Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
knuffelen

Van gereformeerd naar liefde in vrijheid

Van gereformeerd naar liefde in vrijheid

Een groter verschil lijkt er niet te bestaan. Ik ben opgevoed met hel een verdoemenis als je niet luisterde naar het woord van God, zoals de dominee dit op de preekstoel uitlegde. En wel deze uitleg en niet een andere uitleg. Het geloof bestond voor mij uit angst. Angst om het niet goed te doen. Angst om naar de hel te gaan. De verplichting om te leven volgens de wet. O wee als je iets anders deed, als je zelf wat bedacht. ´Want mensen zijn geneigd tot al het kwaad.´

´En het vlees is zwak….´

Het lichaam kan je niet vertrouwen, die boodschap was duidelijk.

Ervaringen kun je niet vertrouwen. De wereld moest je met wantrouwen bezien. En daarmee werd je persoonlijke wereld steeds kleiner.

Geboden, verboden, sociale controle; het waren en zijn de manieren om je op het rechte pad te houden.

Al deze geboden en verboden maakte de wereld beheersbaar, de persoonlijke wereld werd klein. Mensen werden bang en durfde zich niet te ontwikkelen.

Angst werkt remmend

Angst om te leven, angst om te ontwikkelen: angst werkt remmend. Mensen durven inderdaad niet. Mensen leven met emotionele en spirituele tekort uit angst niet het goede te doen. In naam van de waarheid, wordt de leefwereld klein gemaakt.

Liefde ervaren, liefde beleven dat werd ingeperkt tot liefde onder de dekens. Vooral niet openlijk. Want je zou door lust bevangen kunnen worden. Je hebt immers het lichaam niet in de hand.

Dat juist je lichaam je helpt om ervaringen te verwerken, wordt hiermee in de kiem gesmoord. Dat door n gebrek aan liefde je dit op een verwrongen manier naar buiten kan brengen, komt hierin ook bij. Angst voor je lichaam, angst voor liefde; het klinkt zo vreemd. Maar daar ben ik mee opgevoed. En ik heb ontdekt, dat het niet kan kloppen. Het is zo belangrijk om je lichaam te voelen, de liefde door je te voelen. Open te zijn in wat je voelt en ervaart en hoe helend dit is.

Zeven tips: van gereformeerd naar liefde in vrijheid

1.

Alles wat je voelt is oké en mag er zijn. Zolang iets er niet mag zijn, is het in het donker en kan het je ´in bezit´ nemen.

2.

Taboe op seksualiteit leidt vaak tot activiteiten in het geheim. Het mag niet en alles wat niet mag, wil onderzocht worden.

3.

Het lichaam slaat alle ervaringen op. Ook het gemis aan ervaringen. Gebrek aan lichaamscontact zorgt dat baby’s dood kunnen gaan. Ook voor volwassen kan een gebrek aan lichaamscontact een depressie veroorzaken.

4.

Liefde wordt vaak geuit in de vorm van bezitsdrang. ´Jij bent van mij.´ De liefde wordt daarmee in een gouden kooi gestopt. Hoe mooi de kooi ook is, in een kooi kan jij je niet ontwikkelen.

5.

Angst en liefde gaan niet samen. Overal waar schaamte of taboe op zit, zit diep in de angst. Door schaamte en taboe onder ogen te zien, kan je beter mee handelen en kan jij jezelf beter accepteren.

6.

Liefde ervaren, je lichaam voelen. Heeft te maken dat je mag zijn zoals je bent. Of je nu dik, dun, oud of jong bent, het maak niet uit. Je bent goed zoals je bent.

7.

Hoe vrijer jij je in je lichaam voelt, hoe zuiverder jij kan voelen wat voor klopt of niet klopt. Je lichaam geeft heel veel informatie over onder andere je grenzen, mogelijkheden en wensen aan.

Woensdagavond 4 september 2019 Knuffelworkshop in Dordrecht

Een knuffelworkshop is een workshop die gericht is op liefdevolle aanraking. De meeste mensen houden van knuffelen, maar durven het vaak niet. Veel mensen vinden het spannend om te knuffelen, omdat je dan wel heel dicht bij elkaar komt. Deze workshop probeert ruimte te scheppen door een omgeving te creëren waarin mensen zich veilig voelen. Zowel voor, tijdens als na een knuffelworkshop blijven we uit seksualiteit. In onze ervaring kunnen mensen zich daardoor nog veel verder ontspannen en overgeven, omdat ze weten dat er niets van ze verwacht wordt.

Hoe gaat zo’n avond?

Op zo’n avond mag er geknuffeld worden. Omdat knuffelen voor veel mensen een grote stap is, worden er oefeningen aangeboden om eerst contact met jezelf te maken, vanuit het contact kan jij aangeven wat je fijn vindt of niet fijn vindt. Jij bepaalt zelf jouw tempo. De oefeningen kunnen een meditatie, spel of dans zijn.

Door te knuffelen gaan we ons beter en gelukkiger voelen. Hoe dat komt? Mensen zijn sociale wezens. We kunnen een heleboel zelf, aangeraakt worden is iets totaal anders dan jezelf aanraken. Door te knuffelen worden stofjes aangemaakt waar we ons goed door gaan voelen. De belangrijkste daarvan is oxytocine, ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd.

Oxytocine zorgt ervoor dat we ons socialer gaan gedragen, ons fijner voelen, stress wegzakt, onze bloeddruk lager wordt en de spijsvertering wordt verbeterd. Veel mensen hebben een leven vol stress. Knuffelen kan een hele goede manier zijn om de ervaren stress te verlagen. De aanmaak van oxytocine versterkt ook de aanmaak van andere stoffen waar je je goed van gaat voelen, zoals serotonine, het ‘gelukshormoon’.

 

Heb je vragen omtrent deze blog of de knuffelworkshop?

Neem dan hier contact op

Reageer

    • Lizzie
    • 10/07/2019
    Beantwoorden

    Hoe herkenbaar wat je schrijft over geloven vanuit angst. Ook ik ben zo opgevoed. Maar ik heb inmiddels geleerd dat God Liefde is. Volmaakte liefde. Je hebt gelijk. Angst voor liefde klopt niet. Liefde is juist het antwoord. op angst.

      • sophie
      • 12/07/2019
      Beantwoorden

      Ja mooi is het hè Lizzie om te ontdekken dat God Liefde is. Je hoeft niet bang te zijn. Liefde is het antwoord. De wereld ziet er daarmee zo anders uit 🙂

Via Sophia