Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
niet-weten

Niet-weten en dan?

Niet-weten en dan?

Elke keer als je denkt te weten, ontdek je dat je niet weet. Er gebeurt voortdurend iets dat je uit het weten haalt. En we willen zo graag weten, dus elke keer is het een teleurstelling.

Uit het weten halen we zekerheid: ´zo is het!´ Mensen zijn blij als ze het weten. Er zijn zelfs mensen die de waarheid hebben. Zij verkondigen de waarheid.

Ik heb ontdekt dat het leven voornamelijk bestaat uit niet-weten. Door niet te weten gaan we op zoek. Naar meer kennis, naar meer wijsheid. Door niet-weten ontdek je dat het leven bestaat uit veel meer dan jij je kunt voorstellen. Je kunt niet op je gat gaan zitten en afwachten.

Onzekerheid

De werkelijkheid is dat het leven gevuld is met onzekerheid. We proberen ons vast te houden aan de illusie van zekerheid. Vast te houden aan wat we als zeker en waar zien. We plannen en worden boos als het leven anders loopt dan we gedacht hadden. Wat weet je nu eigenlijk van het leven? Weet jij wat de dag je zal brengen? Wat brengt morgen je?

Leven in het nu

Het enige wat we kunnen weten is in het nu. Dan is ons bewustzijn bepalend wat we kunnen weten. Ons bewust – zijn, is een fractie van geweten kan worden. Toch kun we door bewust te worden meer weten. Alleen, steeds in het nu. Wat voorbij is, veranderd door de bril, het perspectief en blijkt heel veranderlijk te zijn. De toekomst? Ook daar kan je niets van zeggen. Hooguit kan jij je wensen en verlangens kenbaar maken. Door onze illusie van zekerheid kunnen we onze logica erop leggen. Of het uiteindelijk datgene wordt wat we willen, wensen of verlangen? Wacht maar af.

Soms krijgen we datgene wat we willen en zijn we niet blij. Soms krijgen we datgene wat we niet willen en blijkt dat na de eerste teleurstelling het beste te zijn wat ons kon overkomen. Uiteindelijk krijgen we datgene wat we nodig hebben. Wat we ontvangen, is de ervaring, de les waar we mee te dealen hebben.

Zorgen maken

Door zorgen maken proberen we onze realiteit te beïnvloeden. Zorgen maken is een zinloze manier om te proberen dingen waarover we geen controle over kunnen, onder controle te krijgen. Zorgen maken neemt ons mee op een angstige reis, weg uit het nu.

Hierdoor proberen we alle risico’s te vermijden, daardoor ontdekken we nooit de ware opwinding van het avontuur en realiseren we ons volledige potentieel niet. Angst en opwinding blijken daarbij dezelfde lichamelijke reacties. Dus hoe label jij je lichamelijke reactie?

Vertrouwen

Leven in het nu, meegaan met de stroom van het leven, het leven nemen zoals het is: het vraagt geloof, moed en vertrouwen. Zodra jij kan leven met overgave, geeft dit vrijheid en bevrijding. Je hoeft niet te weten. Het moment zal het je leren. Je mag leven van dag tot dag. Je mag genieten van moment op moment. Ontdek wat je niet weet, stel je vragen, luister naar de stilte en ontvang je antwoorden. Je reis speelt een belangrijke rol in het ontwaken. Wat voor bedoelt is, zal je ontvangen. In de laatste ganslegging sprak ik over voorbestemming of vrije wil

Gebaseerd op ´De wijsheid van het niet weten´ door Estelle Frankel

Zeven tips bij het niet-weten

Tip 1.

´De grootste hindernis tot ontdekken is niet de onwetendheid – het is de illusie van kennis´. Daniel Boorst

Tip 2.

De weg naar vrijheid en bevrijding vraagt immense moed en vertrouwen.

Door het stellen van vragen kan de grootste hindernis genomen worden.

Tip 3.

Via het proces van onderzoek naar wat onbekend is, groeit onze ziel. Al onze kennis verblijft in een onmetelijke zee van niet-weten.

Tip 4.

Moed kun je trainen door fundamentele waarden: toewijding aan onze waarden, idealen en loyaliteit, een belangrijke factor hierbij is doelbewustheid.

Tip 5.

Abraham Joshua Heschel ¨Geloof helpt ons om boven onze eigen wijsheid uit te stijgen. Geloof wil niet zeggen dat je de menselijke rede tart, maar eerder dat je goddelijke wijsheid deelt.¨

Een onontbeerlijk instrument van geloof is verbeeldingskracht.

Martin Luther King: ¨I have a dream.¨

Tip 6.

Als archetypisch symbool vertegenwoordigt de ´vreemdeling´ niet alleen iemand die vriendelijkheid nodig heeft, maar ook iemand die nieuwe en onbekende ideeën en mogelijkheden overbrengt. De deur openzetten voor de vreemdeling is een manier om het onbekende uit te nodigen. Het vraagt om de bereidheid je door nieuwe ideeën en ervaringen te laten vormen en veranderen.

Tip 7.

¨Een oordeel heeft de eigenschap om de boel te blokkeren¨.

Lilian Ferru

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog?

Neem dan contact op

Reageer

Via Sophia