Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Meer geven dan je kan

Meer geven dan je kan, kan dat dan?

Toch: hoeveel mensen zeggen wel te weten dat het niet kan, maar wel doen, wie doet anders het werk? Er zijn zoveel zieken. Ik ben de enige die het werk kan doen, we hebben personeelstekort. Er zijn zoveel redenen waarom jij meer geeft dan je kan. En wie betaalt de rekening? Jij; meestal in de vorm van ziekte, uitval, burn-out.

Ja maar…. Hoe vaak ik zelf ja maar heb gezegd, en hoe vaak ik dit hoor. We zien niet dat het anders kan, we geloven niet dat het anders kan, dus dan bieden we onze eigen gezondheid aan. Wat gebeurt er? Jij valt uit vanwege onder andere overbelasting; wie pakt het dan op?

Jij voelt je verantwoordelijk voor iets dat te groot of te zwaar is voor je. En je bent niet bij machte om deze verantwoordelijkheid los te laten, nee te zeggen en te zien dat een ieder zijn verantwoordelijkheid heeft om naar een gezond evenwicht te zoeken.

Ja, ik weet dat jij je verantwoordelijk voelt, of dat je baas jou aanspreekt op… Maar wie zorgt er voor jou als jij niet voor jezelf zorgt? Niemand, dus dan is dat eigen schuld? (Even zwart-wit gezegd) Lag het maar zwart wit, was het maar duidelijk.

Er zijn altijd signalen

Er zijn altijd signalen; ga eens kijken of jij je eigen signalen herkent. Je voelt je verantwoordelijk voor meer dan je aan kan, je bent altijd moe, gehaast, je hebt nooit tijd voor jezelf, je partner of je kinderen. Ontspannen, geen tijd daarvoor, slapen lukt steeds minder goed, je bent aan het bedenken hoe je het morgen geregeld krijg; kortom er is geen rust voor jou. Als er een moment voor jezelf is, zoek je iets om bezig te zijn; je kan niet meer ontspannen. En natuurlijk er kunnen nog veel meer klachten zijn.

Soms is het nodig om onze grenzen te voelen, voordat we kunnen besluiten dat het anders moet. Deze beslissing kunnen we alleen maar zelf maken als we er klaar voor zijn. Alle goede bedoelingen van mensen om je heen, zijn niet in staat om jou tot een beslissing te laten komen.

Je weet het zelf wel, maar er is een drijf, dit kan ook een angst zijn, die je voortdrijft.

Uiteindelijk ben jij en blijf jij verantwoordelijk voor de keuzes die jij in je leven maakt. Ook ik liep ooit recht op een burn-out af. Er was een inzicht nodig om mijn koers te doen wijzigen. Het was dood-eng, want je weet niet of je dan nu de juiste keuze maakt. Ja het klopt mijn gezondheid was uit de gevarenzone; maar achteraf lijkt alles mee te vallen; zo erg was het toch niet?

Jawel, maar dat vergeten we. Maar het kost tijd en energie om weer op je juiste koers te komen. En dan is twijfel de eerste die je aan de zijkant aanspreekt; zou je niet….Het is niet eenvoudig om andere beslissingen te nemen, zelfs als je weet dat dit niet goed voor je is.

Wetend dat het jouw beslissing moet zijn, wil ik jou erop attenderen dat we in de week na Pinksteren een transformatieweek organiseren. En nee, wij kunnen je niet transformeren, we kunnen je de ruimte en condities bieden om een aantal overtuigingen in een ander daglicht te zetten, jouw rol en aanwezigheid op deze aarde in een ander daglicht te zetten. Dan nog mag jij je eigen proces aangaan. Misschien met mensen die in een vergelijkbaar proces zitten; niet omdat zij het weten, maar omdat zij vanuit hun eigen proces keuzes hebben te maken.

Wat gun jij jezelf? Ben je eraan toe om andere stappen te maken, andere beslissingen te nemen?

Ik hoop het, ik nodig je uit om met ons jouw proces aan te gaan.

Maandag 29 mei t/m vrijdag 2 juni begeleiden wij: Leonie Linssen, Minela Raaimakers, Jeroen van der Hoff en ik Sophie Verheij een transformatieweek in Helios Centrum Heerde. Wil je meer lezen over de geboorteweek of je aanmelden? Hier vind je de link https://veranderjewereld.nl/product/transformatieweek-geboorte-en-wedergeboorte/

Meer geven dan je kan? Zeven overwegingen.

1. Voel jij je overvraagd, maar kies je voor de ander, het werk, de werkzaamheden? Hoeveel wil je inleveren, je gezondheid, je rust, jouw leven?

2. In hoeverre wordt je geleefd, of geef je het heft over je leven uit handen? Durf je nog niet te kiezen voor jezelf? Wat heb je nodig om dat wel te gaan doen?

3. Het lijkt dat het leven steeds meer van je vraagt, dat je steeds minder tijd hebt voor jezelf en voor datgene wat voor jou goed zou zijn. Is het mogelijk om andere keuzes te maken? Wat is voor jou het breekpunt?

4. Angsten en overtuigen verzwaren je situatie, helaas er zijn geen kant en klare antwoorden. Hoe meer jij op je neemt, hoe zwaarder ook deze last zal zijn. Angsten indammen vraagt een gezonde insteek, jouw vertrouwen en geruststelling hoe moeilijk je dit ook vind.

5. Grenzen van ons bestaan, grenzen van onze gezondheid; als je ze tegenkomt kun je op een bijzonder pad zijn; het pad van transformatie. Dan wordt je stil gezet bij datgene wat echt belangrijk is, waar het echt om gaat.

6. Jij leidt jouw leven en jij bent en blijft verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Maar mag je van jezelf het voor jezelf gemakkelijker maken? Ook al geloof je dat je moet lijden, weet dat je in ieder geval ook mag kiezen voor geluk en gemak.

7. De overtuiging te moeten lijden, maakt dingen zwaar en moeilijk. Dit staat haaks op het mogen genieten, met minder inspanning meer bereiken. Als jij gelukkig bent, in de flow zit, zal alles, werkelijk alles gemakkelijker te dragen zijn dan als je moe en overbelast bent.

Klik hier voor het gratis ebook. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact met me op

Reageer

Via Sophia