Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Power-cyclus

Powercyclus, we hebben meerdere powercycli in ons leven. Het begint bij 2 jaar, wanneer een kind zichzelf leert te ontdekken door nee te zeggen. Daarmee creëert het een eigen identiteit. De puberteit is de volgende powercyclus; grenzen worden verkend door erover heen te gaan, nee tegen (ouderlijke) macht te zeggen of over de grenzen heen te gaan. Ieder mens heeft meerdere powercycli in zijn leven. Die kun je in je eigen leven herkennen door te kijken wanneer jij andere keuzes maakten, je leven veranderde door nee te zeggen tegen …..

De voorwaarde om te kunnen puberen, nee te kunnen zeggen is een veilige basis. De basis die je als ouders kunt geven, de basis die een kind in zichzelf ontwikkelt zijn de voorwaarden die nodig zijn om de grenzen te verkennen, nee te durven zeggen en zichzelf te ontdekken.

De maatschappij, het leven stelt ons op de proef; hoe veilig voel jij je om een persoonlijke mening te ontwikkelen? De eerste oproep om je te vaccineren zijn de deze week de deur uitgegaan. De eerste mensen zijn gevaccineerd. Zij hebben ja gezegd. Ja tegen vaccinatie. Zijn ze het er dan mee eens? Of zijn we zo bang gemaakt dat we geen nee durven zeggen?

Om ja te kunnen zeggen, moet je eerst nee kunnen zeggen. Om ergens volmondig achter te kunnen staan, moet je ooit in je leven geëxperimenteerd hebben met nee zeggen; zelfs als het tegen iets was waar je van hield. De peuter van 2 jaar zegt ook nee, als je hem paait met zijn lievelingspop. Daarmee leert het kind; het heeft een ervaring. Papa en mama blijven van me houden als ik nee zeg, of toch niet? Het kind ervaart macht, als het merkt hoe machteloos ouders kunnen zijn, als het nee blijft zeggen. Oh zó het werkt het; daarmee is het kind weer een ervaring rijker. Macht en onmacht zijn ervaringen die een kind meeneemt vanuit deze ervaringsperiode.

Momenteel worden wij ook bespeeld met macht en onmacht rondom vaccinatie. Durven jij wel nee te zeggen, ook al zou je willen? Heb jij voldoende veilige basis in jezelf om je persoonlijke keuze te maken? Ook nu geeft het leven je de mogelijkheid om keuzes te maken. Enerzijds vanuit behoeften anderzijds vanuit noodzaak. Wat is goed voor jou? Waar doe je goed aan? Weet dat als je kiest voor jezelf, je er sterker door zult worden.

Power-cyclus, zeven overwegingen.

  1. Persoonlijke kracht is meer aanwezig in een powercyclus. Zie het als het beklimmen van een berg, je vergaart al je kracht om de berg op te gaan. Alles wat je niet dient gooi je van je af.

2. Stephen Covey heeft het over het slijpen van het mes. Als jij je macht en kracht niet regelmatig gebruikt om goed voor jezelf te zorgen, zul je niet over macht en kracht beschikken als je het wel wil gebruiken.

3. Als volwassen persoon ben je zelf verantwoordelijk over je persoonlijke veilige basis. Als je voelt dat je door angst gestuurd wordt, dan is je basis niet veilig. Laat je leiden door liefde, dat zal je kracht vergroten.

4. Puberen, ouders kunnen het zo vervelend vinden. Maar eigenlijk is het een enorm compliment als je kind durft te experimenteren, durft zijn wereld te verkennen. Dan heb jij als ouder een goede basis geschapen. Verken zelf ook vaker je eigen levensruimte en maak meer ruimte.

5. Ik vind het bijzonder als mensen geen kritische vragen durven te stellen. Niet kunnen zien, dat…. Ik heb vaker discussies, oa met m´n zoon. Hij snapt niet dat ik het niet snap, ik snap niet dat hij het niet snap. Een ding weet ik zeker; juist door onze discussies houden we nog meer van elkaar.

6. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om van elkaar te houden. Je hoeft niet dezelfde mening te hebben om met elkaar door één deur te kunnen. Juist diversiteit is een belangrijke manier om de diverse standpunten met elkaar te vergelijken en te leren van elkaar. Kies voor de verschillende invalshoeken om naar je standpunt te kijken en het juiste te kiezen.

7. Vanuit mijn persoonlijke powercyclus zeg ik nee. Ik kies zelf wat goed voor mij is. Diversiteit en openheid in de media stelt mij gerust. Zodra er één mening wordt verkondigt, andere meningen niet door het censuur komen, gaan bij mij de alarmbellen af. Hoezo vrije mening, vrije keuze?

Heb je vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan contact met mij op.

Wil je het gratis ebook? Klik dan hier.

Reageer

Via Sophia