Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
niets is eeuwig

Niets is zeker, alles is veranderlijk

Waarom kan het niet blijven zoals het is?

Ik wordt zo bang, elke keer als het fijn is, gaat het weer weg. Elke keer als ik gelukkig ben gaat het weer weg. Waarom dat? Ik wil het vasthouden?

Ze is bijzonder verdrietig als ze dit vertelt, weer heeft ze n verlies. Weer moet ze loslaten. Dat vindt ze zo moeilijk. Bleef alles maar mooi. Ze vertelde over haar ouders. Natuurlijk wist ze dat ze ouder werden, natuurlijk zag zij ze veranderen. Tegelijkertijd zag ze het niet. Ze bleven in haar ogen dezelfde. Voor altijd. Eigenlijk kan ze het nog niet accepteren, dat haar ouders er niet meer zijn.

De tijdelijkheid van het leven, het is een gegeven. Hoe kun je dat accepteren?

Hoe kun je ermee omgaan?

Het leven is zo mooi, maar tijdelijk.

Het grootste probleem voor mijn cliënt is dat ze geen perspectief heeft. Je hebt het heden, verleden maar de toekomst? Die houd op. Ik vroeg haar hoe zij het leven zag. Bij zulke existentiële vragen is het persoonlijk kader zo belangrijk. Als je gelooft dat er niets is. Dan kan alles zijn waarde verliezen.

Als je gelooft dat er een doel is, dan verandert de waarde door de context die je hebt.

Als je gelooft dat onze ervaringen in dit leven bijdragen aan de ontwikkeling van het geheel, dan is er een ander zicht. Jouw overtuiging, jouw visie bepaalt hoe je datgene wat je voelt en ervaart kunt interpreteren.

Het grote kader beïnvloedt de kleinste ervaring. De context is bepalend hoe iets begrepen kan worden. Dat neemt niet het verdriet of de pijn weg. Maar het geeft het wel een plaats in het geheel.

Net zomin als jij zomaar leeft, hebben je ouders ook niet voor niets geleefd. Zij leven voort in ons.

Zeven overwegingen bij Niets is zeker:

1. Wat is je levensovertuiging of levensopvatting? Sta hier bij stil, denk erover na. Je levensopvatting is bepalend hoe jij het leven kan ervaren.

2. Het leven is veranderlijk, je overtuigingen of je levensopvatting kan ook veranderen. Wees er niet bang voor.

3. Hoe meer zicht je krijgt, hoe meer je begrijpt hoe je leven samenhangt met de universele wetten, Des te beter jij het leven accepteren volgens haar wetmatigheden.

4. Eer de kleine zaken, zodat je de grote ervaringen aan kan. (wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd)

5. Wees nooit bang om te grote doelen te stellen, met geloof en vertrouwen kun je grenzen verleggen.

‘6. Het grote doel wordt bereikt door dagelijks kleine stappen te nemen.

7. Hoe meer jij bewust bent van de veranderingen die er gaande zijn en plaatsvinden en jij je er voor kunt openstellen, des te sneller kunnen ze gebeuren.

 

Heb je moeite met de veranderlijkheid van het leven, kan je moeilijk mee bewegen? of ben je bang omdat het leven je elke keer voor een nieuwe situatie zet?

Neem dan contact met me op voor hulp. 

Reageer

Via Sophia