Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
waarheid

Het spreken van jouw waarheid

Het spreken van jouw waarheid.

Sophie ik heb het gevoel dat je respectloos omgaat met je ouders en je verleden! Ik werd aangesproken op mijn blog van onlangs; waarin ik deelde dat ik opgegroeid was in een geloof van angst. Ik antwoordde dat ik dit zo ervaren heb, en dat het niet mijn bedoeling is om mij af te zetten of ook maar iemand te kwetsen. Ik kom opnieuw terug kom bij mijn opvoeding, hoe ik dit beleefd heb, ik heroriënteer me, zoals dat dat zo vaak gebeurt als je nieuwe inzichten in je leven krijgt.

Het verhaal van de olifant

Het is als het verhaal van de blinden die ieder op zich een enorme olifant onderzoeken: de ene staat bij de poot, de ander bij de slurf, de ander onderzoekt de staart; allen hebben een ander beeld van de olifant. Ik voel dat ik een ander onderdeel beschrijf van de olifant, ik heb al een onderdeel ervaren, nu probeer ik vanuit de informatie die ik nu heb, mijn werkelijkheid te beschrijven. Ik realiseer me dat die anders is dan de werkelijkheid die een ander ontdekt. Daarom geloof ik niet in DE waarheid, ik vertel jou wat ik ontdek als mijn waarheid. Daar waar deze bij jou resoneert, is het goed, daar niet, laat deze los.

Niemand heeft volledig zicht op de realiteit. We zien allemaal kleine onderdelen. Door onze ervaring, gaan we steeds meer van onze realiteit ontdekken. Steeds meer puzzelstukjes proberen we in te passen. Soms wordt informatie anders verwerkt, omdat dat niet strookt met de waarheid zoals je die nu beleeft.

Reactie op jouw waarheid

Ik realiseer me dat wat ik vertel, pijnlijk of zelfs kwetsend kan zijn vanuit het punt waar ik vandaan kom. Dat is geen slecht uitgangspunt geweest. Het is de start geweest van hetgeen ik in mijn leven te onderzoeken en te ervaren heb. In een gezin ervaart iedereen zijn opvoeding, zijn ouders en zijn werkelijkheid anders. Wie heeft er dan gelijk? Iedereen. Er is geen goed en geen fout. Het is zoals je dat ervaart. Het is geen aanval op de ander integendeel: het heeft met mijn persoonlijke pad te maken, mijn persoonlijke waarheid.

De waarheid die niet past in de matrix van je werkelijkheid, wordt door velen als niet juist ervaren. Toch zegt dit niets over DE waarheid. Ieder heeft zijn perceptie en een daaruit passend zicht op zijn werkelijkheid. Belangrijk blijft de liefde en het respect wat overal doorheen loopt. Ik ben mijn ouders, mijn familie en allen die een bijdragen leveren aan mijn pad dankbaar, dankbaar dat ik mag zijn wie ik ben, dankbaar voor de liefde die ik mocht ontvangen en door wil geven.

Zeven tips bij het spreken van jouw waarheid

1.

Door bewust te zijn, aanwezig in het hier en nu, kan jij je gewaar zijn van jouw zijn, van jouw perceptie en jouw waarheid.

2.

Door het spreken van jouw waarheid, kan je ook ontdekken, dat hoe meer je ontdekt, hoe meer er te ontdekken veel. Hoe meer je denkt te weten, hoe minder je eigenlijk weet. We hebben maar een fractie zicht op wat er is en wat er kan zijn.

3.

Je zicht verschuift met de positie die je inneemt. Heel letterlijk kun je dat ontdekken door in beweging te zijn en te zien hoe je perspectief verandert: het komt dichterbij, het gaat verder af, je ziet het van de ene kant, of van de andere kant. Wij mensen bewegen ook op in ons leven. Het is normaal dat je zicht en je visie verandert.

4.

Niemand heeft dezelfde waarheid. Tijdelijk kan je een aantal waarheid en overtuigingen delen. Totdat jij je verplaatst en een ander gezichtspunt inneemt. Daarmee is het oude gezichtspunt niet slecht, het is er ook. Door naar elkaar te luisteren, te kijken waar je vandaan komt, krijg je steeds meer zicht op wat er is en wat mogelijk is.

5.

Er zijn een aantal waarheden in ons leven: we komen op de wereld en verlaten deze weer. Hoe dit beleeft wordt is voor een ieder anders. En wat tussen dit begin en eindpunt speelt is ook voor een ieder naar eigen wens invulbaar. Het is niet goed en niet slecht. Het is.

6.

Jouw persoonlijke ervaringen vormen jouw levensverhaal. Zij zijn bepalend hoe jij de werkelijkheid kunt ervaren. Het is geen oordeel als je vertelt waar je vandaan komt en waar je heen gaat. Het is jouw waarheid, jouw weg. Beoordeel het niet.

7.

We zijn allemaal ziende blind. Soms ligt iets voor ons neus en we zien het niet. We doen te moeilijk om zaken helder te krijgen. Terwijl het voor het grijpen ligt. Ook dat is niet erg. Door je te realiseren dat je soms ziende blind bent, maakt het dat jij je kunt openen voor je eigen blinde vlekken.

 

Komende week geef ik een webinar, waar ik de sleutels deel om meer bewust te zijn. Hier kun jij je aanmelden.

Op woensdagavond 4 september start ik met n knuffelworkshop. Meer informatie kan je hier vinden. 

Reageer

Via Sophia