Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
mantel der liefde

Wat verbergt de mantel der liefde?

Wat verbergt de mantel der liefde?

De liefde is lankmoedig, zij is goedertieren;de liefde is niet afgunstig; de liefde verdraagt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen. Alles bedekt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles verdraagt zij. De liefde vergaat nimmermeer.

1 Korinthiers 13

Deze lofzang op de liefde is door mij in ieder geval vaak zo verkeerd begrepen! Mogelijk niet door mij alleen. Onder de mantel van de liefde is er veel verstopt wat niet door de beugel kon.

Over welke liefde hebben we het dan?

Uit naam van liefde kan je geen dingen goed praten. Evenmin dingen recht breien die niets met liefde te maken hebben. Net zo min de ander dwingen om maar te gehoorzamen of dingen te slikken die de ander niet wil.

Ik vind de lofzang op de liefde geweldig. Ik heb alleen een maar… Ik heb nooit geleerd dat liefde begint met liefde en respect voor jezelf. Als je vanuit liefde naar een ander uitreikt, dan is daar ineens een totaal andere intentie. Zonder eigenliefde, die je in je hart kan voelen, waaruit je je eigen centrum kunt voelen, kun je niet in alle liefde naar de ander zijn.

Eigenliefde

Vanuit eigenliefde en acceptatie, is er ijking van de liefde. Anders meet je de liefde aan de ander af en voel je hem niet van binnen uit. Dan kan je niet in waardigheid en respectvol naar jezelf en de ander zijn. Dan pik je datgene wat geen liefde is, of in naam van liefde wordt gedaan, maar jouw zijn niet respecteert.

Liefde zonder eigenliefde ofwel zelfliefde heeft een vermoeden van liefde. Door de liefde in je te laten stromen, vol van liefde te zijn, herken je liefde, voel je liefde en ben je in liefde, herkent de ander jou in liefde.

Zeven tips Wat verbergt de mantel der liefde?

1. Je bent niet egoïstisch

Hoeveel eigenliefde heb je voor jezelf? Mag je van jezelf houden, jezelf respecteren of vind je jezelf dan egoïstisch?

2. In liefde mag je voor jezelf kiezen

Uit angst voor egoïsme is mij geleerd er voor de ander te zijn. Mag je nu vanuit eigenliefde de keuzes maken die goed voor jou zijn? En daarmee automatisch jouw een plek geven om in liefde te staan?

3. Het perspectief van de liefde

Wat verandert er in jouw als je deze tekst van 1 Korinthiers 13 vanuit zelfliefde zou lezen? Kun je zien, dat de tekst misschien nog wel meer waarde bezat dan je tot nu toe dacht?

4. Liefde vraagt niet om jezelf weg te geven.

Waarom is het belang van liefde, zelfliefde en liefde voor de ander zo noodzakelijk?

In liefde zoek je niet naar de verschillen, maar accepteer je jezelf en de ander zoals je bent. Dat wil niet zeggen, dat je alles goedpraat. Juist vanuit liefde is er zoveel meer te bespreken en te delen.

5. Liefde vraagt geen zelfopoffering.

In liefde je plaats innemen, kan zijn dat je meer plek inneemt dan je tot nu toe gedaan hebt. Omdat jij die plek waardig bent, omdat het je past en er kunnen nog veel meer redenen zijn. Jij weet, voelt en ervaart wat de bedoeling is.

6. In liefde hoef je niet alles te pikken.

In liefde kun je voelen waar jij je grenzen trekt. Je lichaamsbewustzijn helpt je om de liefde in je waar te nemen. Het door je heen te voelen stromen. Dan gebeuren er met jou of aan jou geen dingen die niet de bedoeling zijn.

7. Liefde vraagt niet dat jij een voetveeg bent

Vanuit idealisatie van de liefde zijn we vergeten hoe de liefde voelt. Dat heeft niets met de ridder op het witte paard te maken. De liefde hoef je niet buiten je te zoeken, maar mag je binnen jezelf vinden. Je hoeft niets te idealiseren, je mag haar gewoon ervaren.

 

Graag wijs ik je op de knuffelworkshop van 4 september. Daar mag je ervaren hoe jij de liefde in jezelf kunt ontdekken. Hoe je contact kunt maken met jezelf en vandaar uit contact kan maken met anderen, door gewoon jezelf te zijn.

Voor vragen of aanmeldingen, neem contact op. 

Reageer

Via Sophia