Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Wat is jouw liefdestaal?

Welke liefdestaal spreek jij?

Misschien is dit wel een volledig nieuw begrip voor je. Waar je iemand blij kunt maken met positieve woorden, lijkt een ander hier volledig ongevoelig voor te zijn. Als je dan niet bekend bent met het begrip ‘de taal van de liefde’ dan zou je hier helemaal van je stuk kunnen raken.

In de klassieker “de vijf talen van de liefde” presenteert Dr. Gary Chapman een simpele waarheid: “relaties verbeteren als we elkaar beter begrijpen”. In het kort kan de liefdestaal er als volgt uitzien:

1 Positieve woorden
2 Tijd & aandacht
3 Cadeaus
4 Dienstbaarheid
5 Lichamelijke aanraking

Ik kom uit een groot gezin, waar weinig woorden werden gesproken. Ik hou van je, dat doe je goed, werd niet vaak uitgesproken. Toch herinner ik me dat mijn vader tijdens het opscheppen van het eten precies wist wat een ieder lekker vond; ik zag daar zijn manier om zijn liefde te uiten. Met dat in mijn achterhoofd kon ik ook de diverse uitingen van liefde onderscheiden bij de ander, voor mijzelf was het begrip van de 5 talen een hulp.

In de relatie kan de diverse uitingen van liefde en je behoefte daaraan een belangrijk gegeven zijn. Zo vertelde een vrouw mij dat haar man nooit zei dat ze iets goed deed, of dat hij van haar hield en dat was voor haar juist heel erg belangrijk. De man was iemand van weinig woorden, voor hem was het zeggen dat hij van zijn vrouw hield niet belangrijk, dat was toch duidelijk? Anders zou hij niet met haar zijn.

Het ontdekken dat je een andere liefdestaal spreekt kan voor veel begrip in de relatie zorgen, het zorgt er ook voor dat je je eigen behoefte en je eigen liefdestaal beter kunt begrijpen. En dat je aandacht kunt vragen voor de taal die je spreekt en de behoefte die je hebt.

De vijf talen van de liefde in het kort

Iedereen geeft en ontvangt liefde via de vijf talen van de liefde, of een combinatie hiervan.

1. Positieve woorden
Bij een voorkeur hebt voor deze liefdestaal bloei je helemaal op als de ander je complimenten geeft en zijn waardering in woorden uitdrukt. “ik hou van jou” of “ik vind jou een mooi mens”. De tegenhanger is dat je extra gevoelig bent voor kritiek en afwijzing.

2. Tijd en aandacht
Als deze liefdestaal je het meest aanspreekt vind je het heerlijk om samen te zijn. Verbinding voel je door leuke dingen te doen of diepgaande gesprekken te voeren. Het geeft je het gevoel dat je bijzonder bent en dat er van je gehouden wordt. Liefdevolle aandacht is het meest waardevolle dat iemand jou kan geven. Wanneer je het gevoel krijgt dat je wordt genegeerd, ervaar je dat makkelijk als kwetsend.

3. Cadeaus
Als cadeaus je primaire liefdestaal is, gaat het niet om de materiële waarde van het cadeau maar om het idee erachter. Het gaat er veel meer om dat iemand er tijd en energie in stopt om jou te verrassen en blij te maken. Cadeaus zijn voor jou simpelweg een teken van liefde. Je bent er erg gevoelig voor als iemand jouw verjaardag vergeet en een tegoedbon als cadeau zal je niet kunnen waarderen.

4. Dienstbaarheid
Als je gevoelig bent voor deze taal zijn daden belangrijker als woorden. Doordat de ander je helpt met het huishouden, het verzorgen van de kinderen of een verhuizing, voel jij je ontlast en geliefd. Heb je het gevoel er alleen voor te staan of doet iemand niet wat hij/zij heeft beloofd dan loop je daar helemaal op leeg.

5. Lichamelijke aanraking
Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, een liefdevolle aanraking, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen tijdens een wandeling.
Lichamelijk contact geeft je een veilig en geliefd gevoel. De tegenhanger is dat je het lastig vind als iemand lichamelijke afstand neemt, dat kan voelen als een afwijzing.

Wat is jouw liefdestaal? 7 overwegingen:

1. Hoe ziet jouw behoefte en taal aan liefde eruit? Durf je hierin open te zijn naar de mensen om je heen?

2. Openheid en transparantie in je liefdestaal en behoefte , zorgt ervoor dat de liefde kan verdiepen, dat jij lekkerder in je vel zit en dat jij jezelf ook leert zien als iemand waarvan gehouden kan en mag worden.

3. Ontdek waar en wanneer er discrepantie zit in het ontvangen van liefde en de taal die gesproken wordt. Als je jezelf of de ander niet kunt zien en zijn of haar liefdestaal is er grote kans dat jullie elkaar niet kunnen begrijpen.

4. Leer elkaars liefdestaal: Uitwisseling is dan zoveel eenvoudiger als je weet welke liefdestaal de ander spreekt.

5. Gun jezelf datgene waar je naar hunkert, waar je behoefte ligt. Van oudsher ligt er een taboe op het lichaam. Als jouw lichaamstaal lichamelijke aanraking is en je hebt geen partner, zoek dan voor een alternatieve invulling. Een massage, sauna of warm bad kan heel fijn zijn bij jouw lichaamstaal.

6. Communicatie is altijd de bottleneck, zo ook in liefdestaal en je behoeften daarin. Wees open en spreek je uit.

7. Liefde wil gezien, gedeeld en herkend worden. Er zijn zoveel uitingen van liefde. Of je ze nu schaart onder de 5 liefdestalen, uiteindelijk is het van belang te realiseren dat we liefde zijn en dat we liefde kunnen en mogen delen.

Wil je meer weten over liefde en de moeite die je daarmee kan hebben? Neem dan contact met mij op. Voor het gratis ebook klik hier.

Reageer

Via Sophia