Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Vergeef jezelf

Vandaag is het onderwerp de gehele dag vergeving. Ik voelde het bij de voorbereiding van de dag. Vergeving omdat je iets in het verleden hebt gedaan, waar je nauwelijks meer bij kan. Vergeving omdat je het niet ziet, niet voelt. Vergeving omdat je ooit voor jezelf gekozen hebt. Vergeving omdat je voelt dat het leven je vraagt mensen, dingen of zaken achter je te laten.

Hoe meer je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent, hoe vaker vergeving nodig is.

Vergeving omdat je toen niet uit liefde handelde, niet de liefde had voor jezelf of je naaste. Wie zou zich daar niet aan schuldig hebben gemaakt?

Het leven geeft je steeds opnieuw de kansen. Want als jij jezelf kunt vergeven is daar ook de dankbaarheid. Dankbaarheid dat je mag leven, dit mee mag maken.

Wat doet vergeving met je?

Vergeving zorgt ervoor dat er weer ruimte komt in je hart. Dat je in zachtheid naar jezelf kunt kijken. Dat je weer kunt stromen, mogelijk zelfs intenser kunt voelen wat er in je is. In tegenstelling tot zelfbeschuldiging; daar sluit je hart bij, je voelt dat je hard wordt van binnen. Dan sluit je je af.

We zijn allen opgegroeid met het ideaal. De ideale jij zal in een situatie van voorwaardelijke liefde alles doen om perfect te zijn of te worden; om liefde te ontvangen. En zodra je niet perfect bent, ben je bang voor de afkeuring; niet goed genoeg te zijn, het niet waard te zijn. Dan wordt de lat nog hoger gelegd, neem je teveel hooi op je vork en zeg je geen nee. De opmaat voor een burn-out!

Erken je patroon in deze, mensen zijn niet perfect. We leren door vallen en opstaan. Van je fouten kun je leren. Elke keer opnieuw zal je je imperfectie tegen komen. Vergeef je zelf. Dit is de weg, het proces, van leren, van vallen en opstaan. Zo kan je je hart steeds een beetje verruimen, mogelijk niet in één keer. Maar dat hoeft ook niet.

Zeven tips om jezelf te vergeven:

1. Stel je kwetsbaar op, vertel wat er in je omgaat. Door jezelf te laten zien, kan je gekend en herkend worden.

2. Voel waar je jezelf probeert te bewijzen. Liefde valt niet te bewijzen je mag gewoon zijn wie je bent.

3. Jouw onschuld ligt in jou, ontdek haar door jezelf te vergeven. Zij is je grootste schat.

4. Heb vertrouwen in het leven, in je zelf. Alle dingen komen je uiteindelijk ten goede. Ook de pijn die je ooit ervaren hebt.

5. Mogelijk dat je in dit leven een heleboel karma tegenkomt uit vorige levens. Door jezelf te vergeven, kan deze karma ingelost worden.

6. Het pad van vergeving is een pad dat vraagt om zachtheid en mededogen voor jezelf.

7. Op het pad van vergeving zul je alle steun ontvangen die je nodig hebt. Vraag of de juiste mensen op je pad komen. Hulp van boven is heel vaak in de vorm van hulp van mensen.

Wil je met me praten hoe en waarom je jezelf kunt vergeven, neem dan contact met me op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia