Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Kiezen voor liefde

Kiezen voor liefde

Je kunt kiezen voor liefde. Als je liefde in je leven ontmoet wat gebeurt er dan? Dan wordt je aangeraakt, je krijgt een uitnodiging om je te openen om liefde te ontvangen. Kan jij die liefde ontvangen? Durf jij je te openen voor de liefde?

Als de liefde in je leven verschijnt, dan zie je hoe de ander jou ziet; hoe hij of zij naar je kijkt. Dat brengt een reactie teweeg bij jou. Het kan zijn dat je vol ongeloof bent; wat ziet die ander dan in jou? Idealiseert hij je niet? In de andere situatie kan het zijn dat je het niet kunt accepteren. Er zijn diverse stadia te onderkennen. Bijvoorbeeld eerst ongeloof, van daaruit een beslissing ja of nee.

Als je de liefde accepteert gaat er een heel ander proces van start dan dat je de liefde niet accepteert.

We zijn er heel goed in om de liefde om zeep te helpen. Bijvoorbeeld door jezelf en de ander te bewijzen dat die het verkeerd ziet. Jezelf afsluiten is een vorm van de liefde om zeep te helpen. Liefde wil namelijk stromen. Jij bent de spiegel van de ander, de ander is jouw spiegel. Door de liefde tussen jullie te laten stromen, wordt zij gezien, erkend en kan zij versterkt worden.

In het proces om de liefde te accepteren word je geconfronteerd met jezelf. Hoe je naar jezelf kijkt. Waarin jij wel of niet van jezelf kunt houden. Je kunt alleen maar houden van de ander in de mate waarin jij van jezelf houd. Denk aan het verhaal van de spiegel.

Openen voor liefde

Liefde en ontmoetingen in je leven nodigen je uit, je te openen voor het leven, de levensvreugde, de liefde voor het leven. Liefde en kiezen voor liefde is daarmee zoveel groter dan de liefde tussen man en vrouw. Liefde houd zich namelijk niet met grenzen bezig. Wel kan de partnerrelatie staan voor de manier hoe jij in het leven staat, hoe jij de liefde kunt dragen en uitdragen naar je medemens.

Kiezen voor liefde betekent dat een keuze voor de kant van het leven dat je wil ervaren. Wat wil je meer ontwikkelen? Angst kan ervoor zorgen dat je niet kiest voor liefde, of dat je haar begrenst. Als je kiest voor de liefde, kan je angst tegen komen. Vanuit liefde voor jezelf en liefde voor het leven is het de uitnodiging om die angst aan te gaan.

Zeven overwegingen bij Kiezen voor liefde

1. Kun je eerlijk zeggen dat je van je medemensen houdt en dat je in ze geïnteresseerd bent?

2. Relaties zijn nauw met elkaar verbonden, vind je het moeilijk om te zeggen van wie je houdt en van wie je onmogelijk kunt houden?

3. Kun je het punt in je leven bereiken dat je de eenheid van al het leven ziet? En zien dat liefde niet discrimineert?

4. Wees je bewust van je houding ten opzichte van het leven. Wees bereid het goede in het leven te zien en concentreer je daarop.

5. Wat mis je veel in je leven door dit buiten je bewustzijn te sluiten.

6. Neem de tijd om stil te staan, te luisteren. Wees dankbaar voor al het leven in en rondom je.

7. Wat je ook doet, doe het met liefde.

Heb je vragen over dit onderwerp, of zoek je hulp? Neem dan contact op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia