Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Teleurstelling en dan?

Teleurstelling en dan?

Je hele leven ben je bezig om naar een doel te werken en ineens blijkt dat doel daar niet meer te zijn. Teleurstelling is misschien zacht uitgedrukt. Ik ben helemaal ontdaan, hoe ga ik nu verder?

In ons leven zijn we vaak bezig met plaatjes van hoe het moet zijn, minder met wat het leven en de realiteit je zeggen. Je ziet wel, maar beseft niet… je weet wel, maar je realiseert niet. Het doel zit vast in je systeem als een plaatje wat jij gaat invullen.

In onze opleiding krijgen we beelden hoe iets uitziet, hoe iets kan ontwikkelen en we krijgen voorwaarden en criteria waaraan voldaan moet worden. Daarmee weten we waarvoor we gaan, wat we willen. Weten we het werkelijk?

In mijn leven had ik een groot ideaal; ik wist waar ik voor ging. Ik ben er mijn hele leven mee bezig. Ondertussen blijkt de werkelijkheid weerbarstiger dan het plaatje wat ik voor me heb.

Mijn leven blijkt iets anders met me voor te hebben. Het plaatje klopt niet. Ik doe niet waar ik voor geleerd heb, daar waar ik voor geleerd hebt blijkt er in mijn realiteit anders uit te zien. Hebben we het dan nog over hetzelfde? In eerste instantie denk ik dat het iets anders is. Wat ik doe, valt buiten het opleidingscuriculum.

Daarover nadenkend ontdek ik hoe fijn het zou zijn om iets te doen waarvoor ik geleerd heb en zoals ik het geleerd heb. Dat is herkenbaar, daar kan ik mee naar buiten komen. Iets doen omdat het je talent is, nee dat is toch niet waardevol? Daar heb ik niet voor geleerd, dat is te gemakkelijk.

Verder denkend kom ik bij het aloude conflict: het moet moeilijk zijn, dan is het waardevol. Actief werken zoals je geleerd hebt, dat is waardevol. Dan ben ik waardevol. Doen waar ik goed in ben, dat is toch te gemakkelijk? Nog verder denkend kom ik uit bij de vraag:

Ben ik goed genoeg?

Ben ik waardevol genoeg, mag ik er zijn?

Vanuit de teleurstelling wordt ik uitgenodigd om te stappen in Goed genoeg te zijn. Waardevol genoeg te zijn. Plezier mogen hebben, mogen genieten; ook van het werk wat ik doe omdat ik daar talent voor heb.

Teleurstelling en dan? Zeven tips

1. Ieder mens heeft zijn eigen talenten en unieke mogelijkheden; soms passen ze binnen een bepaald kader, veel vaker zijn ze veel grootser en breder dan dat kader.

2. Plaatjes, beelden zijn over de realiteit heen gelegd. Wat is nu werkelijk. Plaatjes en beelden zijn aangeleerde of geconditioneerde overtuigingen. De realiteit is wat jij in je dagelijkse leven waarneemt, wat je ziet, wat je voelt en waarneemt.

3. Verstop je talenten en mogelijkheden niet. Ook al lijken ze niet direct passend in de wereld waar jij je in bevindt. Wees jezelf en volg je gevoel, dan blijkt op een bijzondere manier alles wel in elkaar te passen.

4. Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt. Geef jezelf en je talenten ruimte. Dan kom jij tot je recht.

5. Wat gisteren waar was, hoeft vandaag niet meer waar te zijn. Blijf aanwezig en neem waar.

6. Ook teleurstelling moet een plek krijgen. Als je ontkent dat je teleurgesteld bent, kun je niet verder in je gevoel en in je zelfontdekking.

7. Het leven geeft je die ervaringen die je nodig hebt om te komen waar je nu bent, en waar je straks moet zijn. Alles krijgt zijn plaats. Al mijn opleidingen, al mijn streven heeft me gebracht waar ik nu ben. Het is de ontwikkeling, die nodig was om te doen wat ik nu doe.

Als je ’n vraag heb hoe je met teleurstelling om moet gaan, mail mij. Voor het gratis ebook, klik op deze link

Reageer

Via Sophia