Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Hoe hangt de vlag erbij?

Hoe hangt de vlag erbij?

De vlag hangt op zijn kop. Wat betekent dat? Dat is een roep om hulp, een noodkreet!

In onze dagelijkse taal, is de vraag hoe hangt de vlag erbij, een vraag om te peilen hoe het met iemand is. In de vlaggerij heeft een omgekeerde vlag een totaal andere betekenis. Daar is het een noodsignaal.

Terugrijdend van Noord, naar Zuid-Holland is het overal zichtbaar, de omgekeerde vlag: een noodsignaal. Een noodsignaal in Nederland aan alle Nederlanders en aan de overheid. In het nieuws waren er al de protesten, zelfs beschietingen. Duidelijk is dat het menens is. Mogelijk is dat wij allen hierbij betrokken zijn.

Wie vecht nu tegen wie? En hoe kan geantwoord worden op het noodsignaal?

Of hier zo’ n duidelijk antwoord op te geven is, is maar de vraag. Misschien is het eenvoudig weg te stellen dat het systeem dermate vastdraait, dat ieder zowel dader als slachtoffer is. De overheid heeft regels opgesteld, waardoor de kleine boer niet kon overleven, deze regels zorgen er nu voor de grote boeren onder vuur worden genomen. Hoe goed de bedoeling misschien in aanvang ook was, vanuit economisch opzicht, het schiet zichzelf in zijn eigen voet.

Een systeem dat gebaseerd is op tekort, zal winst moeten draaien en steeds zijn capaciteit moeten verhogen. Een maakbare samenleving zal altijd kijken waar de grootste winst te behalen is. Dan kun je lang of kort wachten, op een gegeven moment is de rek eruit.

Is onze samenleving wel zo maakbaar?

Met de huidige oorlog in de Oekraïne, zijn er tekorten in de olie, gas en graansector, prijzen vliegen omhoog, schappen raken leeg. Daar waar kleinschaligheid niet meer rendabel is in het Westen, in Nederland. Daar wordt grootschaligheid elders bedreigd. Op een bepaalde manier zijn we kwetsbaarder geworden door minder in onze eigen behoeften te kunnen voorzien.

Vorige week schreef ik over het evenwicht tussen Yin en Yang in onze samenleving. Dat is onze samenleving vrijwel niet aanwezig. Hier moeten we meer doen en voldoen aan regels in plaats van leven met onze natuur die ons voorziet in onze behoeften.

Terugkomend op de noodkreet; wat zou jouw antwoord zijn op de noodkreet die de boeren geven? Dat kan zowel persoonlijk als systemisch zijn. Fijn als je meedenkt over deze vraag.

Zeven vragen bij Hoe hangt de vlag erbij?

1. Er zijn zoveel veranderingen gaande, in hoeverre denk jij dat deze energie, deze noodkreet toonbeeld is voor de veranderingen die gaande zijn?

2. Er zijn oproepen tot actie, de vraag is wat meer actie teweeg brengt. Wat zou jouw antwoord zijn op de noodkreet van de boeren/ samenleving?

3.Is het mogelijk dat in plaats van actie, er andere manieren zijn om de situatie te veranderen? Wat is je mening hierover/

4. Gaat het om actiegerichtheid? Of moet wie of wat mag er gaan bewegen?

4. Op welke wijze raakt het boerenprotest je persoonlijke leven? Of waar staat het symbool voor?

5. Wat zou het ideaal zijn? Waar zou zowel de boer, de samenleving als jij zelf bij geholpen zijn?

6. Als je nadenkt over hoe de wereld er uit zou mogen zien, hoe ziet jou wereld er dan uit?

7. Welke veranderingen zijn er dan in jou nodig om een ideale wereld te bewerkstelligen?

Wil je met mij spreken over hoe dit jou persoonlijke leven beïnvloedt, klik dan hier. Voor het gratis ebook, klik dan hier.

Reageer

Via Sophia