Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
dienstbaar

Pad van dienstbaarheid naar pad van liefde

Pad van dienstbaarheid naar het pad van liefde

Paden veranderen, paden lopen in elkaar over ineens kom je tot de ontdekking dat je een ander pad loopt. Je pad blijkt ineens een andere naam te dragen, een andere inhoud te hebben. Afhankelijk van de lading die je op de naam hebt liggen kun je daar moeite mee hebben, het natuurlijk vinden of alles tussen in.

Ooit ben je begonnen met je idealen, je wensen en je verlangens.

Als 5 jarige wist ik wat ik wilde worden

Ik hoorde van mijn ouders dat ik als 5 jarige zei dat ik zuster ging worden. Als 5 jarige heb in het ziekenhuis gelegen en had daar blijkbaar als kind zo’n goed ervaring dat ik wist wat ik ging worden: ik wilde zuster worden. Tegen de zin van mijn ouders heb ik de verpleegkundige opleiding gevolgd. Maar al gauw wist ik dat ik meer wilde, ik wilde dat mensen zichzelf leerden te helpen; ik werd maatschappelijk werkster. Het gevoel dat er meer mogelijk was, liet mij verder gaan, ik  studeerde psychologie: Jung, waarom handel je zoals je handelt? De laatste jaren ben ik erg bezig geweest met datgene wat een mens tegenhoud in zijn ontwikkeling. Angst; en ik ontdekte het verlangen. Ieder mens wil gelukkig zijn maar angst houd hem tegen, liefde en verlangen drijft hem voort. Het laatste jaar ben ik me meer bezig gaan houden met liefde.

Het pad van liefde

Liefde voor het leven, liefde voor het mens-zijn, liefde als verbinding. Blijkbaar heet dit pad anders. Voor mij zijn deze paden zo met elkaar verbonden. Ik zie de overlapping, de sporen die elkaar raken. En ik verbind ze in mij. Hoe het heet, deert me niet omdat ik weet dat het om mijn pad gaat en dat is nu de liefde.

De liefde die je voor jezelf mag voelen, de liefde die je in anderen kunt herkennen. Ik weet waar ik vandaan komt. Ik kom uit de angst. Angst voor het leven brengt je niet verder, liefde voor het leven brengt je verder. Brengt je bij de verbinding met jezelf en al wat is.

Waar dit pad me brengt? Allicht verder dan ik heb kunnen of durven dromen.

Zeven tips bij pad van dienstbaarheid naar het pad van liefde

1.

Loop jij nog op het pad dat je ooit begon?

In hoeverre heb jij je vastgebeten in je onderwerp? Of ben je mee gegaan met de flow van je life?

2.

Wat is de rode draad van jouw levensverhaal? En hoe wikkel jij deze draad verder af? Volg je of vind je het goed zoals het is?

3.

Vanuit angst kan je je laten weerhouden om het pad te lopen dat voor jou bedoeld is. Zodra je deze angst om kunt zetten in liefde, is er meer ruimte om je pad van je wens en verlangen te volgen.

4.

Als je niet opkijkt, heb je niet in de gaten dat het ene pad in het pad overloopt. Het verloop is een natuurlijk proces. Je leert, je evolueert en nieuwe verbindingen worden gemaakt die passend zijn bij jou en je situatie.

5.

Vanuit angst en dienstbaarheid ben je vooral bezig met: hoe iets hoort, Zodra je vanuit liefde kunt kijken naar je situatie merk je dat je voorbij hoe het hoort gaat en dat jij je bezig kunt houden hoe iets voelt, of dit kloppend voor jou is. Je bent dan meer ingetuned op je persoonlijke missie en in verbinding met wat voor jou de bedoeling is.

6.

Ik hoor mijzelf nog vaker zeggen: ¨ dat doe ik niet!¨ Mijn oude programmering werkt nog. Ik ben me bewust van ¨hoe het hoort¨. Door bewust daar mee bezig te zijn, ontdek ik oude angsten en blokkeringen die de natuurlijke liefde vrijheid in de weg staan.

7.

De weg naar innerlijke en uiterlijke liefde en vrijheid is een voortdurend proces. Niets kan bij het oude blijven. Programmering van meisje tot vrouw die al eeuwen door de cultuur bepaald is, is niet vanzelfsprekend ter zijde te schuiven. Soms weet je niet of de oude programmering werkt, of je angst. Door te kiezen voor liefde en daar steeds verbinding mee te maken, kan je stap voor stap verder gaan.

 

Heb je vragen omtrent dit onderwerp?

Neem dan contact op.

Reageer

Via Sophia