Via Sophia

zingeving, verwerking, groei

Gratis Ebook

Van angst naar passie,

hoe je angst los kan laten

Ervaring en achtergronden
weerstand

Weerstand als groeispurt

Weerstand als groeispurt

Ik denk, ik voel, weerstand, doorbraak.

Juist door de weerstand, in de weerstand, vind de verandering plaats. Deze blog sluit aan op de ganslegging van 11-01-2020 ik denk, ik voel, ik denk dat ik voel.

Afgelopen week, dacht ik n contact kwijt te zijn. Er was miscommunicatie. Beiden waren we van goede wil. Maar we spraken vanuit verschillende levels. Het ego zag angst en beren op de weg, voelde zich misleid. Het enige wat ik kon doen was te adviseren om naar het hart te luisteren, en ik liet los. Ik voelde me verdrietig, maar zag geen andere mogelijkheid.

‘n Paar dagen later werd ik opnieuw benaderd. Toen kon de verbinding hersteld worden. Wat ik niet voorzien had gebeurde; we werden, ik werd naar een ander level getild. Er ontstond een ontwikkeling, die ik in mijn eentje niet gegaan zou zijn. Waar mijn denken nog veel oordelen over heeft, maar waar mijn hart ja tegen zegt.

Wat is weerstand?

Weerstand is een natuurlijke reactie die voort komt uit angst voor het onbekende. Bij verandering kom je altijd een vorm van weerstand tegen en het kan daarom lastig zijn om je vertrouwde comfortzone te verlaten.

De weerstand die je in jezelf of in contact met anderen ervaart kan je zien als ziek zijn voor ‘n groeispurt. Het kan heel heftig zijn, je kan er flink ziek van zijn, maar het helpt je in je ontwikkeling.

Heel ons leven kunnen we blijven ontwikkelen. Het vraagt van jou wel de beslissing; ga je het aan? Ik had vanuit miskenning, angst of om welke reden dit contact voorgoed kunnen verbreken. De ander had dat ook gekund. Blijkbaar zijn er dan sterke krachten voor nodig, vanuit diverse kanten, om ja te zeggen. Ja tegen jezelf, ja tegen het leven en de ontwikkeling die daar is.

Ja ik schrik van de ontwikkelingen waar ik in zit. Het is mijn mind die het niet kan volgen. Maar mijn hart, meer mijn ziel kiest zijn weg. De mind stribbelt tegen, dat is de weerstand, maar ik weet dat ik mijn hart kan vertrouwen. Alle conditioneringen mogen er meer en meer vanaf. Puurheid komt tevoorschijn.

Zeven overwegingen bij Weerstand als groeispurt

1.

Ken je de uitdrukking: Zonder wrijving geen glans? Het wil zeggen dat juist door weerstand of de wrijving die er is: het beste naar boven komt.

2.

We bezitten allemaal over n natuurlijke weerstand, deze helpt ons om ons letterlijk staande te houden. Denk maar aan passerende auto’s. Ondanks de druk blijf je rechtop.

3.

Wie nooit geen tegenwind heeft gehad, valt om bij de eerste windvlaag die hij tegen krijgt. Dus het is goed om om te kunnen gaan met de weerstand die je ontmoet; je wordt er sterker door.

4.

Als je kijkt naar een bloempje dat bloeit in rotsige bodem, dan heeft deze meer moeite moeten doen om zich te wortelen. Juist door de moeite die het heeft moeten doen, is het sterk en in staat te overleven.

5.

Mensen reageren op elkaar; als daar weerstand is en het wordt uitgewerkt, worden beiden daar ´rijker´ van. Je gaat elkaar meer in essentie zien en waarderen.

6.

Wat is de weerstand die je in jezelf ervaart? Deze kan te maken hebben met de conditioneringen die je in het leven hebt opgedaan. Door hetgeen niet meer passend is los te laten, wat moeilijk kan zijn, komt jou wezenskern meer en meer naar buiten.

7.

De eerste stap in het loslaten van weerstand is de weerstand toelaten. We zijn vaak zo gericht op het oplossen van het probleem, dat we vergeten om stil te staan bij wat je nu voelt en dit gevoel aandacht te geven.

 

Heb je vragen of wil je contact? Klik dan hier

Reageer

Via Sophia