Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Het is niet van jou!

Het is niet van jou!

Ik voel me zwaar, verdrietig; ik wil wel huilen. Met een schok realiseer ik me, dit is niet van mij.

Na mijn vakantie in de natuur moet ik weer in m’n werk komen. De eerste dag ontwikkel ik een koortslip, ‘n zere knie en een pijnlijke lies. Heb je zoveel stress gehad krijg ik als vraag? Nee ik ben net terug van vakantie. Ik voel me wel ontzettend moe. Nog valt het kwartje niet.

Vandaag, realiseer ik me; alles wat ik gisteren had, was niet van mij. Ik hoef het niet te verwerken, laat het maar door me heen stromen.

Het is niet van jou!

Het is niet van jou! Hoe vaak kan ik dat zeggen tegen de ander, nu mag ik het tegen mezelf zeggen. Deze zware energieën, dit leed, het verdriet; allemaal zo heftig aanwezig: ik mag er bijblijven, het laten stromen, maar zeker niet vasthouden.

Wij mensen, zijn energie wezens, we versterken, we veranderen en we nemen energie op. Doordat we dat ons nog zo weinig bewustzijn, voelen we ons geleefd, door onze vermoeidheid, door onze energie. Hoe meer we ons bewust worden dat we energie van de omgeving en van anderen oppikken, hoe gerichter we hiermee om kunnen gaan.

Kan je iemands energie voelen?

Mensen die gevoelig zijn voor (andermans) energie en een sterke intuïtie hebben worden empaten. Hun leven word daardoor (eigenlijk constant) beïnvloed door de gevoelens, wensen en gedachten van andere mensen. En dat is niet aan te leren, je ‘bent’ het of niet.

Beschermen voor al die energieën.

Oh ja, je kunt je beschermen en afschermen tegen de energie vanuit je omgeving. Door je bewust af te schermen, af te sluiten hoef je niet al die energie op te pikken. Ik vergeet het nog te vaak. Ergens is daar nog zo’ n naïef gevoel; ‘k moet niet zo overgevoelig zijn. Mmm dat ben ik blijkbaar toch. En ook al zwaait de ander niet bewust met zijn energie, het is er toch. Het verdriet wat nog niet verwerkt is, de pijn in het hart van niet gezien zijn.

Emoties zijn energie.

We zijn emotionele mensen, 70 % bestaan we uit water. Water wordt geassocieerd met gevoel maar is de drager en de verspreider van emoties. De term; Je niet laten regeren door emoties komt volgens mij ook van mensen die alles rationeel of met onderbouwing willen beleven. Maar er is geen mens zonder emoties en gevoelens. Er zijn wel mensen die ze niet toestaan. Die vooral vanuit hun verstand (willen) leven.

Emoties en gevoelens; de termen worden vaak door elkaar gehaald. Natuurlijk is er verschil. Eenvoudig gezegd zijn emoties de zichtbare uitingsvorm van het gevoel. Je bent blij en je lacht. Binnen de psychologie worden er 4 of 5 basisemoties onderscheiden:

  • Blij
  • Bang.
  • Boos.
  • Bedroefd.
  • (Afschuw)

Emoties moeten stromen. Het woord e-motie zegt het al. Toch gebeurt het vaak dat mensen die hun gevoelens niet toelaten, geen uiting geven aan hun gevoel, dit vastzitten. Dit wordt in het lichaam herkend als een blokkade.

Waarom je emoties moet laten stromen.

Emoties, energieën die niet stromen, blokkeren de doorgang. Verdriet wat niet verwerkt wordt kan als een blokkade in je lichaam gevoeld en aangewezen worden. Blokkades kunnen pijn en/ of ziekten veroorzaken. Een levendig lichaam, is een stromend lichaam. De energieën moeten gezien, gevoeld en erkend worden. De herkenning dat ze er zijn, waar ze voor staan, is al een belangrijke stap.

Hoe kun je emoties laten stromen?

Vooral bij krachtige emoties is het vaak de vraag of we ze aandurven; onderdruk je ze of mogen ze naar buiten? Bijvoorbeeld boosheid

Het onderdrukken van boosheid, of naar binnen geslagen boosheid zie je oa bij nagelbijten en diverse ziekten. Daarom kan het volgende je helpen

  1. Geef uitdrukking aan je boosheid. …
  2. Vertel mensen over de situatie die je boos maakt. …
  3. Geef je boosheid stem door naar buiten te gaan en te schreeuwen. …
  4. Maak muziek en zing of schrijf het van je af.

Hoe meer jij je inhoud, je emoties niet uit, om welke reden dan ook, hoe meer jij vast komt te zitten in jezelf. Geef uitdrukking aan je emoties. Zie dat ze er zijn. Jij bent een mens met emoties, gevoelens en energieën. Je hebt ze, maar je bent ze niet.

Zeven overwegingen bij: Het is niet van jou!

1. Jij hebt emoties en gevoelens. Observeer jezelf, wat je voelt en wat het met je doet. Ontdek ook of datgene wat je voelt ook van jou is. Wat niet van jou is mag je teruggeven.


2. Emoties en energie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een gezonde emotie regulatie zorgt voor een hoge emotionele intelligentie.

3. Jouw emoties zijn bedoeld om in beweging te zijn. Emotie is afgeleid van het Latijnse ‘Emotere’ wat letterlijk beweging betekent. Een gezonde emotie regulatie helpt je adequaat om te gaan met emoties en het uiten hiervan.

4. Energie reist door het lichaam, het brein en door ons bewustzijn. Je hoofd communiceert met je in de vorm van gedachten. Je lichaam communiceert met je in de vorm van gevoelens. Jouw overtuigingen zijn gekoppeld aan emoties en triggert een conclusie in de vorm van een gevoel. Dit kun je herkennen door een lichamelijke reactie van ontspannen of samentrekken van het lichaam. Alles begint dus bij energie en daarbij ook jouw overtuigingen en gedachten.

5. Accepteer dat je voelt. Ga na of het van jou is of van de ander. Je kunt dit doen, door letterlijk deze vraag aan jezelf te stellen. Laat dan de energie los die niet van jou is. Of zeg: alle energie die niet van van mij is, en niet mijn hoogste goed dient, moet nu weg. Vraag of de ruimte die hierbij vrij komt aangevuld mag worden met onvoorwaardelijke liefde.

6. Scherm je af; je hoeft niet alles binnen te laten komen. Er zijn heel veel manieren om jezelf af te schermen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘I save my space, I save my sacred space today’

7. Gronden. Er zijn heel veel manieren om te gronden. Belangrijk is dat je aanwezig bent in het moment, in het hier en nu, in je lichaam. Belichaam je lijf.

Wil je met mij bespreken wat je dwars zit, hoe je uiting kan geven wat er in je leeft? Neem dan contact met me op. Voor het gratis ebook, klik dan hier.

Reageer

Via Sophia