deze aardbol. Ik heb het gevoel dat het leven nog zoveel in petto heeft. Op naar de volgende levenshelft! Voor deze gelegenheid bied ik de mogelijkheid om een gratis ebook: van Angst naar Passie te winnen. Beantwoord de volgende vraag: Welke angst wil jij aangaan, welke gespannen verwachting ligt daaronder, wat wil jij ontdekken in het leven? Post dat om mijn tijdlijn.

Reageer

  • Monique
  • 16/08/2018
  Beantwoorden

  Met deze blog sla je voor mij de spijker op z’n kop, Sophie. Hij komt binnen, ik heb wat innerlijk werk te doen dat me soms laat kwispelen maar vaak ook doet huiveren…. Bedankt voor je tips!

   • sophie
   • 17/08/2018
   Beantwoorden

   Fijn, dat ik een spiegel voor je mag zijn Monique. Succes 🙂

Via Sophia