Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
stekende angeltjes

Stekende angeltjes

Stekende angeltjes

Ik stond met een verdrietig gevoel op na een fantastisch weekend vol met bijzondere ervaringen. Waar kwam dat gevoel vandaan?

Er was een opmerking, een uitdrukking op iemands gezicht wat me geraakt had, en juist dat bleef als een angeltje steken. Ik had mijn conclusie getrokken: ¨ Ik ben niet goed genoeg, ik doe het niet goed.¨ Wat is dat toch die gerichtheid op de signalen van afkeuring, terwijl er zoveel signalen dat het juist heel goed gaat, dat ik stappen heb gemaakt.

Gerichtheid op de signalen dat je niet goed genoeg bent, kunnen als angeltjes blijven haken, omdat jij ze erin laat zitten. Je bent zelf (nog) niet overtuigd van je eigen kunnen. Door deze gerichtheid kan het ´nooit goed genoeg zijn´. Honderden mensen kunnen zeggenhoe blij en tevreden ze zijn met je werk, maar als jij zelf daar niet overtuigd van bent, is die ene persoon, of die ene opmerking voldoende om je onderuit te halen. Het gaat om de overtuiging die jij over jezelf hebt. Hoe hard je ook je best doet, zolang jij gelooft dat je het niet goed kan doen, zolang blijf je op zoek gaan naar en luisteren naar de kritische, negatieve of afwijzende woorden. Zij klinken voor jou als een echo van je eigen verhaal. Ze herhalen wat jij gelooft en waar jij nog aan vastzit.

Kritische noten kunnen heel goed zijn, zij kunnen je helpen je om je geaard te blijven en je verder te ontwikkelen. Dit kan ook zonder de negatieve overtuiging over jezelf.

Stekende angeltjes: Hoe kan jij jezelf en je gerichtheid veranderen?

Hoe kan je genieten van complimenten en geloven in jezelf?

Daarvoor is het van belang om je negatieve zelfbeeld los te laten. Zie dat je mens bent, fouten maken mag. Dat maakt je niet goed of slecht. Je bent mens in ontwikkeling. Je kunt je alleen maar ontwikkelen door fouten te mogen maken. Complimenten aanvaarden en vertrouwen hebben zijn van essentieel belang. Je kunt het zien als voeding voor jezelf. Zij voeden als het ware jou in je zijn. Je kunt geen complimenten ontvangen als jij jezelf niet accepteert. Je kunt niet van jezelf houden als jij jezelf afwijst. Van jezelf houden, jezelf accepteren is weer van belang om in de juiste verhouding tot de wereld te staan. Om je goed af te stemmen, de juiste intentie neer te zetten helpt je om de juiste doelen te kiezen. Al deze stappen hangen aan elkaar en zijn van groot belang. Daarmee wordt de cirkel rondgemaakt. Als jij jezelf accepteert, ontstaat dat de buitenwereld jou binnenwereld spiegelt.

Zeven tips bij : Stekende angeltjes

Tip 1.

Herken waarin je geraakt wordt. Is dat een trek of eigenschap waar jezelf regelmatig tegen aan loopt? Herken en erken je pijn.

Tip 2.

Sluit vrede met je pijn. Daar waar de pijn zit, zit ook de boodschap. Je hebt deze pijn niet voor niets. En weet dat jij precies bent, zoals jij bedoelt bent.

Tip 3.

Speel het spel. Neem het niet zo serieus. Niemand is perfect, er zijn vele wegen. Jij doet het op jou manier, zelfs als dat geen common sense manier is. Dat is jouw unieke kracht die je mag gebruiken. Zet het in.

Tip 4.

Gooi alle ja- maars over boord, je hoeft je niet te verdedigen. Je hoeft je niet te veranderen, het mag wel. Doe datgene waar jij plezier aan beleeft, wat goed voor jou is en wat bij jou past.

Tip 5.

Ga in je eigen kracht staan. Vertrouw op je eigen wijsheid. Je weet veel meer dan je denkt. Stem je voortdurend af of je Hogere Zelf en handel daarnaar.

Tip 6.

Accepteer dat jij bent wie je bent, met je unieke karaktertrekken, met jou unieke aanpak. Niemand doet het zoals jij. Niemand kan de wereld zien, zoals jij het ziet, laat je zien.

Tip 7.

Wat wil er door je heen stromen, wat mag jij in de wereld zetten? Juist in de diversiteit kan een ieder kiezen wat bij hem of haar past. Je hoeft niet voor iedereen passend te zijn, je zult de mensen aanspreken die jou verstaan.

Vandaag is er een gratis webinar hoe je angst los kan laten. Volgende week en de week daarop is er een vervolg. Meld je hier aan

Op 15 november is er een lezing in Hofdael Geldrop. 

 

Reageer

Via Sophia