Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
waar ben je uit balans?

Waar ben jij uit balans?

Waar ben jij uit balans?

Wat heb je het hardst nodig als je in de problemen zit?

Buiten aandacht voor je situatie, wil je vooral uit je problemen komen. Het liefst op je eigen manier.

Maar wat als je niet weet hoe?

 

Misschien denk je; wat is dat voor onzin, als ik een probleem heb, dan wil ik ervan af!

Ben ik ziek, dan wil ik gezond worden.

Heb ik angst, wil ik zonder angst leven.

Heb ik ‘n burn-out, dan wil ik uit de burn-out.

 

Uit balans

Wat is dan gezondheid? Wat heeft je probleem moet opvangen?

Opvangen? Ja, het leven zoekt altijd balans. Er miste iets in je leven. Wat miste er dat je lichaam of je systeem zocht?

Hier ontdek je een visie op gezondheid. Kan jij daar wat mee?

Ook zo’n vraag. Als je lang ziek bent dan ben je van het ene in het andere gevallen. Je lichaam, je systeem heeft steeds naar compensatie gezocht. Het zicht wat je nodig heb, kan jij allang kwijt zijn. Je weet niet (meer) hoe het is om gezond te zijn. Geleidelijk aan is je situatie verandert en heb jij gecompenseerd met iets anders.

Het probleem is dat je het probleem als heel zwaar moeten ervaren voordat je hulp gaat zoeken. Dat is niet alleen voor jou, dat is voor de gemiddelde Nederlander. En dan wil je dat het direct opgelost wordt. Iets waar jij al jaren mee worstelt wil je in een handomdraai opgelost hebben. Er bestaan echter geen kant en klare oplossingen.

 

Wat is het alternatief?

Binnen de reguliere hulpverlening is er naast het feit dat er een lange wachttijd is, waardoor je probleem nog zwaarder ervaren wordt, een vast traject. Noem het protocol, waarin jij leert om je gedrag te veranderen. Prima toch zou je zeggen?

Dat is het topje van de ijsberg. Ons bewust zijn is gebaseerd op ons denken, voelen, ervaren en handelen. Daarin passen alle ervaringen en overtuigingen die we hebben. Ook onze hele familiegeschiedenis maakt daar deel van uit. Onder de oppervlakte ligt nog veel meer. Natuurlijk onze familiegeschiedenis, afkomst, drijfveren en complexen. Maar wat denk je over de reden waarom jij hier op de wereld bent? Daar zijn we ons vaak niet van bewust. We zijn vaak het bangst voor hetgeen we op deze wereld te doen hebben. Als je niet met deze visie werkt, blijft er heel veel liggen, waar jij nooit mee aan de slag gaat. Waar je ziel je wel steeds voor uitnodigt, maar wat jij onder de oppervlakte veegt door voorgeschreven gedrag.

Door aandacht te hebben voor datgene wat je roept, hoe bang je er ook voor bent, kun je komen tot herstel van wat je werkelijk ziek maakt. Wat jou ziek maakt, kan anders zijn dan wat een ander ziek maakt, omdat dat te maken heeft met datgene waar jij voor bedoelt bent.

Een traject dat op jou als persoon is toegespitst is hiervoor belangrijk.

7 stappen Binnen het traject balans terug vinden

Stap 1. Ruimte maken

Als je om hulp vraagt, zal ik als hulpverlener in eerste instantie proberen, je te helpen om de balans in belastbaarheid en kracht proberen te verbeteren. Ik geef je tips om de huidige problemen, heel concreet te verlichten. Wat een opluchting denk je. Het gevaar is dat jij denkt, oh nu kan ik het wel zelf. Jouw / ons hele systeem is gericht op balans. Jij hebt op jouw manier al van alles geprobeerd om in balans te komen met de mogelijkheden die jij zag. Met de mogelijkheden die ik aanbied, krijg jij meer tools tot je beschikking.

Let wel de tips die ik als eerste geef zijn er op gericht om jou wat speelruimte te geven. Verandering kost nl. heel wat kracht en energie. Als jij aan het einde van je Latijn bent, heb je weinig kracht en weinig energie; er is weinig speelruimte. Zodra jij deze tips als oplossing ziet, dan heb je er een probleem erbij. Dan denk je dat je het zelf kan, en je worstelt op de oude manier verder.

Stap 2. Wat beweegt je werkelijk?

Binnen jou levensverhaal is duidelijk een rode draad te herkennen. Wat zijn je ervaringen, waar voel jij je in aangesproken en wat betekent dat voor jou?

Allemaal vragen die passen binnen je persoonlijke levensgeschiedenis.

Stap 3. Wat houd je tegen?

Wat ik persoonlijk ervaar en herken bij zoveel van mijn cliënten is: juist datgene wat jij te doen hebt, maakt je zo bang. Je vraagt je af of jij daarvoor wel de geschikte persoon bent. Of je het wel kan. Je maakt verhalen, je maakt drama, je zaait twijfel en je stapt in de angst.

Stap 4. Herken, wat doe je?

Elke uitdaging waar jij je in aangesproken voelt, is voor jou een uitnodiging. Je ziel wil geleefd worden. Ons hoofd wil controle. Deze twee kunnen haaks op elkaar staan en de keuze die jij maakt kan je verder op je pad brengen of je op een dwaalspoor zetten. Uiteindelijk is de keuze aan jou. Durf je in vertrouwen te stappen, of kies je voor zekerheid?

Stap 5. Wat heb je nodig?

Binnen deze fase ga je vaardigheden ontwikkelen. Je hebt je keuze gemaakt voor je ziel. Je hebt ontdekt wat jouw levensdoel is. Dat vraagt wat van jou. Enerzijds kan je waarschijnlijk niet overzien wat de bedoeling is, je voelt een richting, maar hoe? Dat is een vraag waar je geen antwoord op hebt. Het hoe hoef je ook niet precies te overzien, om toch op weg te gaan. De weg ontvouwt zich al lopend.

Stap 6. Doorzetten of niet?

Zo vaak komt deze vraag in jezelf op. Wat doe ik, wat geloof ik, hoe voelt het, durf ik te blijven vertrouwen? Zie het als een test. Jouw levensdoel vraagt toewijding. Je doet het er niet zomaar even tussendoor. Het vraagt 100% inzet, 100% aandacht en 100% vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in het Goddelijk plan of het groter geheel. Zet je door of haak je af?

Stap 7. Elk level heeft zijn eigen uitdaging.

Het kan zijn dat je al heel wat uitdagingen achter de rug hebt. Zie het leven als een spiraalvormige beweging. Datgene wat je nu nog niet meester bent, komt in de volgende ronde terug. Datgene waar je nu meester in bent, krijgt een verdiepingsslag. Zolang jij leeft, zal het leven je uitnodigen om het leven te beleven. Om te staan waar jij in gelooft. Om jouw waarheid te leven.

Wat is jou waarheid? Waar voel jij je energie stromen? Waar wordt je blij van?

 

Wil je een traject bij volgen en wil je weten waar ik jou bij kan helpen?

Neem dan contact met mij op.

Reageer

Via Sophia