Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Seksueel wezen

Jij als mens bent een seksueel wezen.

De mens als seksueel wezen, daar heerst zo’ n taboe op, ook bij mij.

Ik schrijf daar nu pas over, omdat ik een interview heb gegeven waar mijn werkzaamheden als tantrika benoemd worden. Dit is voor mij een stap om daarmee naar buiten te komen. Omdat ook ik weet hoe beladen met name het woord tantra is.

Tantra is zo’ n breed begrip en wordt op zoveel manieren uitgelegd. In de volksmond wordt het gelijkgesteld met seks, laat het dat nu helemaal niet zijn. Maar tantra werkt wel met seksuele energie of levensenergie. Tantra gaat over Zijn. Het is een ontwikkelingsweg.

Het lichaam liegt niet. Zodra je een lichaam of de lichaamstaal kunt lezen, zie je dat mensen vrijwel niet in hun lichaam zijn, geblokkeerd zijn en niet stromen. Er is een samenhang tussen lichaam, geest en ziel. Ons hoofd, onze geest kan zoveel bedenken, maar loopt vaak vast in overtuigingen en oordelen. Meestal is het lichaam datgene wat jij niet kan verwerken, oplost. Je wordt ziek, je hebt pijn en/ of je blokkeert.

Ik was een paar jaar terug op een conferentie in gesprek met een persoon; uit het niets zei ik tegen hem: ‘Jij hebt een tantramassage nodig en ik ga je die geven.’ Zo ben ik gestart, met mijn werkzaamheden als tantrika. Ziende dat het hoofd het zo mooi kan bedenken en dat men niet in zijn of haar lichaam is. En ja ik weet dat dit voor veel mensen een brug te ver is. Maar ik voelde de roep om deze stap te maken.

Het leven wil geleefd worden, het vraagt van je om je instincten, voorgevoelens, verleidingen maar ook je behoeften onder ogen te zien. De stap om nu meer openbaar te maken dat ik ook werk met intimiteit en seksualiteit is voor mij een uitnodiging van het leven, om mijn eigen taboe los te laten. Ook ik ben bang dat mensen het verkeerd zullen begrijpen wat ik doe en waarom ik het doe.

Toch is het belangrijk te weten dat daar waar het lichaam zoveel voor ons kan oplossen het ook vanuit een andere invalshoek veel kan losmaken. Ons lichaam spiegelt onze ervaring, onze trauma’s en blokkades. Hoe meer je vrij kunt zijn om de stroom in je lichaam te voelen, hoe meer je op kunt schonen. Elke keer een stapje. Net zoals de ervaringen in de tijd zijn opgedaan, kiest het lichaam, het leven, het moment waar jij er klaar voor bent om iets onder ogen te zien.

Trauma’s kunnen niet ervaren worden zonder het lichaam erbij te betrekken. Het lichaam, onze hulp in dit leven kan je op zoveel manieren bijstaan. Daarvoor is het belangrijk dat jij het lichaam bewoont en opmerkzaam bent wat het je wil vertellen.

Leonie Linssen heeft het interview op haar website staan: Verander je wereld in het kader van onze samenwerking met de Seven Sisters of Delight.

Volgende week beschrijf ik hoe belangrijk intimiteit en seksualiteit zijn in onze ontwikkeling.

Zeven overwegingen bij De mens als seksueel wezen.

1. Een levend en een levendig mens is een mens die zijn lichaam bewoont. Die ziet, voelt, ervaart, proeft, ruikt; alle zintuigen zijn aan!

2. Een lichaam dat stroomt is een instrument om voor jezelf duidelijk te krijgen wat voor jou goed is of niet.

3. Zowel instincten, angsten en liefde voor het leven zitten in onze basis. Hoe meer je geaard bent, aanwezig kunt zijn in je lichaam, hoe meer angsten los gelaten kunnen worden en door liefde voor het leven vervangen kunnen worden.

4. Het lichaam houd van aandacht, genieten, intimiteit en tederheid. Dit heeft een immense impact op ons gevoel van veiligheid. Dit is datgene wat je in je eerste levensjaren broodnodig hebt om te durven zijn. Ook daarna blijft het noodzakelijk om jezelf toe te staan te genieten van aandacht, intimiteit en tederheid.

5. Je lichaam werkt vaak als projector: daar waar jij klachten hebt, wordt er een signaal gegeven wat er in je mind mis gaat. Zie de klacht als een signaal en ga aan de slag om datgene waar het voor staat aan te gaan.

6. Seksuele energie is levensenergie. Ervan genieten is een groot goed. Het is niet laag bij de grond, het is verheffend en kan je openen voor de mysteriën van het leven.

7. Taboes zijn vaststaande overtuigingen; dat iets er niet mag zijn. Seksualiteit heeft een keerzijde. Hoe meer je leert om op de juiste wijze om te gaan met je seksuele energie, hoe meer je leert met je eigen krachten om te gaan.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met mij op. Voor het gratis ebook, klik dan hier.

Reageer

Via Sophia