Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden

Wat vermijd je?

Wat vermijd je om niet je ruimte in te nemen? Welke overtuiging mag je loslaten?

In mijn eerste relatie werd mijn nieuwsgierigheid, mijn ontwikkeling de kop ingedrukt met de opmerking: ‘dat heb je niet van je ouders geleerd!’ Heel vaak heb ik tegen mezelf gezegd: ‘dat durf ik niet, of dat kan ik niet.’ En toch heb ik stappen gemaakt, ontwikkelingen aangegaan.

Hoe meer ik ontdekte dat angst mij niet verder hielp, dat controle mij tegen hield, hoe meer ik durfde te vertrouwen op de uitnodigingen die kreeg.

Ontwikkelingen aangaan

Onbekend maakt onbemind. Dit geld ook voor nieuwe dingen die in je leven komen. Maar weet dat datgene wat nu onbekend is, bekend kan gaan worden. In het begin dat je iets nieuws in je leven toelaat is het spannend. Hoe langer je jezelf de ruimte geeft om aan deze gedachte te wennen, hoe gewoner het wordt.

Veranderingen zijn over het algemeen niet groot; het zijn de kleine stappen die je verder brengen. Langzaam maar zeker wordt je comfortzone opgerekt, wen je eraan en kan je nieuwe stappen nemen. Kleine stappen, soms alleen al het idee toestaan, is van belang.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid brengt je op nieuwe wegen, nieuwe ontwikkelingen. Daar waar jij in geïnteresseerd, aandacht geeft, opent zich. Zo heeft ieder zijn eigen pad, zijn eigen energiestroom; daar waar je blij van wordt, ontdekking van wat je dient en niet dient.

Van het ene in het andere komen, door je nieuwsgierigheid te volgen, is de weg. Vooral als zij niet gehinderd wordt in je overtuiging wat wel en niet mag. Anderzijds is het misschien ook wel de kunst, je weg, om deze overtuigingen te zien. In hun functie, wat ze voor je betekent hebben, dat wat je nu nog kan dienen daarin en wat niet meer dient.

Via je overtuigingen kom je jezelf tegen, je eigen angsten, je eigen verbondenheid aan het bekende. Je normen en waarden en waarop ze gestoeld zijn. Wij staan niet op onszelf. Ook onze ontwikkeling staat niet op zichzelf. Ook onze ouders hebben andere keuzes gemaakt en daarmee ruimte gemaakt voor ons. Om onze ontwikkeling aan te gaan. Zo zal onze weg, weer ruimte maken voor de mensen om ons heen en de generatie die na ons komt.

Zeven overwegingen bij: Wat vermijd je?

1. Kijk terug op je leven: zie je de ontwikkeling die je bent aangegaan, of niet bent aangegaan.

2. Misschien kun je ook zien, waarin je hulp of leiding kreeg. Van de mensen om je heen, via toevallige ontmoetingen. Waar zie jij het?

3. Onze passies, onze interesse en onze nieuwsgierigheid zijn belangrijke onderdelen in onze ontwikkelingen. Gebruik ze, voel waar je door geraakt wordt en volg.

4. Onze emoties, onze geraaktheid, onze liefde en onze passies, onze afkeer: onze emotie zetten ons bewegen. Voel de emotie; laat haar stromen.

5. Je hebt je lichaam nodig om te stromen. Mensen die niet in harmonie zijn met hun lichaam hebben het gevoel dat ze geen contact hebben met zichzelf.

6. Onze ziel heeft als opdracht in het menselijke lichaam om angsten te overwinnen. Om zich niet te vereenzelvigen met zijn lichaam maar haar te zien als vervoermiddel om ervaringen in de wereld op te doen.

7. Open je hart, gebruik je verstand en leef. En onthou dat geluk ook zelfdiscipline nodig heeft 😉

Wil je met mij praten over hoe jij je ontwikkelingen aan kunt gaan of wat jou daarin tegenhoud? Neem dan contact met me op. Voor het gratis ebook, klik hier

Reageer

  • Dick Steegh
  • 29/07/2022
  Beantwoorden

  Hallo Sophie
  Ik was gisteren bij Leonie Linssen. Als het goed is heeft ze jou over mij geïnformeerd.
  Je zegt goeie dingen op je site.
  Ik wil wel.
  Ik heb ook je tel. nr gekregen, dus ik bel je.
  Groet,

  Dick

Via Sophia