Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
bang

Wat als denken je bang maakt?

Wat als denken je bang  maakt?

‘Ik ben zo bang om buiten de regels te gaan!’

Degene die dit verzucht durft me nauwelijks aan te kijken. Bang dat ook deze uitspraak te ver gaat.

Tot nu toe heeft hij geleefd binnen de regels. De regels werden steeds strikter. Waren het regels van buiten? Of waren het regels die hij zichzelf oplegde? Hij wist het niet meer. Voor hem was het gelijk. In zijn ijver om het maar vooral goed te doen was hij zo fanatiek dat hij niet in de gaten had, dat zijn leefruimte steeds enger werd.

‘Dat hoofd, dat gaat maar denken, dan voel ik me zo akelig, dan kan ik zo bang worden, dan durf ik niet meer…’

Zomaar een paar uitspraken wat ons denken met ons kan doen.

Wordt je bewust wat je denkt en hoe je denkt; denken kan je zo bang maken.

Ben je bekend met angst, paniekaanvallen en denk je veel na? Grote kans dat het denken en belangrijke rol speelt in datgene wat je angst bezorgd. Hoe je denkt en wat je denkt kan erg beangstigend zijn. Een vriend vertelde dat hij erg bang is, juist in deze tijd. Hij ziet de toekomst erg somber in; Het nieuws geeft hem weinig hoop. Ondanks dat hij zich realiseert dat het bezig met het nieuws zijn gedachten alleen maar verergert, is het voor hem geen optie om het nieuws niet te volgen.

Wat het denken ook pakt als reden, er is veel om bang voor te zijn. Dat laat ook zijn dat de echte reden onder het denken zit: het denken kan de angst verergeren, maar is niet de oorzaak van de angst.

Omgaan en leven in de wereld vraagt wat van je. Het is niet de bedoeling dat jij je afsluit voor wat er is. Je hoeft je er niet mee te vereenzelvigen, maar het is de kunst om deel te nemen aan het leven op een onthechte manier. Genieten wat er is, maar het ook weer los te kunnen laten. Dat vraagt een levensvisie, een ontwikkeling, liefde voor alles wat is.

Liefde is het tegenovergestelde van angst. Hoe meer jij in de liefde kan stappen, hoe minder angst vat op je heeft. In de zorg voor jezelf en voor je lichaam, kan je lichaam een uitstekende manier zijn om die liefde in jezelf gewaar te worden.

Zeven tips bij: Als denken je bang maakt

1. Laat onnodige gedachten los en open je voor de omgeving. Door in je lichaam te zijn wordt je gewaar wat er in en om je speelt.

2. Adem en denken zijn met elkaar verbonden. Via je denken kan je “richting” geven aan je adem en via je adem kan je richting geven aan je denken. Zie dit als een snoer met twee uiteinden. Een soepel snoer, hoe stevig deze connectie is hoe sterker het snoer.

3. Het hoofd wil van alles, bedenkt van alles en vergeet daarbij dat het verbonden is met het lichaam. Hoe bewuster het lichaam verbonden is met het hoofd, hoe meer rust er in jou is.

4. Hoe graag je alles wil overdenken, bedenken of wil regelen; niet alles is te controleren. Geef naast het organisatorische, ook ervaring kans om te leven en te beleven. Je denken kan minder bevatten dan jou lichaamswijsheid.

5. Observeer jezelf met betrekking tot wie je bent, wat je denken en hoe je handelt. Hoe denk je over jezelf, mag je fouten maken, en is er ruimte om het leven te beleven?

6. Wordt je bang van je eigen gedachten? Zo ja, kijk dan wat je helpt om jezelf gerust te stellen. Geruststelling is een belangrijke factor om je denken tot rust te brengen. Geef jezelf de hoop en het vertrouwen dat het anders kan.

7. De natuur geeft bijzonder veel inspiratie om jezelf en je denken tot rust te brengen. Bedenk dat ook jou deel uitmaakt van de natuur. Gebruik je lichaam, yoga of tai chi om jezelf tot rust te brengen en in je lichaam te komen.

 

Herken je dat denken je bang maakt? en wil je dit veranderen? Neem dan contact op. Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.

 

Reageer

Via Sophia