Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Jouw belang

Heb je er belang bij en wat is je belang?

Heb je er belang bij en wat is je belang?

Afgelopen week ben ik bij een workshop geweest van de driehoek; dader, slachtoffer en redder. Deze week droomde ik dat ik gered werd door een man; ik had moeite om de hulp te aanvaarden, het werd nog erger. Ik schaamde me voor hem toen hij een roze ochtendjas over z’n jeans aantrok. Waarom bleef hij maar plakken?

De rollen dader, slachtoffer en redder kunnen met name in een relatie regelmatig wisselen. Het wordt problematisch als je je identificeert met een rol, of als je een rol krijgt toegewezen; Jij hebt mijn hulp nodig! Wat gebeurt er met je als jij je identificeert met één van deze rollen?

Stel je voor dat jij je slachtoffer voelt, dan moet er een dader zijn; iemand die je iets aandoet. De ander is het schuld, jij bent onschuldig en je redding ligt buiten je.

Wat gebeurt er als jij je identificeert met de dader? Dan ben jij de schuldige, je hebt de ander iets aangedaan. Op een bepaalde manier ben je (al)machtig om de ander al de hoeken van zijn emoties te laten zien.

En hoe voelt het als redder? Alles speelt zich buiten jou af; zowel dader als slachtofferschap. Jij bezit de mogelijkheden om beiden te redden. In jou als persoon, hoef je niets aan te gaan.

Al deze rollen hebben hun eigen valkuilen. In de transformatie van deze rollen kom je in een heel ander continuüm van het leven. In de transformatie van deze rollen hervindt je de vrijheid om je eigen leven te leven, dan kun je in alle rollen je eigen aandeel opmerken en dit communiceren, in wat jij wil.

De kunst van het leven vraagt je om je eigen belang te zien en waar mogelijk het belang dat jij voor een ander representeert. De redder heeft mensen nodig om te redden en zich daar goed over te voelen. De slachtoffer krijgt (indirect) macht en kan je manipuleren door te vertellen dat jij jouw dit heeft aangedaan. De dader projecteert zijn ongenoegen naar buiten en domineert door dit op jou te projecteren.

Als mens zijn we kuddedieren en hebben we andere mensen nodig; zie het als je sociale omgeving. Echter in ons dragen we alle rollen. Zolang we deze rollen niet in onszelf herkennen en transformeren zullen we ze spelen en uitleven. Dan hebben we er belang bij dat de ander doet, wat wij van hem of haar verlangen.

Heb je er belang bij en wat is je belang? Zeven overwegingen

1. Hoe mooi zou het zijn om met ogen open geboren te worden en daarnaar te leven. Dat zou ons veel moeite en pijn besparen. Het is nooit te laat, je kunt nog steeds je ogen openen.

2. De jeugd bevat een potentie een onschuld die hen kwetsbaar maakt. Hun toegang tot hun instinct kan zorgen dat ze op de juiste wijze met verleidingen om kunnen gaan.

3. Terugkerende patronen laten onze gevechten zien, waar we een prooi zijn. Ten prooi gevallen aan… Pas als we inzien wat er nu werkelijk speelt, wat onze eigen rol daarin is, krijgen we toegang tot transformatie daarvan.

4. Sprookjes en verhalen kunnen initiërend werken voor de transformatie die nodig is.

5. De complexiteit van onze psyche, de verleidingen die er zijn, stellen je in staat datgene te leren waarvoor jij op aarde gekomen bent. Ons Zijn, ons instinct, ons DNA biedt alle gereedschappen om je leven op de voor jou juiste wijze in te vullen.

6. De ervaringen van jezelf, van anderen helpen je om te leren van je fouten en te ontdekken waar je nu andere keuzes kunt maken.

7. Steun voor je proces door anderen en jezelf, jezelf erkennen in je persoonlijke proces zijn machtige krachten om je verder te helpen in het proces waar je nu mee bezig bent en dit te transformeren naar een hoger level.

Reageer

Via Sophia