Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
kiezen, gekozen

wat kies je vandaag?

Wat kies ik vandaag?

Deze week heb ik duidelijk wat meer moeite om een onderwerp te vinden. Nee, om me te bepalen tot een onderwerp. Het heeft allemaal zoveel met elkaar te maken.

Wie ben ik, wie ben jij. Wat bepaalt wie ik ben, wie jij bent. Hoe ik jou kan zien, hoe jij mij kan zien. Waardoor zien we elkaar zoals we zien?

En daarmee lopen er direct tig onderwerpen door elkaar. Die allen met elkaar te maken kunnen hebben. Maar als ik geen keuze maak; wordt het een brei.

Keuzes maken dus. Misschien moet het daarover gaan.

Het leven bestaat uit een heleboel kleine beslissingen.

Enorm veel momenten op de dag, kan je beslissen. Steeds opnieuw

Zo ook de keuze om te besluiten dit als onderwerp te nemen. Wat heeft beslissingen nemen nu te maken met wie ik ben?

Elke beslissing brengt je nieuwe ervaringen, het brengt je steeds iets verder een bepaalde richting uit. Alle kleine beslissingen vormen uiteindelijk een reeks.

 

Kiezen, Weet je ook waar je heen wil?

Die reeks beslissingen brengen je ergens. Elk stapje brengt je dichterbij een doel; wat dat doel ook moge zijn. Misschien is je doel rondjes draaien, misschien heb je een bepaald doel in het oog.

Elk stapje brengt je dichterbij.

Soms ben je zo gefixeerd op een bepaald onderwerp, dat je over de simpelste dingen heen kijkt. Deze week heb ik een blunder begaan, je wil het niet weten. Mijn vriendin heeft zich bescheurd. Gelukkig mocht ik lachen om haar blunder.

Dat je soms zo stom kunt zijn, en gewoon over iets heen kan kijken, belachelijk! Ik zit duidelijk in dat proces. En toch voel ik me gedwongen om nu iets af te maken, een beslissing te nemen.

Ik heb zoveel mogelijke onderwerpen, zolang ik ze niet herken blijf ik maar fladderen. Dan komt er geen woord op papier. En nu schrijf ik over het gefladder wat maar geen onderwerp wil worden.

 

Kiezen, en je weet niet wat

Zo gaat het vaak in het leven. Je hebt alle ruimte om te doen wat je wil. Maar het wil er maar niet uit komen. Eigenlijk omdat je niet accepteert dat je die ruimte hebt, dat je kunt beslissen wat je wil. Dan gebruik je de ruimte niet die je hebt. Je ziet overal beren op de wegen. Obstakels die je tegen houden. Maar je bent het zelf die je begrenst. Ook jij hebt de vrijheid om te doen wat je wil doen. Wat wil je doen?

Heel vaak zijn we al op een pad, door alle beslissingen die we nemen, maar we zien het niet. Totdat je het plotseling gewaar wordt. Wat is er allemaal al is gebeurd de afgelopen tijd? Het is niet plotseling gebeurt, ook al lijkt het wel zo. Het zijn steeds kleine stapjes geweest die die grote veranderingen in je leven brachten. Soms heb je niet eens bewust gekozen, Soms ben je gewoon meegegaan. Zonder verzet. Dan blijkt veranderen niet eens pijnlijk te zijn. Totdat je het je realiseert en je je verzet.

Maar er is geen terugkeer meer mogelijk. Wat je hebt, mag je houden. Nu kan je gaan doen, wat je te doen staat. Wij allen hebben een bepaalde rol, die we te vervullen hebben. Of we ons daar nu mee verbinden of niet. Of we beslissen of we dat willen of niet. Soms komt het ongemerkt je leven binnen, soms als een enorme uitdaging. Hoe meer je meegaat wat voor jou de bedoeling is, hoe geruislozer het gebeurt. Verzet is het gene wat het vaak pijnlijk maakt.

Elke keuze die je maakt bepaalt jouw identiteit, zoals jij die ziet en kunt geloven dat die is. 

 

Zeven tips om keuzes te maken

Tip 1.

Zelfs al weet je niet welke keuze je moet maken, kies. De tijd zal leren wat de beste keuze was. Achteraf zie je altijd beter wat je had kunnen doen. Maar je moet eerst de keus maken, wil je achteraf commentaar kunnen leveren.

Tip 2.

Vraag raad in het maken van keuzes. Maar let op. Past het bij jou? Anders niet doen. En onthou de beste stuurlui staan altijd aan wal. Iedereen weet het altijd beter. Raad is goed, maar jij moet het kunnen uitvoeren, het moet bij je passen.

Tip 3.

Denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Wat als… alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan kiezen? Wat als iedereen er beter van kan worden… wat zou je dan kiezen? Wat als je geschapen voor het geluk… wat zou je dan kiezen?

Tip 4.

De meeste beslissingen gaan over de meest logische stap die je kunt maken. Je mag kleine beslissingen nemen, zolang die voor jou maar logisch en passend is.

En natuurlijk ken je de truckjes. Zet je keuzen op twee vellen papier; welke voelt het best, het lichtst? Gebruik de middelen die je passen.

Tip 5.

Houd je doel in het oog. Rondjes draaien is prima. Maar mogelijk wil je toch wel iets. Als dat in het oog houd, wel dan wordt kiezen vaak een stuk simpeler.

Tip 6.

Wel als de keuzes die je hebt, je niet bevallen, kies dan iets anders. Soms is het zo voor de hand liggend, dat je er totaal over heen kijkt. Als iemand je vertelt dat…. Blijkt het vaak zo vanzelfsprekend te zijn. Natuurlijk, dat ik daar niet aan gedacht heb.

Tip 7.

Gebruik de signalen uit je zelf, uit de buitenwereld. We weten veel meer dan we denken. Als je echt in jezelf kijkt, blijk je het meestal te weten. Soms moet je er een nachtje over slapen, een hint krijgen, soms moet je het dromen, of visualiseren, of gewoon even stil zijn in jezelf. Luister naar je gevoel…wat komt er bij je naar boven. Voelt het licht? Dan is het vast goed.

Keuzes maken is zo belangrijk. Niet kiezen levert enorm veel stress op.

Wil je meer weten over keuzes maken en waarom dit belangrijk is?

Download dan het gratis ebook!

Reageer

Via Sophia