Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Test, openstaan voor wat is

Test, openstaan voor dat wat is

Test: openstaan voor dat wat is.

Dit weekend ging de ganslegging over : hoe je open kan staan voor overvloed. Vanuit de ganslegging kwam naar voren dat het belangrijk is, dat je openstaat voor datgene wat is.

Dit weekend was er in mij het conflict: Hoe kan ik toelaten wat er nu gebeurt?

Het past zo totaal niet in mijn huidige leven. Mijn leven verandert. Als ik dit in mijn leven toelaat: wie ben ik, wat doe ik, wat zijn normen en waarden? De hele wereld komt daar mee op zijn kop te staan. Door dit tot me te laten doordringen, mezelf gerust te stellen kwam er meer ruimte. Niet zozeer in de zin van antwoorden, als wel in de zin van ontdekken.

Er is zoveel te ontdekken; de wereld is het speelveld, in je leven mag je spelen. Er ligt niets vast. Veel dingen blijken heel anders in elkaar te zitten dan je denkt. Belangrijk is dat je je niet vereenzelvigt met het beeld wat je van jezelf hebt. Vereenzelvig je niet met de situatie waar je in zit. En fixeer je niet in een bepaalde rol. De wereld is veranderlijk, het leven is veranderlijk.

Oké, daar kwam rust en openheid in mij.

Maar dan komt de test: sta je werkelijk open? Sta je werkelijk achter wat je wil doen?

Test in het dagelijkse leven

De test kan in dagelijkse zaken komen. Deze morgen stond ik bij een parkeerterrein te wachten om in te parkeren. Op dat moment parkeert een andere auto dubbel en parkeert in de plek waarop ik wil parkeren. Ik kan je vertellen dat ik niet rustig was. Enfin, na enkele momenten kon ik elders mijn auto zetten. Toch haalde deze ervaring mij uit mijn doen.

Ik was boos en geïrriteerd en kon het moeilijk loslaten. Op dat moment vereenzelvigde ik mij met mijn emoties. Toen ik me dat realiseerde, kon ik het loslaten. Toestaan wat er gebeurde. Door het door mij heen laten stromen en raakte ik het kwijt.

Nadenkend besefte ik: dit is een test: hoe kan ik het toelaten, door me heen laten stromen en me niet van de wijs brengen. Dat wil niet zeggen dat ik het goedkeur of niets erover hoef te zeggen. Maar het is er, en het maakt me bewust.

Zeven tips om Open te staan voor dat wat is.

Tip 1.

Nieuwe dingen komen in je leven, om je leven te verruimen. Het is niet de bedoeling dat je stilstaat of dat alles hetzelfde blijft. Groei is beweging. Groei bevind zich altijd buiten je comfortzone.

Tip 2.

Dat iets niet past binnen je huidige denkkader wil alleen maar zeggen dat jij je mag openstellen, ruimte mag maken voor je nieuwe inzichten en ervaringen. Kijk wat er naar je toekomt en er voor je is en wijs het niet zomaar af. Het is er niet zomaar in je wereld.

Tip 3.

Ongemak, innerlijk conflict horen bij het loslaten van oude overtuigingen. Zodra jij jezelf openstelt voor wat de bedoeling is, kan jij in jou nieuwe ruimte maken.

Tip 4.

Emoties hebben alles te maken met je reactie, in hoeverre iets passend is bij je oude overtuigingen. Ga dieper en voel waar het over gaat. Dan weet je of je overtuiging en je oordeel daarbij nog klopt en wat de bedoeling is.

Tip 5.

Niets is blijvend. Je vereenzelvigen met, of het nodig hebben van iets buiten jezelf maakt je afhankelijk. Zodra jij los durft te laten en durft te zien dat het de bedoeling is dat er beweging is; creëert ruimte.

Tip 6.

Oordeel en veroordeel jezelf en de ander niet. De wereld is je speelveld, de ander is je spiegel. Kijk wat er is, en zie wat je tegenkomt: wat heeft het jou te vertellen?

Tip 7.

Houd van jezelf en de liefde voor je medemens zal er zijn. De wereld veranderen begint bij jezelf. Sta jezelf de veranderingen toe en gun het persoonlijke pad aan een ieder, zoals het ook voor jou is.

Vragen naar aanleiding van deze blog kun je hier mailen

Reageer

Via Sophia