Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Wat de boer niet kent

Wat de boer niet kent; lust hij niet.

Wat de boer niet kent…. Mogelijk dat het helemaal niet klopt dat wat de boer niet kent, hij niet lust. De meeste boeren zijn praktisch en kijken of het voor hen passend is. Als het niet passend is in hun leven, wat is dan het nut.

Daarmee zitten we wel op de functionaliteit of doelmatigheid. Waar ik deze keer graag onder de aandacht wil brengen is het belang van flexibiliteit.

Je hoeft niet alles goed te vinden of te accepteren. Wat van belang is; is te zien dat het voor een ander van belang kan zijn dat hij anders denkt, anders doet en anders in de wereld staat. Het hoeft niet jouw ding te zijn. Maar zie en accepteer dat n ander anders in de wereld staat.

Deze week vertelde een vrouw mij dat ze het zo moeilijk vind om te zien dat mensen zo anders omgaan met etiquette, anders omgaan met regels en gebruiken. Zij vatte het zeer persoonlijk op; de anderen hadden geen respect voor haar, of hielden geen rekening met haar.

Ik vroeg haar of ze gevraagd had om rekening met haar te houden. Zij zei: ‘Nee, dat is toch vanzelfsprekend dat ik het zo uitlegde?’ A: ‘Nou nee, dat is hoe jij het interpreteert. Misschien heeft ze andere gewoontes, andere gebruiken; als jij dat niet checkt, weet je niet of het klopt wat je denkt.’ ‘O, oké. ‘

Zoveel mensen, zoveel invalshoeken, zoveel mensen, zoveel andere gebruiken. Er is geen mens hetzelfde, er is geen mens die hetzelfde denkt of hetzelfde nodig heeft.

Hoe kan jij je openstellen voor die ander en meer flexibiliteit ontwikkelen?

Dat begint met te zien wat jezelf nodig hebt, te zien hoe je zelf denkt. Vandaar uit kun je vrijuit kijken en ervaren dat wat jij nodig hebt, een ander niet nodig heeft. Zoals jij denkt, denkt de ander niet. Stel vragen, wees geïnteresseerd. Hoe ziet de ander z’n wereld, hoe kijkt hij, wat is zijn zienswijze. Verwonder je, de wereld omvat zoveel meer dan jij kan bevatten.

Door open te staan voor wat er aan diversiteit is, door verder te kijken dan je neus lang is, zie je dat de wereld zoveel groter is. Dat een ieder op een andere manier een bijdrage levert aan het geheel.

Zeven overwegingen bij: Wat de boer niet kent….

1. Hoe zie jij de wereld? Wat is jouw overtuiging? Ken je mensen die hetzelfde als jij denken? Wat verbindt jullie? En ken je mensen die er anders over denken? Kan je dat respecteren? Kan daar een verbinding mee zijn?

2. Vragen stellen, interesse tonen; het zijn die basale zaken die je helpen om een ander te leren kennen, die helpen om de wereld op een andere manier te kunnen zien. Het hoeft niet jou zienswijze te zijn, maar het kan goed zijn om te weten dat er andere zienswijze zijn en hoe die zienswijze eruit zien.

3. Als je alleen maar kijkt naar je eigen oordeel, je waarheid ziet als de enige waarheid; blijkt jij ineens heel weinig mensen te kennen. Dan is je wereld klein, en je blikveld beperkt.

4. Door open te staan voor je eigen behoefte, je eigen noden, kun je zien wat de behoeften en de noden van een ander zijn. Inhoudelijk kan dat zo verschillend zijn. Maar er zijn ook altijd zoveel overeenkomsten.

5. Door vragen te stellen, je eigen waarheid niet als een vlaggenschip voor je uit te dragen, maar wel mee te nemen in je pocket, kun je in contact komen met mensen. Verbinding kan op zoveel manieren gemaakt worden. Niet door jezelf voorop te stellen; wel vanuit liefde en interesse voor de andere mens.

6. Zoals jij een vat bent vol tegenstrijdigheden, zo kun je ontdekken dat ieder mens heel veel facetten in zich draagt. Jezelf accepteren met al je tegenstrijdigheden, helpt om de ander ook te accepteren zoals hij of zij is.

7. Je naaste lief hebben als je zelf, begint met zelf liefde. Met elkaar dragen we bij aan liefde op de wereld. Met elkaar dragen we ieder op ons eigen manier bij aan een betere toekomst: een hemel op aarde!

Heb je moeite om jezelf en of de ander te accepteren zoals die is en wil je er wat aan doen? Neem dan contact op. Ook kun jij je aanmelden voor de nieuwsbrief. 

Reageer

Via Sophia