Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
rouw

Je staat er niet alleen voor

‘Je staat er niet alleen voor. ‘ Hoe vaak heb je dat gehoord en hoe vaak heb je het gevoeld?

Mijn cliënt vertelde hoe hij zich inhield bij zijn dochter, ze was net bevallen en mistte haar moeder zo. Hij wilde sterk zijn. Ik vertelde hem dat ze nu beiden alleen waren. Verdriet wat niet gedeeld wordt, brengt geen verbinding. Juist door elkaar te herkennen en vinden in het verdriet wat je beide hebt, maakt dat je je er niet alleen voor voelt staan. Het verdriet is er. Maar verdriet wat er niet mag zijn, voelt zwaarder. Je voelt je alleen, niet gezien en de liefde die je voor de ander had, krijgt geen plaats.

Omgaan met verdriet, open staan voor troost dat vraagt van je dat het gevoeld wordt. Voelen is niet alleen weten, maar ook lijfelijk voelen. Teveel mensen denken dat er een bepaalde tijd voor staat, dat je er niet bij stil moet staan, dat je het moet laten, of negeren.

Maar bij verlies en verdriet komen er zoveel zaken los. Het feit dat je er alleen voor komt te staan kan heel heel veel onzekerheid en onveiligheid veroorzaken. Je bent je partner kwijt, je maatje en je vertrouweling. Hoe langer het verlies is, betekent vaak dat dit mettertijd juist pregnanter gevoeld wordt. Dit komt niet alleen voor bij een verstoorde rouwverwerking.

Bij verlies veranderen ook de rollen die in het systeem aanwezig waren. Als je je ouders verliest, ben je je thuis kwijt. Je kunt geen kind meer zijn. Karin Bloemen heeft hier over gezongen. Toch lijkt dit meer in de lijn van het leven te liggen dan het verlies van een partner. Uiteindelijk is het voor zowel partner als kinderen van belang om nieuwe wegen in te slaan. Dat wil niet zeggen dat je de persoon die je verloren bent moet vergeten. Juist bij nieuw leven, geboorte, wendingen in de persoonlijke situatie is het fijn als de herinnering er mag zijn en gedeeld kan worden.

Je staat er niet alleen voor: zeven tips.

1. Herinneringen zijn erg belangrijk, veel gedeelde ervaringen zorgen voor verbindingen en uiteindelijk staan zij voor de herinnering die jij eruit haalt.

2. Elk leven en elke ervaring is waardevol. Erken die waarde.

3. Praat met je naasten over je ervaring en het verlies wat je geleden hebt.

4. Je staat niet alleen, als je toestaat dat een ander naast je mag staan.

5. Rouw en en verliesverwerking gaat in golven. Soms zijn de gevoelens meer aanwezig; sta ze toe.

6. Uiteindelijk is er geen tijdslimiet hoelang je mag of moet rouwen. Laat het door je heen stromen, blokkeer je gevoelens niet door ze in te houden.

7. Zowel in verbinding als in verlies gaat het om het leven. Leef het leven wat jij te leven hebt. In alle volheid.

Wil je praten of heb je hulp nodig? Neem contact op. Voor het gratis ebook, klik hier.

Reageer

Via Sophia