Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Wat is de zin van het leven?

Wat is de zin van je leven?

Wat is voor jou het doel in dit leven?

Ik mocht deze week een groep leerlingen met dit onderwerp bezighouden. Een nogal groot onderwerp wat eigenlijk niet te behappen is. En deze leerlingen zijn gewend om met grote onderwerpen om te gaan. Ik kreeg vragen hoe het zit met het Corona virus, met milieuproblemen ed.

Wat is de zin van je leven: is een bijzonder persoonlijke vraag. Er zijn zoveel invalshoeken. Vanuit de psychologie kijk ik vooral naar het ontwikkelingsstuk. Ieder mens heeft zijn ontwikkeling. Als tiener is je ervaring en wat je te ontwikkelen hebt anders dan als volwassenen of als oudere. Logisch dat de zin van het leven voor jou zich daarin aanpast.

Om een antwoord te kunnen geven wat voor jou de zin van het leven kan zijn, kun je een vervolg vraag stellen: Wat houdt je op dit moment bezig? Wat is voor jou zo belangrijk dat jij daaraan aandacht geeft. Daarmee breng ik het onderwerp naar een hanteerbaar begrip.

Daarmee wordt duidelijk dat er niet één ding is wat de zin van het leven bepaalt.

De zin van het leven vind je terug in het sociaal, emotionele, relationele en ontwikkelingsgebied.

Daarmee komen alle facetten die belangrijk zijn voor een vervuld leven in zicht. Deze facetten kun je teruglezen in Pijlers van het zelfbeeld.

De zin van het leven kan groots en abstract geformuleerd worden. Maar je kunt ze vertalen naar de voor jouw belangrijke normen en waarden. Jij weet wat je belangrijk vind en waarom. Je kunt het voelen als je niet handelt naar je eigen normen en waarden, dat klopt het niet. Dan ben je niet in lijn met je eigen normen en waarden en voel jij je ongemakkelijk.

Wat is voor jou de zin van het leven? Wat is voor belangrijk je leven? Koppel de zin van jou leven aan je levensmissie en je weet wat je te doen staat.

Zeven overwegingen bij de zin van het leven

1. De zin van het leven is niet alleen datgene waar je blij of vervuld door wordt, maar gaat ook over datgene wat jij als jou verantwoordelijkheid ziet om jij te zijn.

2. De zin van het leven is gekoppeld aan jou en hoe jij jezelf ziet; Jouw zelfbeeld, je wensen en idealen geven zicht op de zin van het leven.

3. Soms worden we zo overdonderd door prikkels, trauma’s en pijn, dat we helemaal niet met de zin van het leven bezig zijn. Toch draag je dit altijd bij je. Zelfs je overprikkeling, je trauma’s en de pijn zijn ervaringen die bijdragen aan jouw zin van het leven.

4. Het leven wil door jou geleefd worden. Hoe jij het leven invult is aan jou. Jouw levensmissie, je levensdoel en je levenservaringen zijn nauw met elkaar verbonden.

5. De zin van het leven, gaat over de betekenis die jij geeft aan je leven en je ervaringen die je in je leven meemaakt. Daarin zijn heden, verleden en toekomst met elkaar verbonden.

6. Elke persoon creëert zijn of haar wereld. Creëer een plek waar je talenten, je persoonlijke krachten en je zwakheden hun eigen plek mogen vinden.

7. Je grootste talenten zijn die, die het meest zinnig zijn. Zij zullen je helpen bij het vervullen van je verlangen en het loslaten van je angsten. Het helpt om meer mensen te betrekken bij je plannen.

Reageer

Via Sophia