Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
wat is jou aandeel

Wat is jou aandeel?

In een gesprek heb je iemand tegenover je. In die persoon huist een wereld; een wereld van ervaring zowel verwerkte als onverwerkte. Tijdens het gesprek kan het zijn dat je daar totaal geen zicht op krijgt. Hoe iemand het gesprek ervaart en verwerkt, zit in de zogenaamde black box. De persoon kan zich daar ofwel bewust, deels bewust of volledig onbewust van zijn.

Tijdens het gesprek dat jullie samen hebben ontstaat er een interactie tussen jou en de ander. Er gebeurt wat bij jou en de ander, wat weer invloed kan hebben op anderen. Deze interactie werkt uit op zowel de bewuste als de onbewuste delen. Hoe meer er onbewuste delen, niet verwerkte ervaringen worden geraakt, hoe meer iemand vanuit een niet erkend, een onbekend deel reageert. Niet omdat hij of zij dat wil; maar hij heeft er nog geen zicht op.

Zo kan het gebeuren dat iemand jou flink de waarheid vertelt om dat hij niet tevreden is over wat jij voor hem doet. Hij had verwachtingen die jij niet waar maakt. Als deze verwachtingen niet uitgesproken zijn, is het heel gemakkelijk om daar totaal verschillend in te staan. Jij kan door je ervaring zo totaal anders in het leven staan dan ik. Helemaal niets mis mee. Maar verwachtingen die niet uitgesproken zijn, hebben een enorme grote kans op frustratie en onvrede omdat de ander geen idee heeft wat jij verwacht. Hoe gemakkelijk ontstaat er miscommunicatie, ruis op de lijn, onduidelijkheid.

Je kan iemand wel in het gezicht zien maar niet in zijn hoofd kijken.

Gezichtsuitdrukkingen kunnen informatie geven over wat iemand denkt of voelt. Je moet iemand wel goed kennen om deze signalen juist te interpreteren. Een groot gevaar is, dat je de signalen verkeerd interpreteert, over het hoofd ziet of niet kunt volgen. Open communicatie is een enorm belangrijk in contact. Zeker in relatie, één op één gesprek is het betrekkelijk eenvoudig om de ruis of de onduidelijkheid boven water te krijgen. Spreek je uit; wat denk je, wat voel je, wat wil je. Spreek vanuit jezelf. Jij weet wat jij voelt, wat jij bedoelt, of hoe het voor jou is.

In een gesprek van twee personen, hebben beiden personen of ze nu veel of weinig zeggen allebei de mogelijkheid om een evenredig aandeel daarin te hebben. Jouw binnen- en jouw buitenwereld spelen hier beiden een grote rol. Zelfs als er niet gesproken wordt, wordt er gecommuniceerd. Er bestaat niet iets als geen communicatie. In de communicatie is het daarom goed om te onderzoeken wat jouw aandeel is. Natuurlijk kan je je heel gemakkelijk verschuilen achter; ja maar….

In het onderzoek wat jou aandeel was in het gesprek kom je heel veel te weten. De ander is namelijk een spiegel voor jou. Wat heeft hij of zij bij jou getriggerd; dat leeft dus bij jou

Zeven overwegingen bij Wat is jouw aandeel?

1. ´Waar er twee vechten zijn er twee schuld´ zei mijn moeder altijd. Schuld is in deze misschien een groot woord. Maar van onbegrip kan jij je afgewezen voelen, heftig reageren en daarbij een vuurtje aanwakkeren. Je bent dan geraakt en vanuit die geraaktheid reageer je, wat bij de ander weer een reactie teweegbrengt. De kunst is om naar je eigen aandeel te kijken en te voelen wat je te doorvoelen hebt.

2. Houd op met strijden, laat los. Alles wat je te doen hebt is te zijn en alles kan zich ontplooien

3. Woede is een bescherming om de achterliggende pijn niet te hoeven voelen. Achter woede verschuilt zich altijd pijn en angst. En achter angst ligt verlangen…

4. Het is een illusie te denken dat onvrede overgaat als je haar maar uit tegenover degene op wie je kwaad bent. Als je de ander maar eens goed de waarheid zegt. Het is meer dan genoeg om je woede te voelen. Méér hoef je er niet mee te doen. Je hoeft woede alleen maar te ervaren en te beseffen waarom je kwaad bent.

5. Het kan een heel plezierige en mooie gave zijn dat je een spontaan gevoel kunt hebben, dat je kunt ontvlammen – ook al is het in woede. Hoeveel mensen geloven er niet dat zij zelfs hun meest intense emoties verstandelijk moeten benaderen om ze de baas te blijven… Dat is bijzonder onaangenaam. Als je woede gewoon toelaat, zul je er nooit door overweldigd worden.

6. Let op wat je verwachtingen zijn. Verwachtingen bepalen voor een groot deel hoe jij de boodschappen van de ander interpreteert.

7. Je bent nooit kwaad om de reden dat je denkt dat je kwaad bent, er blijkt altijd andere zaken geraakt te zijn en de reden voor je kwaadheid te zijn.

Wil je meer zicht krijgen op jezelf en hoe jij bent in relatie tot de ander? Neem dan contact op. Voor het gratis ebook, klik hier.

Reageer

Via Sophia