Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
contrasten in ons hoofd

De grootste contrasten bestaan in ons hoofd

De grootste contrasten bestaan in ons hoofd

De meeste mensen zijn bang voor contrasten.

Soms ontmoet je de duivel in bestaan, in jezelf. Omdat er een ander naamkaartje aanhangt kan je er meespelen, veel plezier aan beleven. Het gevaar is om er door gegrepen te worden.

De duivel wordt geassocieerd door de eigenschappen die we negatief beoordelen maar die we allemaal kennen: verslaving, misbruik, luiheid en andere verleiders.

We kennen allemaal de duivel in verschillende vormen in ons zelf. We geven toe aan welke verslaving dan ook, we misbruiken ons zelf of anderen om maar niet om echt onze verantwoordelijkheid aan te gaan.

Contrast: de duivel

Ik ben deze week mijn duivel tegengekomen. Ik werd getriggerd; nieuwe ervaring, oude pijn, oude vraagstukken en vervolgens werd ik er volledig door gegrepen. Het zat in mijn hoofd, in mijn denken, het maakte dat ik oude dingen opruimde (!), (de duivel maakt ook soms wat goed in je los :-)) Ik ging iets doen wat ik nog nooit eerder gedaan. Reuze spannend. Ja er was gevaar bij, ik nam het voor lief. Het leven vraagt van je om risico’s te nemen.

Maar ik dacht te kunnen dansen met de duivel. Uiteindelijk ben ik daar de hele week mee bezig geweest, om er achter te komen dat het om een illusie ging. Dat wat ik hoopte te bereiken, zat in mijn hoofd. Het was een illusie. Het helpt soms om te ontdekken dat je een illusie najaagt. Dan ben je weer een ervaring rijker.

Probleem in contrast

Het probleem zat daarin dat ik de verbinding met mezelf los koppelde. Ik ging voor mijn instinct, voor mijn bevrediging. Alsof je jezelf niet meeneemt. Alsof je dan zonder ´kleerscheuren´ van het mooiste en het lekkerste kunt genieten, zonder te betalen. Juist de wens om alles te vermijden, juist het gebrek aan verbinding maakte dat ik gevaar liep. Dan creëer je de kans om gegrepen te worden, gegrepen door je angst, gegrepen door je lust, gegrepen door je verslaving. Juist dan kom je de duivel tegen, je eigen duivel. Angst voor afwijzing, angst voor confrontatie.

We hebben alle contrasten in ons. Vermijding van contrasten, zorgt voor contrasten. Je range, je bereik tussen tegenstellingen wordt kleiner. Je overgeven aan één zijde van de range zorgt voor onbalans. Als je jezelf beschrijft als een goed mens, dan is de andere zijde ook aanwezig. Gebruik de gehele range! Zie de context en gebruik alles wat tot je beschikking staat.

Voordeel van contrasten

Contrasten maken ons leven mooi en kleurrijk. Het vraagt ons om aanwezig te zijn en om je te verbinden met jezelf. Veranker die verbinding met jezelf. Soms heb je het gevoel in de achtbaan te zitten. Juist dan is het van belang door te gaan. De achtbaan, gaat omhoog en omlaag. Je kunt niet halverwege uitstappen. Dan ´hang je helemaal´. Blijf ademen en probeer te genieten van alles wat je tegenkomt.

Zeven tips in het omgaan met Contrasten :

Tip 1:

Blijf aanwezig, blijf in verbinding met jezelf. Adem in en adem uit. Juist door alles te ervaren, ontdek je wat goed is voor jezelf.

Tip 2.

Neem het risico, doe datgene wat je nooit gedaan heb en ontdek wat het je brengt. Je wordt hooguit een illusie armer. Dat is ook al veel waard.

Tip 3.

Als je voelt dat je gegrepen wordt, in de dans met de duivel. Kijk dan wat het aanknopingspunt is: daar heb je een gat in je ziel. Daar heb je een leegte die je onder ogen moet zien. Ga het niet uit de weg, anders zit je helemaal vast.

Tip 4.

Kill your darling: heb je de illusie ontmoet? hoe mooi die ook is: ´Kill hem´.

Illusie willen je meenemen naar meer en andere illusies, zodat jij verdwaalt in het web van illusie.

Tip 5.

Lillith wordt vaker als een duivels wezen weergegeven. De Lillith in ons verbind ons met ons diepe mystieke, maar ook duistere bewustzijn. Het haalt je uit je veiligheid, het brengt je in beweging, het verbind je met het leven!

Tip 6.

Daar waar je angst zit, is ook de deur om eruit te komen. Doe datgene waar je bang voor bent, bevrijd jezelf!

Tip 7.

Juist in het omgaan met contrasten, in het verbreden van je mogelijkheden is het van belang dat je in contact blijft met jezelf. Dat je je verankert in jezelf. Dan kan je de confrontatie met zowel je duistere als je lichte kant aan.

Wil je meer informatie omtrent omgaan met angst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks informatie

Reageer

  • Angela
  • 05/04/2018
  Beantwoorden

  Mooi!
  We zitten echt even in eenzelfde flow.
  Je tips zijn erg welkom! Dank je wel, Sophie.

Via Sophia