Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Lekker in jezelf zijn

Lekker jezelf zijn

‘Oh fijn, bij jouw kan ik lekker mezelf zijn.’

Deze uitspraak zegt wat over de persoon, wat hij bij zichzelf ervaart en wat hij meent bij de ander te ervaren; de ontvanger. Degene die dit zegt hoeft zich niet mooier voor te doen, hij / zij voelt dat hij wordt geaccepteerd zoals hij is.

Hoe vaak voel jij je lekker bij jezelf? Of juist niet lekker bij jezelf in gesprek met de ander?

Jij denkt dat het komt door die ander dat jij lekker jezelf kunt zijn. Zal ik je een geheim verklappen?

Je hebt het mis. Natuurlijk is het fijn als de ander je niet ver- of beoordeelt.

Hoe kijk jij naar jezelf? Ben je vooral aan het kijken wat de ander van je vindt?

Dan kan het zijn dat je denkt dat de ander jou veroordeelt, omdat jij jezelf veroordeelt.

Het kan zijn dat jij je daardoor niet lekker bij jezelf voelt.

Het gaat hier om het zelfbeeld en het toe eigenen daarvan. Als jij bepaalt hoe jij je zelf ziet en voelt dan ben je altijd lekker bij jezelf. Als jij denkt dat de ander bepaalt hoe jij mag zijn, dan geef je de macht uit handen over hoe jij jezelf voelt.

Toch is het waar dat er iets is tussen jou als persoon en de ander. Tussen jou en je medemens. Er vind een wisselwerking een uitwisseling plaats. Deze uitwisseling kan je energie noemen. Als jij blij bent en de ander somber, dan kan het zijn dat jij na deze ontmoeting minder blij bent, en de ander minder somber. Daarvoor hoef je nog niets gezegd te hebben. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor de energie van de ander. Dat jij veel minder energie overhoud hebt na zo’ n ontmoeting, of juist veel meer. De mate van uitwisseling heeft te maken met hoe ver jij open staat voor de uitwisseling. Je kunt je meer openen of meer sluiten voor zo’n uitwisseling.

Zeven tips bij : Lekker jezelf zijn.

1. Heerlijk als je lekker jezelf bent, je bent niet iemand anders. Dus stap in je eigen schoenen en sta stevig.

2. Wees niet bang voor de uitwisseling met andere mensen. Maar kies wel de mensen uit met wie je om wil gaan. Wie met pek omgaat wordt er mee besmet. Mensen raken je.

3. Je kunt je omgeving, dus ook de mensen waarmee je omgaat, zien als spiegels van jezelf. Je trekt mensen aan waar je wat van te leren hebt, en waar je wat mee kan. Dit geld in positieve als in negatieve zin.

4. Lekker jezelf zijn, leer je door jezelf aandacht te geven en zorg te dragen voor je eigen behoeften.

5. Jezelf zijn is onderhevig aan schommelingen, zoals eb en vloed. Schrik daar niet van. Schommelingen horen bij het leven.

6. Het is goed je te omringen met mensen waar jij je prettig bij voelt. Dit kan je ondersteunen in het leven. Mensen hebben mensen nodig, hoe hoger de energie is die deze mensen dragen, hoe lekkerder jij je voelt.

7. Je lekker in je vel voelen heeft te maken met je plaats in het leven te weten. Dan is er een balans in de uitdagingen en inspanningen die jij hiervoor levert.

 

Voor vragen kun je contact opnemen. Ook het ebook kan je helpen zicht te krijgen hoe je meer jezelf kunt zijn 

Reageer

Via Sophia