Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
vakantie gevoel wat doet dat met je

Vakantie wat doet dat met je?

Vakantie wat doet dat met je?

Momenteel heb ik vakantie, zo heerlijk. Ik ben er echt helemaal uit. Nieuwe ideeën borrelen op. Nieuwe onderwerpen roepen mij. Ik heb er helemaal zin in.

Totdat ik thuis kom, ik zie al het werk wat ik nog moet doen, ik zie dat de kinderen de boel de boel hadden gelaten.

En mijn ratio start met planning, schiet ik direct in de actie.

Ineens zat in de clinch tussen mijn ontspanning en mijn actie.

Waar is mijn ontspanning, waar is mijn relaxtheid? Alsof ik zo terug stapte in een oud patroon. Alsof de vakantie maar een intermezzo is, zonder dat ik werkelijk de ontspanning kon verankeren. Hoe kan ik mijn ontspanning zo lang mogelijk vasthouden en vanuit die ontspanning mijn werk doen?

 

Vakantie verandering van ritme

Door vakantie raak je uit je normale ritme, uit je normale patroon.

Dat kan fijn zijn.

Als je vakantie ritme heel erg verschilt van dagelijkse ritme is de kans groot, dat de vakantie gevoel nadat je terug bent vakantie, heel snel verdwenen is.

In de ontspanning ontdek je mogelijk een oase van rust en relaxing, als je dat al bereikt; daar hebben we meestal ook tijd voor nodig om in die ontspanning te komen.

Wat veel vaker gebeurt, is dat we zo langdurig gespannen waren, dat we dan pas gaan voelen wat zich allemaal in ons vastgezet heeft.

Heel vaak uit zich dat in migraine als je vrij bent, in lichamelijke klachten als je kunt ontspannen.

 

Dit zijn allemaal  signalen dat we ons systeem al heel lang hebben overbelast en dat we niet voldoende zorg hebben gehad voor ons wel en wee.

Natuurlijk vertel ik je niets nieuws. Maar vervelend is het wel. Wat een bijkomend probleem is, als je even rust hebt gehad, kost het inspanning om weer in hetzelfde hoge ritme te komen. Dat betekent dat je na de vakantie in plaatst van de ontspanning vast houden, oververmoeid uit je werk terug komt, omdat je uit het tempo was en er opnieuw in moet komen.

Daarmee is vakantie een onderbreking van je ritme, een doorbreking van je patroon, en het geeft je inzicht hoe je met jezelf en je tijd bezig bent.

 

Wil je echt plezier van je vakantie hebben, zul je meer ontspanning in je dagelijks ritme moeten creëren. Vaker een weekend weggaan. Balans vinden tussen inspanning en ontspanning. En goed voor jezelf zorgen.

Zorg dragen voor jezelf en voor je ontspanning kun je vinden in kleine dingen.

Hieronder vind je zeven tips om het vakantiegevoel in jezelf te verankeren.

1. Mindfull aanwezigheid

Ga bewuster om met je zelf en met je tijd. Wees volledig aanwezig in wat je doet en doe één ding tegelijk.

2. Gebruik je ademhaling

Je ademhaling helpt je om volledig in je lichaam te komen. Om je lichaam en je geest gezond te houden. Hoe dieper en langzamer jij kunt ademen, hoe meer rust jij in je systeem kunt brengen.

3. Maak dingen af.

Als je met honderd dingen tegelijk bezig bent, is je geest nog alert op wat je in je andere project nog moet doen. Daarmee ben je minder mindfull aanwezig.

4. Maak een plan.

Inspiratie komt en gaat, net zoals goede voornemen. Wil je er echt wat mee doen, zul je voor jezelf een plan van aanpak moeten zodat je het ook werkelijk kunt implementeren. Door een planning te maken, maak je concreet wat je gaat doen.

5. Plan vrije tijd en ontspanning in.

Plan vrije tijd en ontspanning in zodat er een balans ontstaat in actie en de ontspanning die jij je zelf gunt. Maak tijd vrij in je agenda wanneer je niet gestoord wil worden.

6. Veranker het vakantie gevoel.

Veranker het vakantie gevoel door herinneringen, foto’s, of voorwerpen die het gevoel weer geven een plaatst te geven in je huis.

7. Geniet van wat er is en wat er gaat komen.

Plezier in je leven is een enorme belangrijke factor om ontspanning vast te houden. Hoe meer je kunt genieten, ook van je werk, hoe lekkerder jij in je vel zit.

 

Wil je meer informatie? schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Mocht je angst en/ of paniekklachten ervaren kijk of de Eerste Hulp kit bij angst je kan helpen.

Reageer

Via Sophia