Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Hoe kan je leren wat je zelf niet geleerd hebt?

Hoe kan je leren wat je zelf niet geleerd hebt?

Gelijke rechten voor man en vrouw, daar zijn we toch allemaal voorstanders van? Langzaam aan lijkt onze samenleving te veranderen; zodat een ieder gelijke rechten krijgt. Is dit werkelijk zo? Het zit in de kleine dingen. Er blijkt nog steeds een verschil te zijn in de salariëring van mannen en vrouwen; dat is toch ongelijkheid? (macro niveau)

Maar hoe zit het met de opvoeding? (Microniveau) Ik heb geleerd te luisteren. Te luisteren naar gezag; uitgevoerd door de man en onderdanig te zijn aan mijn man. Vanuit mijn christelijke opvoeding spelen de patriarchale overtuigingen een grote rol. De man heeft het laatste woord. Mij is niet geleerd om voor mij zelf op te komen, om voor mij zelf te zorgen en zelf te denken.

Daarmee zijn met mij vele vrouwen die zich terugvinden in de rol van pleasen. Dat hebben we geleerd. Vanuit het patriarchaat, vanuit de christelijke opvoeding is het normaal dat de man, de baas in huis is. Ik heb heel goede herinneringen aan mijn vader en mijn ouders konden samen goed overweg, maar uiteindelijk was mijn vader die de beslissing nam.

Okay dit is een stuk achtergrond waar vele mee te maken hebben. Het grote nadeel is dat wij nu staan voor een veranderende maatschappij (wat al langer gaande is) maar dat we nog te veel pleasen en te weinig naar onze eigen intuïtie luisteren. We luisteren naar de stem van het gezag in plaats van bij onszelf na te gaan of iets goed voor ons is en of dat iets goed is voor onze kinderen.

Hoe kan je nu iets anders leren nadat je zo anders geconditioneerd bent?

Het begint met een bewust worden dat we opgevoed zijn door een generatie waar het patriarchaat de de macht had en nog heeft. Ondanks alle verschuivingen en veranderingen die er op dit vlak al geweest zijn, mogen we onszelf op gaan voeden. Na bewustwording, komt het luisteren naar de stem van ons hart en/of onze intuïtie.

Na de herkenning dat we opgevoed zijn volgens bepaalde overtuigingen, waar onze ouders zich mee hadden geïdentificeerd, mogen wij ons los maken uit die identificatie en zien dat wij zelf verantwoordelijk zijn. Zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven, voor onze eigen fouten. De ander komt ons niet logischer wijs helpen. We hebben ons zelf te helpen. Daar gaat mijn inziens gelijke rechten over: Denk zelf en zorg voor jezelf. Natuurlijk is mededogen en compassie een groot goed, maar alles begint bij jou.

Zeven tips Hoe kan je een ander iets leren wat je zelf niet geleerd hebt?

1. Je persoonlijke ontwikkeling stopt niet na je opvoeding. Het is een groot goed om jezelf verder te ontwikkelen en met ontwikkeling bezig te zijn.

2. Net als je leert om aan het verkeer deel te nemen, door te weten waar je op moet letten, zo kun je leren je persoonlijke ontwikkeling ter hand te nemen: waar moet je opletten, wat zijn je valkuilen, wat is je richting, hoe geef je jezelf de ruimte om te leren en van jezelf te houden.

3. Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen een rationeel en emotioneel proces; het gaat veel verder. Je hele wezen is erbij betrokken; je spirituele zijn, je geestelijke, je fysieke, je instinctieve zijn en dat wat jij zelf nog wil toevoegen.

4. Je leert niet alleen zelf, je leert ook door je omstandigheden en de mensen om je heen. Kies met zorg de mensen met wie je omgaat en waar jij van en met wie je wil leren.

5. De wereld is als een spiegel voor jou en je leven. We leven in een reflecterend universum; alles en iedereen dient voor ons als spiegel: wat zie jij in de spiegel?

6. Hoofd en hart in harmonie is een voorwaarde om het leven, de liefde en je energie te kunnen laten stromen. Zolang er een onbalans is tussen hoofd en hart ben je uit evenwicht.

7. Geef je zelf toestemming om volledig aanwezig te zijn, om je rol te vervullen en lief te hebben wie je wil liefhebben. Hou bovenal van jezelf, jij bent het middelpunt van je eigen universum.

Wil je met me spreken over jouw geschiedenis om vrij te zijn en datgene waar je over struikelt? Neem dan contact met op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia