Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

N goede nacht – rust, wat heb je nodig?

N goede nacht – rust, wat heb je nodig? Vannacht was ik in m’n slaap bezig met het onderwerp van vandaag; zoveel mogelijkheden. Bij het wakker worden herinnerde ik me er nog een paar. Ik had niet het gevoel diep geslapen te hebben; ik was nog aan het werk geweest. En dat is wat veel mensen overkomt. ‘ s nachts zijn ze bezig met wat er de volgende dag moet gebeuren of datgene wat ze los moeten laten.

Ik merk ook dat het me moeite kost om los te laten. Het moet, van wie? Van mezelf in deze. De vraag van wie je wat moet is belangrijk. Bij de ene is het moeten van buitenaf belangrijker, terwijl bij de ander het moeten van binnenuit belangrijker is. Voor beide geldt: er wordt druk gezet, dwang uitgeoefend. Je kunt niet meer Zijn.

Kan het ook in rust?

De vraag is kan het ook in rust, in het moment. Jij in het moment, de creatie in het moment? Zodra dat mogelijk is, ontstaat er ruimte, zoveel meer dan onder dwang. Als iets moet komt er verschillende systemen in werking, die energie vragen en je uit je flow halen. Bij moeten dat van buitenaf komt, merk ik in mijzelf weerstand. Die weerstand is er niet voor niets.

Als het moeten van binnenuit komt ontdek ik in mijzelf een bepaalde verkramping. Ik moet ergens aan voldoen, kan ik dat wel, ben ik goed genoeg? Ontdek bij jezelf wat jij opmerk bij : iets moeten en wanneer er dwang of urgentie speelt.

Wat er in ieder geval gebeurt bij moeten of dwang, is dat je uit je normale gemoedstoestand wordt gehaald. Je hebt geen rust, je hele systeem, zowel fysiek, mentaal en geest worden aangespannen. Als dit lang aanhoudt, kan dit leiden tot spanningsklachten, niet meer in de rust kunnen komen. En het is niet eenvoudig om hier een halt aan toe te roepen.

N goede nacht – rust, wat heb je nodig?

1. Elke avond een naar bed gaan ritueel helpt je om je nachtrust te bevorderen. Neem je dag door, kijk wat je allemaal bereikt hebt, hoe jij je daarbij voelt en wat nog is blijven liggen. Merk hierbij ook je gevoelens op. Kijk naar de zaken die zijn blijven liggen en zet ze in de agenda voor de volgende dag en spreek ook tegen jezelf uit: ‘Vandaag hoeft dat niet meer, morgen kan ik daar opnieuw naar kijken.’

2. Rust krijgen of rust nemen kunnen twee heel verschillende zaken zijn. Je komt pas tot rust als je hele systeem kan ontspannen en jij in het hier en nu kan zijn.

3. Eckhart Tolle geeft een eenvoudig criterium om na te gaan of je in het nu bent.
Stel jezelf de volgende vraag: Is er vreugde, ongedwongenheid en lichtheid bij wat je doet?
Als dat niet zo is, dan ligt de klokkentijd over het huidige moment heen en ervaar je het leven als een last of als een worsteling.

4. Ontsla je met name als je naar bed gaat van alle moeten; je hoeft niets meer, je mag alles loslaten en je overgeven aan de slaap.

5. Blijf niet tot het allerlaatste moment naar een scherm kijken; dit geeft zoveel prikkels dat jij voorlopig niet tot rust komt. Doe iets wat je ontspant, bewegen, boek lezen, wat helpt je om te ontspannen?

6. Prikkelende dranken zoals koffie en alcohol kunnen een negatieve invloed hebben op je nachtrust.

7. Een mens is het meest gelukkig als inspanning en ontspanning in afwisseling in je leven zijn. Doe dingen waar je blij van wordt, Ga sporten, dan wordt je fysiek moe. Meestal is alleen ons hoofd moe, als je lichaam ook moe is, slaap je beter.

Wil je met me spreken hoe jij ondanks je drukke leven toch rust in je bestaan krijgt? Neem dan contact met me op. Voor het gratis ebook klik hier

Reageer

Via Sophia