Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
Toewijding

Toewijding aan het leven

Toewijding aan het leven.

Vroeger kreeg ik te horen: ‘Oh dat is niet belangrijk.’ Nu zeg ik tegen mezelf: ‘t stelt niks voor.’

We hebben geleerd dat wij niet belangrijk zijn, dat wat we voelen niet belangrijk is.

Ik heb geleerd, dat ik mijn schouders eronder moest zetten en door moest gaan. Me niet aan te stellen. Nu haal ik me zelf onderuit en zeg ik tegen mezelf. ‘Stel je niet aan. Het doet er niet toe wat je voelt.’ Daarmee haal ik mezelf en mijn eigenwaarde onderuit. Daarmee creëer ik de voorwaarde voor een depressie.

Machteloosheid, geen waarde hebben, het gevoel betekenisloosheid van je persoonlijke beleving en ervaring zijn fnuikend voor je eigenwaarde. Wat nu als het andersom ligt?

Stel je voor

Stel je voor dat het ontzettend belangrijk is wat je voelt, hoe jij je voelt en wat je doet? Jij met jouw ervaring draagt een wezenlijk onderdeel bij aan de ontwikkeling van de wereld, van de mensheid. Heel eenvoudig is dit op te merken als je kinderen hebt; jij bied ze de springplank naar hun toekomst. Wat jij hen leert is de basis waar zij op voortborduren. Zelfs als je geen kinderen hebt, beïnvloed jij je omgeving. Mogelijk dat jij het dan minder goed ziet, maar een mens bestaat niet zonder communicatie, en een mens leeft niet afgesloten van zijn omgeving.

Ik realiseer me steeds meer dat wat ik voel, de ingevingen die ik krijg dat ze waardevol zijn. Soms ben ik daarover nog in conflict met hoe ik het geleerd heb. Maar ik zie de resultaten dagelijks om me heen. Hoe een glimlach vriendelijkheid kan brengen, hoe medeleven het leven van een ander kan verlichten. Maar ook andersom; hoe onoplettendheid pijn kan veroorzaken.

Jij en ik laten onszelf zien, hoe we zijn, hoe we staan in onze ontwikkeling. Hoe we de liefde kunnen dragen voor onszelf, voor onze naasten. Het is een ontwikkelingspad wat voortborduurt op dat van mijn ouders en voorouders. Ook ik maak fouten, daar leren ik en mijn kinderen van. Over de generatie heen leren we van elkaar, binnen de generatie leren we van elkaar. Onze samenleving heeft jou nodig; jou zoals je bent. Het vraagt je om je toe te wijden aan het leven, toe te wijden aan de liefde. Het doet er toe hoe jij je voelt, welke ervaring je hebt. Jij doet er toe, je bent een belangrijk onderdeel in de wereld, in deze samenleving, voor de mensheid.

Zeven tips bij toewijding aan het leven.

1. Stop met je zelf te veroordelen, kijk in liefde en mededogen naar je zelf en zie het grotere plaatje.

2. Jij mag elke dag kiezen hoe jij je dag begint. Geniet van je dag en van het leven.

3. Heb de moed te ontdekken wat niet meer werkt en laat dit los. Er is meer in het leven. Stel je open voor de mogelijkheden die het leven je geeft.

4. Voluit leven, betekent volledig aanwezig zijn, ook in je lichaam.

5. Heb de moed om verschil te maken. Laat jezelf zien. Jij hebt jou unieke inprint op de wereld.

6. Heb de moed om in jezelf bloot te leggen wat van binnenuit komt of wat van buitenaf op gelegd of aangeleerd is. Dit kan strijdig zijn. Elke innerlijke verandering, elk innerlijk conflict doet stof opwaaien.

7. Vertrouw je gevoelens en je indrukken. Wees bereid liefde te zijn en liefde te geven.

Heb je vragen hoe jij kunt staan in de wereld en je toe kunt wijden aan het leven? Neem dan contact op. Voor het gratis ebook, klik hier.

Reageer

Via Sophia