Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
luisteren naar innerlijke stem

Luisteren naar je innerlijke stem

Ineens kwam er een gedachte bij me op; zal ik…..?

Dan ga ik met mezelf in gesprek. Ik vind het moeilijk om zonder meer ja te zeggen op mijn ingeving. Niet dat hij niet goed is, maar…

Van binnen weten we heel goed wat we moeten doen, om gezond te blijven, om gelukkig te zijn, om de juiste stappen te maken. Daarvoor moeten we luisteren naar de stille stem in ons. Alle ja maars, alle keren dat je je stem negeert; zorgen ervoor dat je je innerlijke stem steeds minder goed hoort.

Ik merk dat ik vaker twee kanten op getrokken wordt. Ik wil wel, ik wil niet. En dan is het een uitdaging om het juiste te doen. Ik vraag me af waar ik goed aan doe. Dit dilemma brengt me buiten mezelf, het gevaar is dat ik halfslachtig doe en niet echt een keuze maakt.

Natuurlijk zijn er mensen die je vertellen wat je zou moeten doen. Maar als er complicaties zijn, blijken zij ineens niet meer daar.

Basis van innerlijke verscheurheid

Van binnen verscheurd worden, heeft vaak als basis dat je niet naar je innerlijke stem luistert. We hebben zoveel stemmetjes die we ontwikkelt hebben om te overleven. De buitenwereld is dwingend aanwezig; je moet dit, je moet dat. De kleinste en de stilste stem wordt vaak niet gehoord of gezien.

Het maakt nogal verschil of je aan het overleven bent, je aan het beschermen bent of je niet veilig voelt. Als een ander bepalend is voor jou veiligheid, dan is het de vraag of je echt veilig kunt zijn.

Het ontwikkelen van de innerlijke stem om haar te herkennen, te horen en te volgen vraagt van je om je te centeren. Stil te zijn, te luisteren wat nu echt de bedoeling is. Van binnen weet je ja, ook al zijn er zoveel maars, zoveel tegenwerpingen: van binnen weet je dat dit je waarheid is.

Weet dat jij je eigen weten, je innerlijke stem altijd bij je hebt.

Luister naar je innerlijke stem. Zeven tips.

1. Neem je tijd om ‘s morgens rustig op te starten. Even tijd voor jezelf, waarin je voelt hoe jij je voelt en wat je nodig hebt.

2. Wees karig met genotsmiddelen of verdovende middelen; hoe meer jij jezelf verdooft, hoe minder jij in contact kunt zijn met je eigen innerlijke wijsheid.

3. Doe aan lichaamsbeweging. Je lichaam is je belangrijke ondersteuner op zoveel vlakken. Ze geeft je de signalen, ze vangt je op en ze verwerkt datgene wat jij niet psychisch aan kan.

4. Door in je lichaam aanwezig te zijn, kun je hoog reiken, diep in je gevoel zakken, mediteren. Je lichaam geeft je basis.

5. Observeer jezelf; hoe jij je voelt zowel lichamelijk en geestelijk. De zorg die jij jezelf geeft ondersteunt je innerlijke wijsheid en je innerlijke proces.

6. Zeg stop tegen de dingen die je uit jezelf en uit je energie trekken. Zet de radio uit, kijk minder naar de televisie en voel wat jij nodig hebt.

7. Geniet van wat er is. Leer alles wat je hebt op waarde te schatten en met wijsheid te gebruiken.

Reageer

Via Sophia