Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Leven: vanuit je hoofd of vanuit je hart?

Daar waar de 1e week van het jaar nog iets rustiger was omdat veel mensen nog vrij waren en nog niet alles was opgestart begint deze week weer alles te lopen. Het gewone leven gaat weer door. Juist nu is de vraag wat mag er anders in het nieuwe jaar? Vandaag had ik een cliënt waar zo duidelijk zichtbaar was hoe zijn hoofd het beter wilde weten dan zijn hart. Het hart mocht geen verdriet voelen, moest sterk en stoer zijn. Het hoofd vertelde wel hoe het moest en hoe het hoorde.

Is dit voor jou ook herkenbaar? Dat je hoofd het altijd beter denkt te weten? Ik herken het bij mijzelf nog regelmatig en ik denk dat het belangrijk is dat je stilstaat bij het grote verschil: Leven vanuit je hoofd of leven vanuit je hart.

In onze maatschappij worden we opgeleid en geleerd om het hoofd als het belangrijkste te zien. We moeten dingen weten, protocollen en richtlijnen volgen, maar je hart krijgt weinig ruimte. Dit is misschien wel het grootste euvel: we leren niet te leven vanuit ons hart. Te voelen wat we nodig hebben en dat liefde het belangrijkste antwoord is op de meeste vragen. Liefde voor jezelf en liefde voor de ander.

Hoe leer je te luisteren naar je hart?

Hoe leer je te luisteren naar je hart? vroeg mijn cliënt. Je leert te luisteren naar je hart door eerst aanwezig te zijn in het hier en nu, in je lichaam; dan kan je voelen. Het hoofd voelt niet, het weet alleen wat het heeft geleerd; dat komt van buiten af. Het hart weet wat er in jou leeft. Om daarmee contact te maken zul je eerst rust en ruimte moeten maken om te voelen en ervaren wat er in je leeft.

In onze maatschappij waar je door alle drukte bijna geleefd wordt is het aan jou om een bewuste stap te maken. Tijd te nemen voor jezelf, ruimte voor wie je bent en wat je nodig hebt. Te voelen en te ervaren hoe het voor jou is, wat jouw antwoord is, hoe jou hart kan verbinden.

Leven vanuit je hoofd of vanuit je hart? Zeven overwegingen.

1. Onze emoties zijn belangrijke signaalgevers: wat we beslissen, of het klopt, wat ons te doen staat.

2. Het hoofd is vol; wat we geleerd hebben, wat we moeten hoe het moet; de gedachten gaan maar door.

3. Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen, hoe wij ons gedragen en handelen. Onze emoties hebben invloed op onze gedachten en ons gedrag. Omgekeerd heeft ons gedrag weer invloed op hoe wij ons voelen en wat wij ervan denken. Het is een patroon waar wij ons vaak onbewust, of soms ook bewust, in bevinden.

4. Leven vanuit het hart maakt niet dat we minder denken. Het perspectief wijzigt, je bent aanwezig in je lichaam en in je hart en je bent in verbinding met jezelf. Het hoofd vergeet vaak dat we een lichaam en gevoel hebben. Het wil vaak sneller, harder en ….Aanwezig zijn in je lichaam zorgt ervoor dat alles mee doet.

5. Vanuit ons denken stellen we onszelf centraal, ons perspectief bepaalt hoe wij de werkelijkheid zien. Het hart dat verbind, dat weet dat we er niet alleen voor staan, dat we een onderdeel zijn van een groter geheel.

6. Het hart kan ons verbinden met de Bron waaruit we voortkomen. Van daaruit kun we contact maken met andere realiteiten.

7. Leer in jezelf te zoeken naar antwoorden. Neem de tijd om stil te zijn en vind het antwoord in de stilte. De kleine stem in jou openbaart zich in de stilte.

Wil je leren om te leven vanuit je hart? Neem dan contact op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia